Τρίτη 26 Μαΐου 2020

"ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" : ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Στ.Ε.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή την συζήτηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το ζήτημα της ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ 2020
Η δακοκτονία αποτελεί μια από τις πιο βασικές επεμβάσεις προστασίας του ελαιοκάρπου από προσβολές του  δάκου της ελιάς, που υποβαθμίζει την ποιότητα και φυσικά την ποσότητα της ελιάς και κατ επέκταση και του λαδιού. Και επειδή τα προϊόντα αυτά αποτελούν βασική πηγή της διατροφής του λαού μας, είναι επίσης  σημαντικό  εξαγώγιμο προϊόν, η προστασία του θα έπρεπε να αποτελεί πρώτιστης σημασίας ζήτημα.
      Κατά την άποψή μας η δακοκτονία με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα χρόνων θα έπρεπε να έχει ενιαίο, καθολικό χαρακτήρα και επειδή αφορά σχεδόν το σύνολο της χώρας θα έπρεπε να σχεδιάζεται κεντρικά και να εκπονείται αποκλειστικά από κρατικούς φορείς, από υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες με το αναγκαίο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, με κρατικά κονδύλια, χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους ελαιοπαραγωγούς. 
Οι υπηρεσίες και της Περιφέρειας και του Υπουργείου έχουν μια τεράστια διαχρονική επιστημονική γνώση για τη βιολογία του δάκου αλλά και για την αντιμετώπισή του που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ώστε η δακοκτονία να είναι αποτελεσματική χωρίς να έχουμε απώλειες παραγωγής. Ωστόσο σήμερα ακολουθείτε μια τακτική που τα αποτελέσματα της τα βλέπουν οι παραγωγοί κάθε χρόνο, σταθερά τα τελευταία χρόνια με την συνεχή μείωση στο εισόδημά τους εξαιτίας των προσβολών από το δάκο..
Να θυμήσουμε ότι η δακοκτονία για πολλά χρόνια είχε ορισμένα στοιχεία πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης του δάκου, μέχρι του σημείου που άρχισαν οι διάφορες αναδιαρθρώσεις με το πέρασμα σε ιδιώτες και εργολάβους υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ταυτόχρονα με συνεχείς περικοπές στους προϋπολογισμούς και με την αύξηση των εμπλεκόμενων φορέων. Η αντίληψη που κυριαρχεί σήμερα στο ζήτημα αυτό είναι ότι η δακοκτονία αποτελεί  δαπάνη και όχι αναγκαία εργασία για να προστατευθεί το προϊόν και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.
Όταν λοιπόν μειώνονται οι δαπάνες για τη δακοκτονία από την άλλη αυξάνονται τα κοστολόγια στους ελαιοπαραγωγούς και μάλιστα  προτρέπουν με επίσημες ανακοινώσεις των διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί επικαλύψεις με ψεκασμούς αν θέλουν να σώσουν το βιός τους, τότε μιλάμε για πλήρη απαξίωση της δακοκτονίας αφήνοντας τους ελαιοπαραγωγούς στην τύχη τους όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Αυτό το ζήτημα της εκπόνησης της δακοκτονίας με αναποτελεσματικό τρόπο δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα της πολιτικής ενάντια στους φτωχούς αγροτοπαραγωγούς, αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ , ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά της ΕΕ που στοχεύουν στον εξοβελισμό όλο και πιο γρήγορα των μικροαγροτών όπως κατά βάση είναι οι ελαιοπαραγωγοί, ώστε να συγκεντρωθεί η γή και η παραγωγή στα χέρια των επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών. Η απαξίωση της παραγωγής που προκύπτει με τον τρόπο που εκπονείται η δακοκτονία συνεισφέρει σε  αυτή την κατεύθυνση.
Σ αυτή τη βάση και από την συζήτηση με την περιφερειακή αρχή προκύπτει  ότι και φέτος τα κονδύλια και ο τρόπος εκπόνησης της δακοκτονίας είναι στην ίδια ρότα με τα προηγούμενα χρόνια και δυστυχώς εκφράζουμε τους φόβους μας πως θα έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Στερεάς Ελλάδας. Τα κονδύλια παραμένουν στα επίπεδα του 2018 ανέρχονται στα 1.900.000 ευρώ, σαφώς λιγότερα απο το 2015 που ήταν 2.100.000. Ενώ για την περιφερειακή ενότητα Βοιωτία δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον απο ιδιώτη για την εκπόνηση της δακοκτονίας. Αυτό σημαίνει οτι ήδη υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση που μπορεί να έχει πολύ δυσμενείς εξελίξεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Βοιωτίας.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως βραχίωνας της κυβέρνησης της ΝΔ υλοποιώντας την δακοκτονία με τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις είναι υπεύθυνη για την κατάσταση που υπάρχει στους ελαιοπαραγωγούς και για ότι προκύψει και τη φετινή χρονιά.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ συντάσσεται στην αγωνιστική κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος με τους ριζοσπαστικούς φορείς του Αγροτικού κινήματος και απαιτούμε:
Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που ήδη έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
Καμιά καθυστέρηση στις διαδικασίες για την δακοκτονία στη φετινή παραγωγή.
Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
26/5/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου