Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΟΙ ''ΣΚΟΥΡΙΕΣ'' ΠΑΝΕ ...ΚΑΝΑΔΑ!



Κανείς δεν γνώριζε τι κάνει η Eldorado Gold στην Ελλάδα

«Κανείς από όσους ενημερώσαμε, οργάνωση ή κόμμα, δεν γνώριζε τι κάνει η Eldorado Gold στην Ελλάδα και ποιες πρακτικές μεταχειρίζεται για να πιέσει την κοινωνία, ώστε να προχωρήσει τις εξορύξεις χρυσού». Αυτό επεσήμαναν, λίγο μετά την επιστροφή τους από τον Καναδά, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, ο πρόεδρος και το μέλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου, και Μαρία Καδόγλου, από τη Χαλκιδική.
Οι Β. Λαμπάκης, Τ. Παπαγεωργίου και Μ. Καδόγλου έδωσαν συνέντευξη Τύπου μέσα στο κτήριο του καναδικού ΚοινοβουλίουΟι Β. Λαμπάκης, Τ. Παπαγεωργίου και Μ. Καδόγλου έδωσαν συνέντευξη Τύπου μέσα στο κτήριο του καναδικού ΚοινοβουλίουΗ ελληνική αποστολή έδειξε βίντεο και φωτογραφίες με τις αντιδράσεις των κατοίκων σε Εβρο και Χαλκιδική, ενώ υπήρξαν επαφές και με αξιωματούχους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά. «Τους κατήγγειλα τη συμπεριφορά του Καναδού πρέσβη στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Πεκ, και τις παρεμβάσεις του στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση ώστε να προχωρήσει η εξόρυξη. Εφτασαν σε σημείο να μας προσφέρουν τη βοήθειά τους για να τροποποιήσουμε τον ελληνικό μεταλλευτικό νόμο, κάτι που δεν έχει επιχειρήσει καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα», τόνισε ο Β. Λαμπάκης.
Οι Β. Λαμπάκης, Τ. Παπαγεωργίου και Μ. Καδόγλου έδωσαν συνέντευξη Τύπου μέσα στο κτήριο του καναδικού Κοινοβουλίου, ενώ οργή προκάλεσαν στους εκπροσώπους συλλόγων και οργανώσεων ομογενών Θρακιωτών, Μακεδόνων και Ποντίων τα όσα έμαθαν για τις πιέσεις που δέχονται οι τοπικές κοινωνίες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, στην προσπάθεια επιβολής της εξόρυξης χρυσού, τόσο από την Eldorado Gold όσο και από την ελληνική κυβέρνηση. «Δήλωσαν ότι θα συμπαρασταθούν στον αγώνα μας και, αν χρειαστεί, θα έρθουν να σταθούν μαζί μας μπροστά στις μπουλντόζες», κατέληξε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Β. Λαμπάκης.
Οι τρεις απεσταλμένοι ενημέρωσαν επίσης βουλευτές της αντιπολίτευσης και μέλη σωματείων εργαζομένων, τα ασφαλιστικά ταμεία των οποίων επενδύουν σε μεταλλευτικές εταιρείες, όπως και στην Eldorado Gold.
Αξιοσημείωτη στην επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι η αντίδραση της Eldorado Gold και της Ελληνικός Χρυσός, που έστειλε στελέχη από την Ελλάδα να παρακολουθήσουν, μαζί με τον πρόεδρο της καναδικής εταιρείας από το Βανκούβερ, Νορμ Πίτσερ, την ομιλία των τριών Ελλήνων στην Οτάβα.
«Οπως μας είπαν στελέχη των καναδικών αντιμεταλλευτικών κινημάτων, ακτιβιστές έχουν έρθει να μιλήσουν στον Καναδά κι από άλλες χώρες, όπου δραστηριοποιούνται καναδικές εταιρείες. Αλλά είναι η πρώτη φορά που στελέχη κάποιας εταιρείας έρχονται να παρακολουθήσουν ομιλία και τις καταγγελίες εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών. Αυτό μας δείχνει ότι ανησυχούν και ότι είμαστε σε καλό δρόμο», είπε στην «Ε» η Μ. Καδόγλου.
πηγή : enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου