Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΟΙ (πολιτικές) ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΙΤΑΤΟ ΤΩΝ ΣΑΛΩΝΩΝ - άρθρο


«…..Δημιουργική …. Κρυπτοπολιτική »
Του Νίκου Δρόλαπα

Μετά το πρώτο αποτυχημένο εγχείρημα, προετοιμάζεται η επανάληψη της χωροταξικής αταξίας με θύματα τρία Σχολεία. Το ένα, το 1ο Δημοτικό, Κληροδότημα της πόλεως Αμφίσσης. Τι κι αν έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο, τι κι αν αποτελεί κορυφαίο στοιχείο της συλλογικής μνήμης του τόπου.
Χρειάσθηκε η αγαστή συνεργασία ετερόκλητων, φαινομενικά, ‘’δυνάμεων’’ για να …μη γίνει αυτό που έπρεπε.

Εγκαταλείφθηκε η δυνατότητα ανέγερσης των δύο Ειδικών Σχολείων στο χώρο που αγοράσθηκε για το σκοπό αυτό και μπροστά στη πρόσοψη του κτιρίου του 1ουΔημοτικού, θα τοποθετηθεί ένα τριώροφο μόρφωμα, αταίριαστο με τον περιβάλλοντα χώρο, παραβλέποντας μάλιστα, πολλά και σοβαρά δεδομένα.
Για να μη διακοπεί το έργο ‘’εν τώ γεννάσθε’’, επειδή από το σημείο αυτό διέρχονται αρχαιότητες, δεν θα κατασκευασθούν ωφέλιμοι υπόγειοι χώροι, η θεμελίωση δεν θα έχει αρκετό βάθος, θα είναι σχεδόν επιφανειακή για το τριώροφο αυτό κτίριο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί κτίριο συνάθροισης κοινού και η σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής θέτει δομικές προϋποθέσεις.
Καταλαμβάνεται μεγάλο τμήμα του προαυλίου. Αυτό όμως, για τα τρία περίπου χρόνια της διάρκειας των εργασιών θα μετατρέψει το Σχολείο σε εργοτάξιο, με διακίνηση βαρέων οχημάτων και μέσων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μικρών μαθητών.
Δεν έχει εξασφαλισθεί κατάλληλος χώρος στέγασης των μαθητών του Ειδικού Σχολείου.
Το νέο Σχολείο δεν θα διαθέτει τις απαιτούμενες ισόγειες αίθουσες, ούτε τον αναγκαίο φωτισμό και αερισμό από ανατολικά, όπου παραμένει αδιάνοιχτος δρόμος του σχεδίου πόλεως πίσω από τα βοηθητικά κτίρια του Σχολείου, στην ιδιοκτησία της οικογένειας Πρασσά. Δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση αν αγοράσθηκε συμπληρωματικό οικόπεδο.
Οι δύο εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο αυτό, καταδεικνύουν το λάθος που έχει ξανά δρομολογηθεί.
Η μία από αυτές, παρουσιάζει το προτεινόμενο τριώροφο σε σχέση με το παραδοσιακό κτίριο.
Η άλλη, τα δύο ξεχωριστά κτίρια, με έτοιμες, εγκεκριμένες και δωρεάν μελέτες από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, νυν Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., για να έχει κάθε Σχολείο τη δική του στέγη. Για το Ειδικό Σχολείο που ΄΄προσωρινά΄΄ φιλοξενείται στο 1ο Δημοτικό και το Σχολείο : ‘ ’ Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης’’ (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) για μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας Γυμνασίου, που φιλοξενείται στο Κληροδότημα Κονιάκου.
Έτσι, και τα δύο Σχολεία θα μπορούσε να έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, γιατί τα κτίρια αυτά, ως ειδικά κτίρια, πρέπει να διαθέτουν όλους τους προβλεπόμενους χώρους που περιγράφονται στις οικείες προδιαγραφές, ώστε η παρεχόμενη αγωγή να είναι από κάθε άποψη η επιστημονικά ενδεδειγμένη.
Αγνοήθηκαν όλα αυτά -- τα απαράβλεπτα --, με τη συνεργασία πολιτικών παραγόντων.
Μία παλαιόθεν επιθυμία του κ. Ι. Μπούγα, από τότε που ήταν πάλι Βουλευτής, ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο πρώην Δήμαρχος κ. Αθ. Παναγιωτόπουλος, με τη σύμπραξη και του πρώην Βουλευτή κ. Ηλ. Κωστοπαναγιώτου, ο οποίος, ως Κυβερνητικός Βουλευτής τότε άνοιγε τις πόρτες για το ενιαίο τοπικό σύστημα εξουσίας στο οποίο είχε προσχωρήσει θέλοντας να ανταποδώσει τη παρασχεθείσα προς αυτόν βοήθεια, σε πολλά ζητήματα.
Ήταν δε, τόσο στενή η συνεργασία των φαινομενικά πολιτικών αντιπάλων, που στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Κωστοπαναγιώτου εγκατέλειψε ακόμη και τον επίσημο υποψήφιο Δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Εμμανουήλ, ο οποίος θα διεκδικούσε τη Δημαρχία τη δεύτερη Κυριακή, γιατί ο κ. Παναγιωτόπουλος θα ερχόταν τρίτος ή τέταρτος.
Όμως και παρά την υποστήριξη των κ.κ. Κωστοπαναγιώτου και Μπούγα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποδοκιμάσθηκε από το εκλογικό σώμα και έχασε με μεγάλη διαφορά από τον νυν Δήμαρχο.
Κάπως έτσι χάθηκαν τρία χρόνια με τις μελέτες και δώδεκα συνολικά για τα Ειδικά Σχολεία μας, σε βάρος του τόπου και των μαθητών, προς απογοήτευση των γονέων.
Έφεραν και τον πρώην Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη σε δύσκολη θέση να χρηματοδοτήσει το έργο, με διπλάσιο προϋπολογισμό από αυτόν που του είχαν δώσει αρχικά. Τώρα, φέρνουν προ τετελεσμένων τον νυν Περιφερειάρχη και τον νυν Δήμαρχο και βλέπουμε. Κάπου ενδιάμεσα εμφανίσθηκε και ο κ. Δελμούζος, ο οποίος, ως νεοεισαγόμενος στο θέμα, είπε σε συνέντευξή του ότι αυτός φτιάχνει το Ειδικό Σχολείο ( ! ).
Όμως, ακόμη υπάρχει καιρός…!, αφού δεν έχει εξασφαλισθεί προς το παρόν η απαιτούμενη πίστωση στο σύνολό της.
Ας αλλάξουν σχεδιασμό οι σημερινοί διοικούντες.
Αν προχωρήσουν στην ενδεδειγμένη κίνηση, θετική θα είναι η ανταπόκριση όλων.-


3 σχόλια:

  1. Το να αμφισβητείται η πληρότητα και η ορθότητα εγκεκριμένων μελετών (θεμελίωσης, στατικότητας, αερισμού, φωτισμού, κλπ) ειναι τουλάχιστον αστείο και φυσικά δείχνει και την ποιότητα του υπόλοιπου κειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κείμενο ενοχλεί, ή οι αλήθειες που αποκαλύπτει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε μία τεκμηριωμένη κουβέντα, μόνο εικασίες και άλματα μεταξύ αστήρικτων συμπερασμάτων...

      Διαγραφή