Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΜΑΡΙΝΑ ΙΤΕΑΣ : YACHT vs ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ !...

         
''-Τι έχεις Γιάννη;
-Ότι είχα πάντα!...''

   Ώρα 10:30' σήμερα το πρωΐ στην Μαρίνα Ιτέας και το πανέμορφο Yacht με το όνομα ''Macrifi'' νηολογίου Οστάνδης, άρχισε τις διαδικασίες απόπλου, από το λιμάνι της Ιτέας.  Ήταν προσδεδεμένο στην νότια μετώπη του πρώτου και μεγαλυτέρου μωλίσκου της Μαρίνας, με την πλώρη του προς ανατολάς. 
Αφού απελευθερώθηκε από τους κάβους και με την μηχανή του σε λειτουργία, άρχισε να ανασύρει την άγκυρά του.  Την οποία όμως, κατά την διάρκεια (εχθές) της εισόδου του στην Μαρίνα, την είχε εμποτίσει ανάμεσα στον Μώλο και το σημείο προσδέσεώς του.  Δηλαδή, περί τα πενήντα μέτρα περίπου, ανατολικά της  εισόδου της.

  Εδώ όμως άρχισαν τα δύσκολα.  Με το σκάφος, ναι μεν να έχει απομακρυνθεί λίγο από το σημείο προσδέσεώς του, αλλά να αδυνατεί να ανασύρει την άγκυρά του!  Ο δε Κυβερνήτης του, επί μισή ώρα περίπου, να προσπαθεί με την ισχύ της μηχανής να ''τραβήξει'' την άγκυρα από το σημείο όπου είχε εμπλακεί, το δε όμορφο σκάφος, να περιφέρεται γύρω-γύρω από το σημείο εγκλωβισμού της άγκυράς του, με την αλυσίδα του, να αδυνατεί να την παρασύρει προς κάποια κατεύθυνση.  Καθ' όλην δε την διάρκεια αυτής της προσπάθειας, η σε εκείνο το σημείο θάλασσα είχε κυριολεκτικά αφρίσει, από την παρατεταμένη ανάδευσή της από την έλικα/έλικες του ''Macrifi''.

  Ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο από τους ευρισκόμενους σε εκείνο το σημείο της προβλήτας θιασώτες, αυτής της παρατεταμένης προσπάθειας ανασύρσεως της αγκύρας του σκάφους.  
 
  Τελικώς, η άγκυρα απεγκωβίσθη κι άρχισε να ανασύρεται, αλλά το σκάφος δεν συνέχισε την έξοδό του από το λιμάνι.  Γύρισε πίσω στο σημείο όπου προηγουμένως ήταν προσδεδεμένο.  Είχε ειδοποιηθεί μέσω ασυρμάτου ο Κυβερνήτης του από το Λιμεναρχείο, να μην αναχωρήσει. Και όντως, μετ' ολίγον, ενεφανίσθησαν δύο άνδρες του Λιμενικού Σώματος επιβαίνοντες του υπηρεσιακού οχήματος (!),  παρ' ότι το Λιμεναρχείο Ιτέας, απέχει από εκείνο το σημείο περί τα 150-200 μέτρα....

  Καταθέσεις, περιγραφές, έλεγχοι, αναφορές και όλα τα συναφή, άρχισαν να καταγράφονται στα γραφεία του Λιμεναρχείου πλέον, ενώ η θάλασσα ανάμεσα στον Μώλο και την Μαρίνα, είχε το χρώμα του ...βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της πόλεως!  Ενώ μια γνωστή από παλαιά στην παραλία οσμή, άρχισε να γίνεται αισθητή στους εκεί ευρισκόμενους.
  
  Κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι η πολλοστή φορά κατά την οποία ο θαλάσσιος αγωγός μεταφοράς των επεξεργασμένων λυμάτων της πόλεως, ''εμπλέκεται'' σε περιστατικό με άγκυρα πλοίου ή με ανάδευση του θαλάσσιου πυθμένα.  Για τον απλούστατο λόγο του ότι, ο εν λόγω αγωγός, διέρχεται από εκείνου του σημείου!   Και ενώ, παρ' ότι είναι χαρτογραφημένος, δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη οι 1-2 επιπλέουσες σημαδούρες-μπαλόνια, οι οποίες θα σηματοδοτούν και το σημείο διελεύσεώς του.  Κάτι το οποίον θα επισημαίνει την επικινδυνότητα του σημείου (άρα και την ευθύνη των διερχομένων και αγυροβολούντων σκαφών), με αποτέλεσμα να αποφεύγονται περιστατικά όπως το σημερινό.

   Φανταζόμαστε ότι θα γίνει κάποιος έλεγχος στον αγωγό.  Και ελπίζουμε ότι δεν θα έχει προκληθεί ζημία ανάλογη άλλων περιστατικών.  Αλλά αυτό, θα το δείξει η ίδια η θάλασσα, εντός των επομένων ημερών.  Και οι γλάροι...
 

4 σχόλια:

  1. Υπάρχει Λιμεναρχείο? πού και πότε? κατήγγειλε ποτέ την ρύπανση της θάλασσας σε Λαρνάκι απο βωξίτη και στο λιμάνι απο τα ακατέργαστα απόβλητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΣΟ δεν αποδίδονται ΕΥΘΥΝΕΣ και ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ η Ελλάδα θα επιπλέει στα σχετικά απόβλητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tα παρακατω σχολια στο αρθρο σας
    Ο αγωγος δεν ειναι χαρτογραφημενος!
    Σε ερωτηση ντοπιου ο οποιος με εδεσε με ναυτικο κομπο αρα συμπεραινω οτι ηταν σχετικος με το λιμανι και την ναυτικη τεχνη ηταν κατηγορηματικος οτι μπορω αφοβα να φουνταρω!!!
    Επειδη εκ των υστερων καποιος με ενημερωσε οτι μαλλον εχω πιασει τον αγωγο που αναφερετε εκανα κινησεις την επομενη μερα που θα ημουν δεμενος χωρις προγραμματισμενο δρομολογιο
    και συμφωνα με τη ναυτικη τεχνη βυθιζοντας εναν "κλεφτη" εκανα χειρισμο και απεγκλωβισα την αγκυρα μου απο τον αγωγο??
    Σε καμμια περιπτωση δεν "τραυματισα" τον αγωγο διοτι μενοντας για τουλαχιστον 24 ωρες ακομα στο φιλοξενο πλην παραμελημενο λιμανι σας δεν αντεληφθηκα νερο αλλο εκτος θαλασσινου στην περιοχη που ειχα εγκλωβισει την αγκυρα μου.
    Στο λιμεναρχειο οντως κληθηκα απο 2 οργανα ομως για να ελεγξουν τα χαρτια και πιστοποιητικα αξιοπλοιας του σκαφους
    καμια καταθεση δεν μου ζητηθηκε ουτε αναφερθηκε το περιστατικο κατα την παραμονη μου στο λιμεναρχειο για τον ελεγχο των χαρτιων.

    Ο πλοιαρχος του MACRIFI

    ΑπάντησηΔιαγραφή