Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ "IMERYS" - Ανακοίνωση των εργαζομένων


ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ»

ΑΡ.ΠΡ.                                                  Άμφισσα 03/05/2020
                        Προς
· Υπουργείο Εργασίας(Γεν. Γραμματεία εργασίας, Γενική Διεύθυνση       Εργασιακών Σχέσεων)
· Νύν και πρώην βουλευτές Φωκίδας(κκ . Μπούγα Ι., Μανδρέκα Α., Παπαθανάση Α., Κωστοπαναγιώτου Η.)
· ΔΗΜΑΡΧΟ και Δημ. Συμβούλιο Δήμου Δελφών
· Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) Φωκίδας
· Εργατικό Κέντρο Φωκίδας
· Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος

  Αισθανόμαστε την ανάγκη να ενημερώσουμε τόσο τους συνάδελφους μας, εργαζόμενους στα μεταλλεία βωξίτη της Φωκίδας της ΙΜΕΡΥΣ, καθώς και τους αρμόδιους φορείς αλλά και το λαό της περιοχής, μέσα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε σχέση με όσα η συγκεκριμένη εταιρεία «καταγγέλλει» ότι τις προσάπτουμε με τις ανακοινώσεις μας, στις 12, 22 και 26/4, τις οποίες εξ άλλου σας αποστέλλουμε.


  Κατ αρχάς είναι απαράδεκτο το ύφος της επιχείρησης απέναντι σε συνδικαλιστικό φορέα προσπαθώντας να τρομοκρατήσει εργαζόμενους και συνδικαλιστές επειδή επαναφέρουν το ζήτημα της 6ήμερης εργασίας μιας και έχει λήξει η συμφωνηθείσα περίοδος εφαρμογής του.
  Σαφώς αυτή «δε σέβεται την προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, τα εργασιακά τους δικαιώματα και την ασφάλειά τους» γιατί αν τα σεβότανε, θα σεβότανε και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην καθοριστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, που έκρινε με σημαντική διαφορά (περίπου 80%) τη μη συμμετοχή στην περιβόητη διαβούλευση, δηλαδή να μην δεχθεί το Σωματείο τις προτάσεις της εταιρείας, αυτή βρήκε συμμάχους από τη διοίκηση και υπέγραψαν ένα συμφωνητικό που όμως στις 15/4 έληξε έτσι κι αλλιώς. Το ότι ήταν ενήμερη (πιθανόν και από τους ίδιους τους συνδικαλιστές που υπέγραψαν τη συμφωνία) είναι γνωστό και το έχουν πεί στελέχη της διοίκησης της εταιρείας επανειλημμένα σε συναντήσεις μας.
  Ας ξεκαθαρίσει τελικά η διοίκηση της εταιρείας το εξαήμερο όπως το εφαρμόζει είναι ή δεν είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης!!! Γιατί αν δεν είναι τότε γιατί την έκανε αυτή μιας και είχε το διευθυντικό δικαίωμα να κόβει και να ράβει τις εργασιακές σχέσεις και συνήθειες!! Μήπως για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού της περιοχής και κυρίως των φορέων ότι αυτή, η εταιρεία λειτουργεί δημοκρατικά και σέβεται τους θεσμούς και άλλα τέτοια που μας έχουν συνηθίσει όλες οι διοικήσεις τα τελευταία χρόνια; Αυτό το θέμα συζητήθηκε και σε δημοτικά συμβούλια και στα υπουργεία και με τους βουλευτές (νυν και τέως όλων των κομμάτων – σύμφωνα με επιστολές που ήρθαν στο φως). Παντού η εταιρεία έλεγε σε όλους τους τόνους ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις των εργαζομένων της. Είναι έτσι ή λέμε ψέματα; Τελικά σεβάστηκε τις αποφάσεις των εργαζομένων ή σεβάστηκε τις διαθέσεις μιας χούφτας συνδικαλιστών που πήρανε και το δωράκι τους, το πακέτο της εθελούσιας εξόδου και αποχώρησαν από την εργασία τους!!! Αν πάλι είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης να σταματήσει εδώ και τώρα τις πιέσεις προς τους εργαζόμενους ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ τους σε κείμενο (που προσκομίζουν οι προϊστάμενοι των τμημάτων) για αποδοχή τους σε εξαήμερη λειτουργία!! Στη ζυγαριά της δικής τους δημοκρατίας πόσους τόνους ζυγίζει ο εξαναγκασμός!! Να σταματήσει τώρα λοιπόν την εξαήμερη λειτουργία και όταν εκλεγεί διοίκηση στο Σωματείο να δουν τι θα κάνουν τα δύο μέρη.
  Πουθενά δεν αναφέρουμε για απόκρυψη ατυχημάτων! Στο κείμενο – επιστολή που απέστειλε η εταιρεία προς τους γιατρούς της περιοχής, (την οποία επίσης συννημένα σας αποστέλλουμε) είναι φανερό κατά την άποψή μας που το πάει. Αν κάποιος τρίτος τη διαβάσει και την αναγνώσει διαφορετικά από ότι εμείς στο Σωματείο, τότε ίσως να κάνουμε λάθος. Οι εργαζόμενοι συνάδελφοί μας όμως που τη διάβασαν καθώς και φίλοι, γιατροί της περιοχής, έχουν ακριβώς την ίδια άποψη με εμάς!! Είναι γνωστή εξ άλλου η τακτική όλων των διοικήσεων για τα ατυχήματα αλλά και ο φόβος εργαζομένων για την εργασία τους που τους κάνει να αποκρύπτουν και οι ίδιοι ατυχήματα (κυρίως ελαφριού τύπου είναι η αλήθεια) κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τους διοικούντες τα τμήματα και για το ότι δεν υπήρξε ατύχημα και για το ότι αυτό δεν θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για να βγεί η παραγωγή.
   Σας λέμε για διακρίσεις και για μη σεβασμό των εκπροσώπων των Σωματείων μας. Ναι. Αν δεν είναι καταφανέστατη παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης η αξιολόγηση των συνδικαλιστών με μηδαμινά ποσοστά και στις αντιδράσεις  τους προς τι αυτή η αξιολόγηση κάποια απ τα στελέχη σας το είπανε καθαρά «είναι γιατί είσαι συνδικαλιστής και γιατί έχεις κάποιες απουσίες λόγω της συνδικαλιστικής σου ιδιότητας». Ή το γεγονός όταν δύο εργαζόμενοι με ίδια προϋπηρεσία, με ίδιο αντικείμενο εργασίας, με ίδιες μέρες ή και ώρες εργασίας να έχουν μεγάλες διαφορές στις αμοιβές τους τότε αυτό τι είναι!!
Η εταιρεία την «καταγγελία» της αυτή την απέστειλε σε όλους σας, καθώς και σε κάθε εργαζόμενο μετά τις ανακοινώσεις – καλέσματα του Σωματείου μας να μην υπογράψουν οι συνάδελφοι την εξαήμερη λειτουργία. Σε ένα από αυτά τα καλέσματα αναφέραμε «Η εργασία στην υπόγεια εκμετάλλευση απαγορεύεται από το Μεταλλευτικό Κανονισμό (ΚΜΛΕ) πέραν του 8ώρου. Οι συνάδελφοί μας δουλεύουν 48 ώρες τη βδομάδα, με αμφισβητούμενα ρεπό (όπου και όταν και όπως τα δίνει η εταιρεία). Αυτό σημαίνει πάνω από 35 ώρες το μήνα ή ακόμη και (35 ώρες χ 11 μήνες) 400 περίπου ώρες εργασίας το χρόνο. Και όλα αυτά για κάποια ποσά (μπόνους όπως τα λέει η εταιρεία) που όταν και όποτε θέλει μπορεί να τα κόψει. ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΕΡ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ!! (και να την αποδεχτούμε και με την υπογραφή μας)!! Και θεωρούμε ότι αυτό το σημείο πυροδότησε την «έκρηξη» της διοίκησης της εταιρείας για να ξεκινήσει την έντυπη «ενημέρωση».
Και δεν φτάνει που δεν δίνει, αυτή, καμία σημασία στα αιτήματα αυτά για πάγωμα, σταμάτημα της εξαήμερης λειτουργίας αλλά ρίχνει στο τραπέζι και την 7ήμερη λειτουργία δηλαδή και δουλειά και την Κυριακή από το υπερβολικό της ενδιαφέρον για την υγεία και την προσωπική και οικογενειακή ευμάρεια των εργαζομένων και όχι από ενδιαφέρον για τους μετόχους. Τελειώνει δε το έγγραφό της με μία σαφή ΑΠΕΙΛΗ. Μας λέει «αποδεχθείτε υπεύθυνα και με νηφαλιότητα την 6ήμερη λειτουργία και να μην δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα του Σαββάτου από την επιβίωση της εταιρείας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας». Προφανώς το κομμάτι αυτό έχει να κάνει με το σεβασμό που επιδεικνύει για όλους εμάς.
  Σας αποστέλλουμε επίσης έγγραφο του ΣΕΠΕ Φωκίδας (περί της εξαήμερης εργασίας -διαβούλευσης) καθώς και του Υπουργείου Περιβάλλοντος περί της λειτουργίας της επιχείρησης με 4η βάρδια.

               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
           ΚΟΥΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                ΠΟΝΤΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου