Σάββατο 9 Μαΐου 2020

ΠΕΡΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ - άρθρο


Πόσο καλά τα πήγαμε με τη πανδημία ;
του Νίκου Δρόλαπα
Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, διαμόρφωσε ένα πολύ θετικό κλίμα για τη χώρα.
Μέχρι τώρα, όλα πήγαν καλά γιατί έγινε το σωστό.
Εισακούσθηκαν από τους πολίτες οι οδηγίες του εκπροσώπου του υπουργείου υγείας και της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, του Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έπεισε τους Έλληνες να υπακούσουν. Τιτάνιο αγώνα έδωσαν και οι χιλιάδες άριστοι γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό ποσωπικό.
Βεβαίως και η Κυβέρνηση έδωσε έμφαση στον άνθρωπο. Προέταξε την ανθρώπινη ζωή από την οικονομία, που ακόμη δεν είχε σταθεί καλά καλά στα πόδια της.
Όλες σχεδόν οι χώρες οργανώθηκαν επιτελικά με τις δικές τους επιστημονικές επιτροπές και έχουν τον δικό τους ομόλογο του κ.Τσιόδρα, που κάθε μέρα μπαίνουν και αυτοί στα σπίτια των νοικοκυριών, ενημερώνουν, καθοδηγούν και καθησυχάζουν τους πολίτες.
Ο πιο ‘’άτυχος’’ απ΄όλους είναι ο υπό αναχώρηση κορυφαίος λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι, που είναι αναγκασμένος να αντικρούει τις αντιεπιστημονικές δηλώσεις του Προέδρου, με τον φακό να τον συλλαμβάνει κάνοντας μορφασμούς οδύνης πίσω από τον Τράμπ.
Στη Βρετανία, ο Νιλ Φέργκιουσον, κατάφερε έστω και αργά να πείσει τον Μπόρις Τζόνσον, να εγκαταλείψει τη θεωρία περί ανοσίας της αγέλης και να ακολουθήσει την ορθόδοξη οδό της επιβολής περιοριστικών μέτρων, κραδαίνοντας ως δαμόκλειο σπάθη τον κίνδυνο να θρηνήσει η Βρετανία μισό εκατομμύριο νεκρούς. Αλλά και αυτός, κατά το ‘’δάσκαλε που δίδασκες’’, παραβίασε τη καραντίνα και αναγκάσθηκε να παραιτηθεί.
Στην Ισπανία, ο ανεπιτήδευτος επιδημιολόγος Φερνάντο Σιμόν, με την ολιγωρία της κυβέρνησης να πάρει περιοριστικά μέτρα, η επιδημία πήρε τραγικές διαστάσεις, με τις ευθύνες πλέον να προσωποποιούνται.
Στη Γερμανία, ο 48χρονος Κρίστιαν Ντρόστεν, ο αποκαλούμενος και ‘’Τσάρος του κορωνοϊού’’ τυγχάνει υψηλής δημοφιλίας, ενώ πολλοί είναι αυτοί που τον προτρέπουν να βάλει υποψηφιότητα για Καγκελάριος, σε αντιδιαστολή με τον γνωστό μας κ. Σόϊμπλε που δήλωσε ότι : ‘’δεν είναι απόλυτο ότι όλα υποχωρούν μπροστά στη προστασία της ανθρώπινης ζωής, αφού όλοι κάποτε θα…αποθάνομεν ’’.
Στη Γαλλία, ο αμφιλεγόμενος μικροβιολόγος Ντιτιέ Ραούλ, έδωσε τον αγώνα του, αλλά οι παλινωδίες των πολιτικών επέφεραν τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα.
Βέβαια, σε μία γενικευμένη αναστάτωση, μπροστά στον επαπειλούμενο όλεθρο, ενδέχεται να υπήρξαν και λανθασμένες εκτιμήσεις, ενέργειες, κάτι μπορεί να ξέφυγε. Ένα όμως έχει σημασία. Αποφύγαμε τη καταιγίδα.
Χωρίς να μειώνεται η έως τώρα θετική πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας, κρίνεται σκόπιμη μία σύντομη αναδρομή σε μερικά…μη παραλειπόμενα.
Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του κ. υπουργού υγείας ότι ‘’η χώρα είναι πανέτοιμη’’, (τε)θωρακισμένη, για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τον COVID-19, ή, ότι ‘’κινηθήκαμε έγκαιρα και αποφύγαμε τα χειρότερα’’, αποδείχθηκαν ότι δεν είχαν και τόσο σχέση με τη πραγματικότητα. Με τη πάροδο του χρόνου, φάνηκε ποια είναι η κατάσταση του συστήματος υγείας, τόσο από άποψη στελέχωσης Ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και από άποψη ελλείψεων ιατρο-τεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού. Ελάχιστες οι διαθέσιμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ( Μ.Ε.Θ. ). Δεν υπήρχαν αναπνευστήρες, τεστ μοριακής διάγνωσης, ειδικές ολόσωμες στολές, ασπίδες προσώπου, μάσκες, αντισηπτικά, κλπ.
Οι γενναίες δωρεές ιδιωτών κάλυψαν ένα μέρος των τεράστιων επειγουσών αναγκών, αλλά οι Δωρητές ξεχάστηκαν κι αυτοί.
Ακόμη και σήμερα, τα τεστ δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες και οι έλεγχοι περιορίζονται στους απολύτως αναγκαίους, γιατί, η ζήτηση ήταν τεράστια σε ένα διεθνές περιβάλλον αγορών που ο ένας διεκδικεί, ή και υφαρπάζει, τις προμήθειες του άλλου.
Η διενέργεια εξαιρετικά μικρού αριθμού τεστ ήταν η αφορμή για ένα απαράδεκτα επιθετικό δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Nordwest που κατηγορεί την Ελληνική Κυβέρνηση ότι αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία για τον κορωνοϊό, μη κάνοντας τεστ, με στόχο να πείσει τους τουρίστες με «ανέντιμο» τρόπο, πως η χώρα είναι ασφαλής για να έρθουν να κάνουν διακοπές. Αναφέρει δε ότι : « σε διάστημα 60 ημερών μετά το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, είχαν διενεργηθεί 64.608 εργαστηριακά τεστ. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 τεστ την ημέρα. Είναι γελοία χαμηλό, όταν στη Γερμανία γίνονται 300.000 την ημέρα ».
Οι ελλείψεις σε τεστ και μάσκες για τον γενικό πληθυσμό έφεραν σε δύσκολη θέση τον επικεφαλής της επιτροπής και εκπρόσωπο του υπουργείου υγείας να αμφιλέγει, τα…κατά συνθήκη, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ελλείψεις, πράξη δικαιολογημένη μέχρις ενός σημείου, προκειμένου να μην προκληθεί αναστάτωση από την εύλογη ανησυχία των πολιτών. Όμως, για τα τεστ έλεγε ότι δεν είναι απαραίτητα γιατί ενδέχεται να μας δώσουν λανθασμένη εικόνα, ενώ, οι χώρες που είχαν καλύτερα αποτελέσματα είχαν εφαρμόσει επιθετική πολιτική με τεστ γιατί έμπαιναν σε απομόνωση οι φορείς του ιού και κυρίως οι ασυμπτωματικοί για να προληφθεί η μετάδοση, αφού το 80% των ασθενών κόλλησε κορωναϊό από κάποιον που δεν είχε συμπτώματα.
Όσο δε αφορά τη χρήση Μάσκας, είναι γνωστές οι παλινωδίες. Από τις πρώτες ημέρες έλεγε ότι Μάσκα πρέπει να φοράνε οι φορείς του ιού και ιδίως οι ασυμπτωματικοί. Τώρα, πως θα γνώριζε κάποιος ότι είναι φορέας του ιού χωρίς να κάνει τεστ, αφού και τεστ δεν υπήρχαν, δεν το εξήγησε επαρκώς ο κ. Καθηγητής. Γιατί, καλοί είναι οι αλγόριθμοι και τα μαθηματικά μοντέλα, αλλά να μην ξεχνάμε και την απλή μαθηματική σκέψη. Γιατί φθάσαμε στο σημείο, οι οδηγίες να είναι ανάλογες του διαθέσιμου αριθμού μασκών ή τεστ.
Αν δε ληφθεί υπόψη και η Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας 26635/23-04-2020 που ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τρόπο μετάδοσης του ιού, αναφέρει ότι : ‘’η μετάδοση μέσω μεγάλων σταγονιδίων φθάνει σε απόσταση 1-2 μέτρα και η αερογενής μετάδοση μέσω μικρών σταγονιδίων, τα οποία μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για ώρες και να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις ‘’, γίνεται αντιληπτό πόσο εκτεθειμένος έμεινε ο γενικός πληθυσμός.
Έτσι, στη μάσκα φορέσαμε τον φερετζέ της πολιτικής σκοπιμότητας και περάσαμε, επίσης σταδιακά, από το ‘’ανώφελη’’, στο ‘’χρήσιμη’’, στην ‘’ισχυρή σύσταση’’ που σημαίνει ότι πρέπει να φοράτε ( χωρίς πρόστιμο ) και στο υποχρεωτική ( με πρόστιμο ) για όσους δεν την φοράνε.
Αλλά ούτε και η λήψη μέτρων αποφασίστηκε τόσο έγκαιρα όπως συχνά επικαλείται το Υπουργείο Υγείας.
Καθημερινές ήσαν οι εικόνες πανικού που όλοι χαζεύαμε στη τηλεόραση, αυτό το αλλόκοτο που συνέβαινε στη πόλη Ουχάν της Κίνας από τον Δεκέμβριο του 2019. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την επιδημία την 30η Ιανουαρίου και συνεχώς έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου.
Παρ΄όλα αυτά η πρώτη απαγόρευση στην Ελλάδα έγινε στις 28-02-2020 ( για τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων ), στις 11 Μαρτίου γίνεται προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Σχολείων, των Δικαστηρίων, στις 14/03 κλείνουν τα καταστήματα , τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι. Στις 16/03 οι Εκκλησίες και στις 23 Μαρτίου επιβάλλεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών, που παρατάθηκε έως τη 4η Μαϊου.
Γίνεται η αναφορά αυτή, όχι για να μειώσουμε τη προσφορά όσων διαχειρίζονται την υγειονομική κρίση, αλλά επειδή κάποιες φορές μπερδεύουν την αλήθεια. Και δεν έχουν λόγους να το κάνουν. Τι θα θέλει αυτά η Κυβέρνηση και μάλιστα όταν βλέπει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εφαρμόζει πιστά τις οδηγίες, πράγμα απίστευτο για τους Έλληνες.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Απέφυγε η Επιστημονική Επιτροπή να μιλήσει για τους Έλληνες ερευνητές που διαπρέπουν μέσα και έξω από την Ελλάδα, δίνοντας τη μάχη συμπορευόμενοι με όλους για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ούτε μία απλή αναφορά για τους Καθηγητές Στεφανάδη, Δευτεραίο και Γαργαλιάνο, οι οποίοι, στην έρευνά τους με τη δραστική ουσία Κολχικίνη έχουν μέχρι τώρα κάποια καλά αποτελέσματα.
Παρέβλεψαν το επίτευγμα της έρευνας των Καθηγητών Γιαμαρέλλου και Γώγου για την ανακάλυψη του ρόλου ενός βιοδείκτη, ο οποίος ανιχνεύεται με μία απλή εξέταση αίματος των ασθενών στο πρώτο στάδιο της ήπιας μορφής της νόσου, που υποδεικνύει με ακρίβεια, τους ασθενείς εκείνους που πρόκειται να εμφανίσουν βαριές επιπλοκές και να χρειασθούν διασωλήνωση, προτείνοντας άμεση έναρξη θεραπείας, πριν καν να εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα επιδείνωσης.
Το θέμα το γνωρίζουν όλοι. Μπορεί όμως να συγκεντρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι, που δεν είναι και υψηλού κόστους, ώστε να ολοκληρωθεί το πρωτόκολλο σε 20 ημέρες, επισφραγίζοντας τα μέχρι τώρα σωτήρια αποτελέσματα προς όφελος της παγκόσμιας κοινότητας ;
Εκτός και αν, οι ταπεινές, αλλά τεράστιες ελληνικές επιστημονικές επιτυχίες πρέπει να συνθλιβούν στο χορό των δισεκατομμυρίων που προσβλέπουν οι φαρμακοβιομηχανίες και οι μεγιστάνες του πλούτου.

Ότι δεν βολεύει, εξαφανίζεται.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Δερμιτζάκη, το γενετικό προφίλ ενός ασθενή σε συνδυασμό με το γονιδιωματικό προφίλ του κορωναϊού, ευθύνονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό για τις μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται στα συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η διαφορά στη βαρύτητα συμπτωμάτων από ασθενή σε ασθενή, αλλά, ακόμη και από λαό σε λαό οφείλεται κυρίως σε αυτό το συσχετισμό.

Σύμφωνα με έρευνα, οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ( Η.Π.Α., Ιταλία, Ισπανία , Γαλλία και οι κάτω χώρες ), δεν είχαν εφαρμόσει πολιτικές υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του βακίλου της φυματίωσης σε σχέση με τις χώρες που τις εφάρμοσαν υποχρεωτικά με καθολικό εμβολιασμό, όπως η Ελλάδα, οι γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Ακόμη και οι ανατολικές περιοχές της Γερμανίας όπου είχαν εμβολιαστεί, ελάχιστα «κατάλαβαν» την πανδημία, όπως επίσης και το Ισραήλ, με το εμβόλιο της φυματίωσης να αποδεικνύεται τελικά το κρίσιμο στοιχείο διάσωσης από τον κορωνοϊό.
Παρατηρήθηκε επίσης και αποδείχθηκε κλινικά, ότι όσοι έχασαν τη μάχη με τον κορωναϊό, είχαν έλλειψη βιταμίνης D, γεγονός που ποτέ δεν αναφέρθηκε στις καθημερινές απογευματινές «ενημερώσεις ». Εκείνοι δε που κατά κύριο λόγο είχαν την έλλειψη αυτή ήσαν τα άτομα μεγάλης ηλικίας, ή και ασθενείς με βαριά νοσήματα οι οποίοι δεν είχαν έκθεση στον ήλιο και δεν ελάμβαναν τη βιταμίνη D με συμπληρώματα διατροφής.
Επίσης, σπουδαιότατο ρόλο έπαιξαν και οι κλιματολογικές συνθήκες που διέσωσαν τις χώρες από την Ελλάδα και νοτιότερα, με χαμηλή υγρασία και υψηλή θερμοκρασία.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν και όσοι έχουν υψηλά επίπεδα Φερριτίνης ( μία πρωτεϊνη των κυττάρων που αποθηκεύουν τον σίδηρο ) γιατί προκαλεί υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και την λεγόμενη ‘’καταιγίδα κυτταροκινών’’ με ανεπιθύμητο τελικό αποτέλεσμα, ειδικά όταν πρόκειται για ηλικιωμένους ασθενείς, κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί με αντισώματα που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της φερριτίνης στο αίμα και να σωθούν ζωές.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας δεν αναφέρθηκε ποτέ στα ανωτέρω επιστημονικά ζητήματα, τουλάχιστον, μέχρις εκεί που θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητά, ώστε όσοι αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις αυτές να ενισχύσουν με αντίστοιχη προληπτική Ιατρική φροντίδα τον οργανισμό τους, ή να βοηθήσουν τον οποιοδήποτε γνωστό ή άγνωστο συνάνθρωπό μας για την απευκταία περίπτωση που νοσήσει από κορωνοϊό.

Από τις πολυθεματικές έρευνες που εντατικά έγιναν κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας, προέκυψε ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που διαμορφώνουν τη βαρύτητα συμπτωμάτων, την έκταση στη Κοινότητα, τη διάρκεια μιας ενδημίας από χώρα σε χώρα.
Πόσο ειλικρινείς λοιπόν μπορεί να είναι όσοι ισχυρίζονται ότι όλα έγιναν χάρις σ΄αυτούς, ορισμένοι των οποίων, την ώρα που άλλες χώρες θρηνούσαν χιλιάδες θανάτους προέβαιναν με καγχασμό σε συγκρίσεις με αυτές, για τον αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων, για να αποδείξουν πόσο ικανοί και προνοητικοί είναι, χωρίς ποτέ να εξηγήσουν, έστω, πως δικαιολογείται η τεράστια διαφορά κρουσμάτων και θυμάτων με την Ιταλία, επειδή εμείς πήραμε μία εβδομάδα γρηγορότερα τα περιοριστικά μέτρα.
Επομένως, η πορεία της πανδημίας, η ταχύτητα μετάδοσης, ο αριθμός των θυμάτων, κλπ, οφείλεται και σε άλλα δεδομένα και όχι αποκλειστικά και μόνο σε αυτά που παρουσιάζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας.
Εκτός αν, με τους επιβαλλόμενους περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών επιχειρείται η κεφαλαιοποίηση της ψυχολογίας πανικού, με εργαλείο τις ασταμάτητες επαναλήψεις των ίδιων και των ίδιων μηνυμάτων, με τα ίδια λόγια, μέρα νύκτα, για να γίνει αποκλειστικότητα στη καθημερινότητα, ως ρεύμα κοινής γνώμης. Από τη μία, ‘’ακόμη δεν ξεκινήσαμε, είμαστε στο τέλος της αρχής’’ και από την άλλη ‘’μένουμε σπίτι …νικήσαμε…’’, « μένουμε ασφαλείς », σε ένα γραμμικό αφήγημα φόβου πλαισιωμένο με εικόνα και ήχο, …. μία ενημέρωση που γίνεται χειραγώγηση μέσω της προπαγάνδας. Ας ελπίσουμε να αποδειχθεί ότι γίνονται για το καλό και όχι για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων.
Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε, ήρθαν και τα ‘’πάρτυ’’ στις πλατείες, που γεμίζουν από κόσμο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Αρκεί, τουλάχιστον, να μην έχουν πολιτικό υπόβαθρο και να έχουν τον χαρακτήρα ενός ξεσπάσματος μετά την αναπάντεχη απομόνωση και το θέμα να σταματήσει εδώ.
Το μήνυμα ( πρέπει να ) ελήφθη, για την ασύνδετη και ανακόλουθη μείωση των περιοριστικών μέτρων…ήπιας υποταγής….
Όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο, γιατί στο τέλος θα επικρατήσει η Ελευθερία από κάθε σύνδρομο φόβου….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου