Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΦΩΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ...ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

                                              Κι όμως συμβαίνει...

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
        ΙΚΑ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ                                                      ΑΜΦΙΣΣΑ 1/7/2016
 Ορυμαγδός μειώσεων των συντάξεων - χειρότεροι όροι ζωής  για κάθε οικογένεια.
Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν αυτήν τη βδομάδα την πρώτη «κρυάδα» από την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016, που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάη. Τόσοι είναι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που έχασαν αυτό το σημαντικό για την επιβίωσή τους επίδομα, κατ' εφαρμογή της σταδιακής κατάργησής του μέχρι το 2019. 140.000 λοιπόν πάμφτωχοι συνάδελφοι μας πετάχτηκαν στον Καιάδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σαν να μην είναι άνθρωποι, σαν να είναι σακούλες σκουπιδιών!
   Τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως το επίδομα. Στο τέλος του 2019, οι 340.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που θα έχουν χάσει το ΕΚΑΣ θα μετρούν απώλειες της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα λείψουν συνολικά από τις λαϊκές οικογένειες, καθώς οι σημερινοί συνταξιούχοι, με τα πενιχρά τους εισοδήματα, ζουν τα άνεργα παιδιά και τα εγγόνια τους.
   Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πλήγμα για τα ζευγάρια των συνταξιούχων που έπαιρναν και οι δύο το επίδομα και τώρα το χάνουν, στην περίπτωση που το οικογενειακό τους εισόδημα ξεπερνάει τα 11.000 ευρώ, που είναι το νέο όριο το οποίο καθορίζει ο νόμος.
   Από Δευτέρα έπεται συνέχεια. Η καταβολή των επικουρικών συντάξεων θα αποκαλύψει νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς ο τρόπος που διατυπώνονται στο νόμο τα όρια και ο υπολογισμός των νέων περικοπών, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστούν μειώσεις πολύ περισσότεροι απ' όσους υπολογίζονταν αρχικά. Σε κάθε περίπτωση, οι μειώσεις είναι βέβαιες για εκείνους τους συνταξιούχους που παίρνουν σήμερα 1.150 ευρώ καθαρά από επικουρική και κύρια σύνταξη.
   Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι και πολλοί από τους δημόσιους υπάλληλους που είδαν χτες το μέρισμά τους από το Μετοχικό Ταμείο να καταβάλλεται μειωμένο κατά 40% μεσοσταθμικά, ενώ η συνολική μείωση, αν υπολογιστούν και οι προηγούμενες περικοπές, φτάνει το 60%. Είναι φανερό ότι και αυτό το συμπλήρωμα της σύνταξης, που προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων, όπως και τα εφάπαξ που επίσης μειώνονται, σε μερικά χρόνια θα εξαϋλωθούν.
   Αυτές είναι μερικές μόνο από τις «επιδόσεις» που κατέγραψε το κοντέρ της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης την τελευταία βδομάδα, οπότε μπήκαν σε εφαρμογή ορισμένες από τις βασικότερες προβλέψεις του νόμου που ψηφίστηκε το Μάη, κυρίως αυτές που αφορούν περικοπές σε αποδιδόμενες συντάξεις. Εννοείται ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, όταν πλέον θα αρχίσουν να εκδίδονται οι συντάξεις με το νέο σύστημα.
   Απέναντι σ' αυτόν τον ορυμαγδό των μειώσεων, που μεταφράζεται σε χειρότερους όρους ζωής για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση στέκεται με ωμότητα και κυνισμό, τολμώντας ακόμα και να κουνάει το δάχτυλο σ' αυτούς που κόβει το ΕΚΑΣ. Με συκοφαντίες και λάσπη στο ταξικό κίνημα, προσπαθεί να αθωώσει τις περικοπές, ακριβώς για να «βγάλει λάδι» την πολιτική του κεφαλαίου, που θέλει ένα ασφαλιστικό σύστημα φτηνότερο για την εργοδοσία και το κράτος.
   Αυτό που επιδιώκουν είναι η μετατροπή της Ασφάλισης και της σύνταξης σε ατομική υπόθεση, μέσα από ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στο οποίο θα ξέρεις τι πληρώνεις όχι όμως τι θα πάρεις, και με τα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης να αλωνίζουν. Αυτό τους το σχέδιο το ντύνουν με το μανδύα της «δικαιοσύνης» και της «αντιμετώπισης των στρεβλώσεων», όπως προσπάθησε να κάνει και προχτές ο υφυπουργός Εργασίας, δίνοντας μια αισχρή παράσταση στη Βουλή.
   Είναι φανερό ότι η επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου δεν γνωρίζει ανάπαυλα, είτε συζητάμε για την ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων, είτε για την εφαρμογή τους, είτε για την προετοιμασία νέων, όπως αυτά για τα Εργασιακά. Επομένως, ούτε η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και του λαού μπορεί να κάνει παύση.
   Αυτό που απομένει σε μας είναι να οργανώσουμε την πάλη μας, μαζί με τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, που παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα, με τις υπαλλήλους του ΚΑΡΦΟΥΡ και το άδηλο μέλλον τους, με τους επαγγελματίες της περιοχής που βλέπουν να έρχονται τα κατασχετήρια σε επιχειρήσεις και σε σπίτια, με τους άνεργους που πληθαίνουν μέρα με μέρα.
Αυτό είναι το κάδρο της δικής μας κοινωνία. Αυτό λοιπόν πρέπει να αλλάξουμε!
   Στο άλλο κάδρο, αυτό της χλιδής, είναι οι κηφήνες που αφού λήστεψαν τον πλούτο που εμείς παράγαμε, τον ξεκοκαλίζουν στα θέρετρα του κόσμου σκαρώνοντας με τα κυβερνητικά συνεταιράκια τους, τους νέους νόμους που θα τους φέρουν περισσότερα πλούτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου