Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

"ΔΕΛΦΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" : ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΔΙΑ-ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ!.. (απερίγραπτος ο ζημιογόνος ισολογισμός του 2014)


Πρωτοφανείς διαδικασίες στον ισολογισμό – Απολογισμό 
του 2014…
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ διαχειριστικός έλεγχος στον Δήμο Δελφών!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή ενός κακού μύρια έπονται;;…

Το είδαμε κι αυτό μετά από… 5 χρόνια!!
Διενεργήθηκε Ισολογισμός – Απολογισμός στον Δήμο Δελφών εν έτει 2020 για το έτος 2014…
Ευρισκόμενοι στον Μάιο του 2020 , κληθήκαμε να τοποθετηθούμε για τον ισολογισμό του έτους 2014 . Το γεγονός και μόνο αυτό δείχνει τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου Δελφών . Ο ισολογισμός του 2014 έπρεπε εκ του νόμου , να έλθει προς συζήτηση και έγκριση στο Δημοτικό συμβούλιο το φθινόπωρο του 2015.
Τίθεται λοιπόν απλά το ερώτημα , Τι έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή;
Ενημερώνομαι λοιπόν τους δημότες , ότι στην θητεία της ενέκρινε τους ισολογισμούς των ετών 2011 , 2012 , 2013.
Από τα παραπάνω αναδεικνύεται ένα σοβαρότατο θέμα , η μη έγκαιρη και νόμιμη κατάθεση του οικονομικού ισολογισμού από την αρχή της λειτουργίας του Δήμου Δελφών , βασική προυπόθεση και δείγμα σωστής οικονομικής διαχείρησης και διαφάνειας.
Όπως γνωρίζετε , τόσο ο νυν Δήμαρχος , όσο και ο προκάτοχος του ήταν από τα βασικά στελέχη του πρώην δημάρχου κ. Φουσέκη , ο οποίος ήταν ο πρώτος εκλεγείς δήμαρχος του Καλικρατικού Δήμου Δελφών.
Η ολιγωρία όμως κατάθεσης των ισολογισμών μπορεί να χαρακτηρισθεί τυχαία; Όσο και να θέλει κανείς να το υποστηρίξει καθίσταται αδύνατον . Η ολιγωρία αφήνει διάπλατα ανοικτό το θέμα της παραποίησης των στοιχείων κοινώς του «μαγειρέματος και του κουκουλώματος» .
Εγείρεται ομως και ένα άλλο θέμα : πως είναι δυνατόν νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι να τοποθετούνται για ισολογισμούς μιας εξαετίας πίσω ;
Ερχόμαστε τώρα στον ισολογισμό του 2014 που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο .
Πρόκειται για μια οικονομική συμφορά στον Δήμο Δελφών που αποδεικνύει περίτρανα την πλήρη αποτυχία και ανικανότητα της διοίκησης να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Φυσικά ο Ισολογισμός του 2014 είναι το οικονομικό αποτέλεσμα της τετραετίας 2011 – 2014 όπου ενεργότατα μέλη της διοίκησης ήταν και ο σημερινός δήμαρχος κ. Ταγκαλής και ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιωτόπουλος… οι οποίοι αφού γαλουχήθηκαν σε ένα ασύδοτο και άναρχο τοπικό πολιτικο-οικονομικό σύστημα , το υπερασπίζονται (6 χρόνια τώρα) και θα το εφαρμόζουν πιστά όσο θα περνά από το χέρι τους, συνεπώς δεν περιμένουμε τίποτα διαφορετικό και στους Ισολογισμούς της θητεία τους.
Μελετώντας την έκθεση του ορκωτού λογιστή διαπιστώθηκε ότι παρά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε δειγματολειπτική βάση υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις και ατασθαλίες. Εκτός αυτού, μελετώντας τους ισολογισμούς των περασμένων ετών δηλ 2013, 2012 κλπ προκύπτει ότι τα ίδια λάθη και παραλείψεις επαναλαμβάνονται χωρίς η διοίκηση του Δήμου να λάβει μέτρα και διορθώσει τα κακώς κείμενα.
ΒΑΣΙΚΈΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ – ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ
  1. Δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στην λογιστική οργάνωση του Δήμου.
  1. Δεν γίνεται ταυτόχρονη καταχώρηση των συναλλαγών στα συστήματα της Γενικής Λογιστικής και δημόσιου Λογιστικού
  1. Η Τεχνική Υπηρεσία δεν παρέδωσε στοιχεία στους ορκωτούς λογιστές σχετικά με τα έργα που είναι σε εξέλιξη και ποιά ολοκληρώθηκαν εντός του 2014 άρα δεν υπάρχει ακρίβεια και πληρότητα στους λογαριασμούς «Ακινητοποιήσεις», «Έξοδα εγκατάστασης» κλπ αν και της ζητήθηκαν επανειλημμένα.
  1. Δεν τηρείται βιβλίο Αποθήκης για την κατ’ είδος παρακολούθηση σε ποσότητα και αξία των υλικών των αποθεμάτων ούτε δόθηκαν καταστάσεις φυσικής απογραφής των υλικών. Άρα δεν υπάρχει ούτε κατ ελάχιστον σωστός προγραμματισμός προμηθειών και διαχειριστική τάξη.
  1. Γίνεται εκτεταμένη χρήση μετρητών .
  1. Δεν δόθηκαν στον έλεγχο καταστάσεις αποσβέσεων των επιχορηγήσεων
  1. Εμφανίζονται διαφορές διασύνδεσης μεταξύ προγραμμάτων μισθοδοσίας και δημόσιου λογιστικού.
  1. Τα παραστατικά των εσόδων δεν φέρουν δεύτερη υπογραφή
  1. Η ΖΗΜΙΑ σε σχέση με το 2013 ανέρχεται στο ποσό 1.123.263,95 ευρώ
  1. Η Συνολική ΖΗΜΙΑ τέλος 2014 ανέρχεται στο ποσό 11.358.977,94 ευρώ
Επίσης ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΣΟΔΑ διαπιστώνονται διαγραφές οφειλών – οφειλετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!! θέμα πολύ σοβαρό και προς διερεύνηση…
ΖΗΤΗΣΑΜΕ από την οικονομική υπηρεσία να μας προσκομίσει όλα τα στοιχεία των διαγραφών των οφειλών.
Επίσης στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΛΘΕΝΤΩΝ πράγμα που σημαίνει ότι οι προϋπολογισμοί ήταν πλασματικοί ωσάν να μην υπήρχαν …
Συμπέρασμα : Επιβάλλεται στον Δήμο Δελφών να διενεργηθεί ΑΜΕΣΑ εμπεριστατωμένος Διαχειριστικός έλεγχος!

20/5/2020
ΔΕΛΦΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γ. ΔΡΑΚΑΚΗΣ
Π. ΔΕΣΠΟΤΙΔΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου