είς τό μή βλάπτειν αλλήλους μηδέ βλάπτεσθαι''
(Το φυσικό δίκαιο είναι σύμβαση προς το συμφέρον
του ανθρώπου να μη βλάπτει άλλους και να μη βλάπτεται από άλλους)
του ανθρώπου να μη βλάπτει άλλους και να μη βλάπτεται από άλλους)
Επίκουρου Κύριαι Δόξαι (ΧΧΧΙ)
Αυτό το απόφθεγμα του Επίκουρου, από τις ''Δόξες'' όπως ονομάζονται οι σωσμένες απόψεις του μεγάλου Έλληνα Φιλοσόφου, είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως η πρώτη παγκόσμια διατύπωση της έννοιας του Συντάγματος, για μιά ευνομούμενη Πολιτεία, για μιά Ελεύθερη Αστική Δημοκρατία.
Για αυτό και ο Δήμος Παλλήνης για τέταρτη χρονιά διοργανώνει το συμπόσιο στην μνήμη του μεγάλου Έλληνα, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο, ως γενέτειρά του, τον δάσκαλο του οποίου οι απόψεις και η πνευματική του κληρονομιά, ακόμη και σήμερα αποτελούν φάρο της ελεύθερης σκέψης και του παγκόσμιου στοχασμού. Παρ' ότι κυνηγήθηκε ανελέητα και καταστράφηκε οτιδήποτε θύμιζε τον Επίκουρο και την σκέψη του, αρχής γενομένης από τους φανατικούς χριστιανούς του 4ου μ.χ. αιώνα, εν τούτοις, ότι έχει διασωθεί μέσα από αναφορές άλλων ιστορικών της εποχής του ή και μεταγενέστερους, μαρτυρεί και καταδεικνύει το μέγεθος του ανδρός. Μέχρι του σημείου να υποκλίνονται στην μνήμη του επιφανείς στοχαστές και επιστήμονες της Ευρώπης, όταν εμείς διανύαμε τον μεσαίωνά μας. Τον ατελεύτητο ακόμη μεσαίωνά μας.
Το Συμπόσιο θα τιμήσουν με την παρουσία και τον λόγο τους, πλήθος ανθρώπων του πνεύματος και καθηγητές Πανεπιστημίων. Ενώ όπως έχουμε ξανα-αναφέρει, ο Δήμος Παλλήνης, προτίθεται να ονοματοδοτήσει οδό ή αίθουσα, σε μνήμη του Επίκουρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου