Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΕΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ ΤΟ (αμερικανικό) ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ. ΚΑΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ...

Το Πουέρτο Ρίκο, που αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ, χρεοκόπησε σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του κυβερνήτη του, την Δευτέρα

 

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια, ανακοίνωσε την Δευτέρα, ότι η χώρα χρεοκόπησε και δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος της, που ανέρχεται σε 72 δισεκατομμύρια δολάρια.


Εκτός από την επίσημη ανακοίνωση του κυβερνήτη, ο ίδιος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα New York Times και ανέφερε ότι: «Το χρέος της χώρας δεν είναι πληρωτέο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, θα ήθελα πολύ να είχα μια άλλη επιλογή, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική, είναι μαθηματικά».



Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, που αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται μέσα σε έναν φαύλο κύκλο και θα πρέπει να αναβληθούν οι πληρωμές του χρέους για χρονικό διάστημα πέντε ετών ή να γίνουν παραχωρήσεις από τους πιστωτές ή να γίνει ένας συνδυασμός και των δύο προτάσεων.

Ο Παντάγια ανέφερε ότι οι πιστωτές, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να δεχθούν να διαπραγματευθούν το χρέος της χώρας, αλλιώς είναι σαν να πυροβολούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.

Οικονομικοί αναλυτές της Wall Street Journal προβλέπουν ότι το νησί της Κεντρικής Αμερικής θα ξεμείνει από χρήματα τον Ιούλιο και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση και περαιτέρω κρίση.

Το Πουέρτο Ρίκο αντιμετωπίζει δυσκολίες στον τομέα της Οικονομίας από την δεκαετία του '70 και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειμμα, ενώ το εργατικό δυναμικό και η φορολογική βάση παρουσιάζει εξάντληση, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της μαζικής μετανάστευσης. Από τα 3,6 εκατομμύρια που εξακολουθούν να ζουν στο νησί μόνο το ένα εκατομμύριο έχει σταθερή δουλειά!
(πηγή : Πρώτο Θέμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου