Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΙΤΕΑ : ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ 1963...


''In the cool of the day''
http://www.youtube.com/watch?v=4fNAOszfpnM

   Ήταν οι ανέμελες όσο και δύσκολες ημέρες εκείνης της εποχής.  Καλοκαίρι του 1963 και στην Ιτέα, είχαν στραφεί τα βλέμματα του διεθνούς Jet-set, μιας και στην μικρή μας πόλη, ο σκηνοθέτης Robert Stevens, γύριζε τμήματα από την γνωστή ταινία ''In the cool of the day'' με πρωταγωνιστές τους δυο γνωστούς ηθοποιούς, Peter Finch και Jane Fonda.
Την μουσική της ταινίας είχε γράψει ο Μάνος Χατζηδάκις και το τραγούδι  ''Κάνε τον πόνο σου χαρά'', είχε κάνει διεθνή σταδιοδρομία.  Εκτός από την Μαίρη Λίντα, το είχε τραγουδήσει και ο Nat King Col.

  Αναστατώθηκε το διαδίκτυο και το facebook εχθές και σήμερα σε τοπικό επίπεδο, από την εμφάνιση του μικρού διαφημιστικού φίλμ με τα στιγμιότυπα από εκείνην την ταινία.  Το οποίο φιλμάκι, όντως με την καρδιά τους μας προσέφεραν οι φίλοι όλων μας, ο Σωτήρης Κακανάς και ο Γιώργος Κουκουσούλης.  Κυριολεκτικά πρόκειται για εύρημα!
 
Οι παλαιότεροι θα το ενθυμούνται, αλλά το επαναλαμβάνουμε για τους νεώτερους, ότι εκείνη η ταινία, είχε δώσει πολύ καλά ''μεροκάματα'' σε πολλούς Ιτιώτες.  Είτε με παροχή υπηρεσιών, είτε ως ''κομπάρσοι'' πολλοί συντοπίτες μας, είχαν απασχοληθεί για το διάστημα των γυρισμάτων στην Ιτέα, η οποία κυριολεκτικά είχε αναστατωθεί τότε.  Πλήθος τεχνικών, κινηματογραφιστών, ηθοποιών και στελεχών της παραγωγής, είχαν καταλάβει τα ''στέκια'' της πόλης, για όλο το διάστημα κατά το οποίο διαρκούσαν τα γυρίσματα της ταινίας.

 Ένα δε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παραγωγής ήταν, ότι για να γίνουν τα γυρίσματα, είχε ναυλωθεί  το 1 (ένα) από τα 3 (τρία) πορθμεία (ferry boat) της εποχής, από εκείνα τα οποία εκτελούσαν τα δρομολόγια Ιτέα-Αίγιο και ότι όσοι έπαιρναν μέρος στην ταινία, με την επιβίβασή τους στο πλοίο στο μώλο της Ιτέας, τους δινόταν μια χάρτινη τσάντα, με ένα σάντουϊτς, φρούτο και αναψυκτικό!...  Τα ονόματα δε των τότε λειτουργούντων 3 πορθμείων ήσαν, ''ΘΑΛΕΙΑ'', ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ'' και ''ΕΡΕΤΡΙΑ''.  Μας διαφεύγει ποιό από τα 3 είχε ναυλωθεί για τα γυρίσματα, το δε ακολουθούμενο τότε δρομολόγιο ήταν, ...βόλτες ανοικτά της Ιτέας!
Σημείωση-Σύμπτωση :  Από τους 3 (τρείς) χορευτές του χασάπικου χορού το οποίο γυρίστηκε στην πλατφόρμα του πλοίου, αναγνωρίσαμε τους 2 (δυο).   Εκ των οποίων ο εκ δεξιών Ηλίας Μπιλέρης, μόλις εχθές ''ανεχώρησε'' με το τελευταίο πλοίο της ζωής του...  Ο δε εξ αριστερών χορευτής Σπάτουλας, ο επονομαζόμενος και ''Λοχίας'', ήδη έχει ''αναχωρήσει'' από καιρού...
Παρακολουθείστε το σχετικό  video στην διεύθυνση του youtube την οποία παραθέτουμε στην αρχή του άρθρου.  Ενδεχομένως να αναγνωρίσετε Ιτιώτες, σε νεαρή ηλικία όμως.  Ήδη έχουν περάσει 50 ολόκληρα χρόνια...  Μνήμες, μνήμες...

3 σχόλια:

  1. Δες και αυτο http://www.youtube.com/watch?v=H95J40LS-2o

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ! Ο ''ειδικός'' της περιοχής μας στο διαδίκτυο Σωτήρης Κακανάς, ανακάλυψε και μιά έκδοση της ταινίας μεταγλωσσισμένη στα ...Ρωσικά!

      Διαγραφή
  2. Το ιφιγενεια ειναι κατασκευασμενο το 1964...αρα αποκλειεται...τα γυρισματα εγιναν τον αυγουστο του 1962

    ΑπάντησηΔιαγραφή