Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ  
Στις 3 του Μάη, η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων στα μεταλλεία βωξίτη «Ένωση Εργαζομένων στην Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ», απέστειλε στο Υπουργείο Εργασίας, στον βουλευτή Φωκίδας και στο Δήμο Δελφών επιστολή και ντοκουμέντα που καταγγέλλουν τις απαράδεκτες πρακτικές και τη σφοδρή επίθεση στις ζωές και στα δικαιώματα των εργαζομένων από την εργοδοσία της IMERYS. Εκμεταλλευόμενη αυτή τη φορά και τις αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης της ΝΔ, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας...

Τις σοβαρές αυτές καταγγελίες που αφορούν εκατοντάδες εργαζόμενους του Δήμου μας και τις οικογένειές τους, τον ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας -τον οποίο εκμεταλλεύεται μια χούφτα μεγαλομετόχων που ούτε γνωρίζουν κατά που πέφτει το μεταλλείο, αρκεί να φέρνει κέρδη- μάταια περιμέναμε από τη δημοτική αρχή να τις κοινοποιήσει στο δημοτικό συμβούλιο. Έστω για τα μάτια του κόσμου… Επιβεβαιώνει έτσι αυτό που σχολιάσαμε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της 13 του Μάη: «…μας έχετε αποδείξει από την πρώτη μέρα της διοίκησής σας, πως φοράτε ωτασπίδες όταν έχει να κάνει με τις ανάγκες και τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ενώ έχετε τεντωμένα τα αυτιά σας στα κελεύσματα βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων και μεγαλοεργολάβων».  
Τις καταγγελίες αυτές, μαζί με δύο μεταγενέστερες επιστολές του σωματείου, τις καταθέσαμε σε εκείνη τη συνεδρίαση ως αναφορά, προκειμένου να ενημερωθεί το σώμα και να λάβουν θέση οι παρατάξεις και οι σύμβουλοι, έστω και σε μία επόμενη συνεδρίαση. «Σιγή ασυρμάτου» ακολούθησε από τον κ. Δήμαρχο και τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, παρότι γνώριζαν εκ των προτέρων το ζήτημα. Τους είχε και αυτούς ενημερώσει η διοίκηση του σωματείου από πριν.
Δεν μας εκπλήσσει η στάση τους. Οι ίδιες δημοτικές παρατάξεις ήμασταν και στην προηγούμενη δημοτική θητεία. Σε όσες συνεδριάσεις έμπαινε ζήτημα για τις αντεργατικές πρακτικές της εκάστοτε εργοδοσίας, ποτέ μα ποτέ δεν πήρανε ουσιαστική θέση δίπλα στους εργαζόμενους. Ήταν μάλιστα την ίδια εποχή πέρσι, με την προηγούμενη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου που πίεζαν τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συρθούν σε μια ψευδεπίγραφη διαβούλευση με την εργοδοσία. Κάτι που απαιτούσε ηIMERYS και η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε τονίσει τότε ότι κανενός είδους διάλογος δεν πρέπει να γίνει με την εταιρεία δίχως συγκεκριμένη ατζέντα και δίχως να είναι γνωστές οι προθέσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση, η δήθεν διαβούλευση θα έχει να κάνει με το τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι και μόνο. Πράγμα το οποίο έγινε. Στη δε συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων με τη διοίκηση της εταιρείας που αποφάσισε ο τότε Δήμαρχος, η τοποθέτησή μας ήταν ξεκάθαρη: «Τέτοιες συναντήσεις, μόνο σκοπό έχουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό εταιρισμό, πως τάχα εργάτες και αφεντικά έχουν κοινά συμφέροντα και με διάλογο μπορούνε να τα βρούνε. Να καθησυχάσουν το λαό της περιοχής για τις εξελίξεις, μπροστά στις εκλογές. Να συγκαλύψουν την πολιτική των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων στην περιοχή, στην τοπική διοίκηση. Να κατευνάζουν δηλαδή τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση στην ασύδοτη εκμετάλλευση του τόπου και των ανθρώπων του από την εταιρία. Με χάντρες και καθρεφτάκια δωρεάν μελετών στο Δήμο, με φιλικά χτυπήματα συμπαράστασης στην πλάτη των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που η εταιρία αλωνίζει στον τόπο».
Σήμερα που επανέρχεται με σφοδρότητα το ζήτημα στην επικαιρότητα, η Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών πάντα στο πλευρό αυτών που παράγουν τον πλούτο, απαιτεί από τη δημοτική αρχή να συζητηθεί ολοκληρωμένα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και η κάθε παράταξη, ο κάθε αιρετός, να πάρουν θέση. Γι’ αυτό και δημοσιοποιούμε σήμερα τις καταγγελίες των εργαζομένων.
  Άμφισσα, 18 Μάη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου