Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

ΝΗΣΑΚΙ ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΤΕΑΣ (σήμερα) : ΕΝΔΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ...

Μια τύποις κατ' έθιμον εορτή
(η σημερινή φωτογραφία της επικεφαλίδος είναι του Κωνσταντίνου Λιδωρίκη)
   Παρουσία ελαχίστων προσκυνητών και μόνον για την τήρηση του εθίμου, επραγματοποιήθη σήμερα το πρωΐ η καθιερωμένη ετήσια λειτουργία στον ναΐσκο, τον αφιερωμένον στους αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας Κωνσταντίνο και Ελένη, στο ομώνυμο νησάκι στην είσοδο του λιμένα Ιτέας.
Λόγω των ειδικών συνθηκών της εποχής μας, επετράπη από το Λιμεναρχείο Ιτέας, η επιβίβαση στο μοναδικό πλωτό μεταφορικό μέσον, μόνον 12 ατόμων.
  Το γεγονός αυτό μαζί με τον φόβο του κορωνοϊού, είχεν ως αποτέλεσμα, την μη προσέλευση ικανού αριθμού επιθυμούντων την επίσκεψη και τον εκκλησιασμό στο νησάκι, με συνέπεια η βενζινοκίνητη βάρκα (λάντζα) του καπτα-Μήτσου χωρητικότητος 30 ατόμων, να πραγματοποιήσει μόνον ένα δρομολόγιο.  Περί τους 10 ήσαν οι "τυχεροί" οι οποίοι μετεφέρθησαν με το ξύλινο σκάφος στο νησάκι, εκ των οποίων 3-4 ήσαν εντός του ναΐσκου κατά την διάρκεια της λειτουργίας και οι υπόλοιποι στον αύλειο χώρο του.

  Επί της ουσίας, υπήρξε μια ολιγομελής παρουσία ανθρώπων επάνω στον νησάκι, όπου με τον ιερέα της ενορίας του Αγίου Χαραλάμπους (εκεί ανήκει ο ναΐσκος) και τον ιεροψάλτη, ετίμησαν την μνήμη του αγίου και της μητρός του, μόνον και μόνον για την διατήρηση του τοπικού μας εθίμου.

  Η λάντζα του ...εύσωμου καπτα-Μήτσου, παρέμεινε στο νησάκι και με το πέρας της λειτουργίας, μετέφερε του λιγοστούς επισκέπτες, πίσω στον μώλο της Ιτέας.

  Χαρακτηριστικές είναι οι πρωϊνές φωτογραφίες μας, με τον μώλο άδειο από επιθυμούντες να μεταβούν στο νησάκι, με τους ανθρώπους του Λιμενικού Σώματος να μην έχουν λόγους ...παραμονής τους στο σημείο και με το ταχύπλοο σκάφος τους, να είναι "stand by" για οτιδήποτε χρειασθεί.  Ενώ η άφιξη-επιστροφή των ελαχίστων επισκεπτών από το νησάκι, "απελευθέρωσε" και τον ιδιοκτήτη της λάντζας από αυτή την "αβαρία".

Χρόνια Πολλά σε εορτάζουσες και εορτάζοντες!
Και του χρόνου, καλύτερα!...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου