Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ

 

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

ΕΛΜΕ και ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ – ΓΟΝΕΙΣ – ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΖΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΝΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ! 

Η προστασία μαθητών ,εκπαιδευτικών ,γονιών και τους τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να είναι πάνω από το οποιοδήποτε κόστος.

 

 Λίγες μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων και εμείς, εκπαιδευτικοί και γονείς δε μπορούμε να κρύψουμε την ανησυχία, την αγωνία και τον προβληματισμό μας με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid19 αλλά και τα συσσωρευμενα προβλήματα, που ταλανίζουν την εκπαίδευση και πρόβαλαν ξανά με το πρώτο κουδούνι του σχολείου.

Δυστυχώς, δεν ήταν όλα κανονικά και στη θέση τους


Τα παιδιά μας είναι στοιβαγμένα σε φορτωμένα τμήματα των 20-25-27 μαθητών, κυρίως στα μεγάλα σχολεία ή σε αίθουσες αναλογικά λίγων τετραγωνικών ακόμα και κοντέινερ (Δεσφίνα) και χωρίς αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους στα σχολεία καθώς στοιβάζονται στα λεωφορεία προκειμένου να εξοικονομηθούν δρομολόγια από τον ανάδοχο.

Η επώδυνη χρήση της μάσκας, των τεραστίων διαστάσεων, επί 6-7 ώρες μέσα στην τάξη αποτελεί το μόνο μέσο προστασίας.

 Τα κενά παραμένουν σε αρκετά σχολεία καθώς το υπουργείου ακόμα και τώρα δεν έχει προσλάβει τους αναγκαίους εκπαιδευτικοί. Στα σχολεία του νομού μας παραμένουν ακάλυπτα 28 κενά περίπου.

Η καθαριότητα στις τάξεις, τα εργαστήρια, τις τουαλέτες κλπ είναι ανεπαρκής, δεν υπάρχει συχνός και καλός καθαρισμός, με βάση τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς δεν έχει προσληφθεί το αναγκαίο και μόνιμο προσωπικό από τους Δήμους και όπου έχει προσληφθεί είναι με 3ωρες συμβάσεις!

Η συντήρηση των σχολικών κτηρίων (πχ ΕΠΑΛ) και η υλικοτεχνική υποδομή είναι ελλιπής και η ανάπτυξη των νέων κτηριακών υποδομών ανύπαρκτη.

Για μια ακόμα φορά όλο το βάρος πέφτει στην «ατομική ευθύνη» του καθενός. 

Από την άλλη η πολιτεία εξάντλησε όλη της την προσπάθεια στη νομοθέτηση αλλεπάλληλων νόμων ( η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, οι πολλαπλές εξετάσεις, η τράπεζα θεμάτων, η κάμερα στις τάξεις κλπ).

Τα σχολεία τα θέλουμε ανοικτά με κανόνες υγιεινής, με ασφάλεια για όλους. Θέλουμε δημόσιο-δωρεάν σχολείο  με ουσιαστικό μαθησιακό και παιδαγωγικό ρόλο για όλους τους μαθητές και με αξιοπρεπή εργασιακές συνθήκες για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Τα προβλήματα είναι κοινά, μας αφορούν όλους και από κοινού είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την επίλυσή τους.

Απαιτούμε κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και τοπική διοίκηση να κάνουν πράξη τα αυτονόητα, προκειμένου να διασφαλίσουν στοιχειωδώς τους όρους για την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους και να αναλάβουν την ευθύνη για την κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία!

Απαιτούμε ΤΩΡΑ

  • Μείωση μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο το 15, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

  • Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη, εξεύρεση διαθέσιμων ελεύθερων χώρων . Νέα σχολικά κτίρια.

  • Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών. Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

  • Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων. Να έρθουν τώρα όλα τα βιβλία.

  • Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας .

  • Δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

  • Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού. Χορήγηση δωρεάν μασκών, απολυμαντικών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και διασφάλιση των υγειονομικών μέτρων κατά την μετακίνηση των μαθητών (λεωφορεία, ταξί).

  • Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση τους σχολικές επιτροπές.

  • Εξασφάλιση του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

  • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας  που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

  • Κατάργηση του νόμου που μετατρέπει τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα και οδηγεί ακόμα περισσότερο στην παραπαιδεία και κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

  • Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Οι ανάγκες και η ζωή μας είναι πάνω από τους οικονομικούς υπολογισμούς.

29/9/2020

Οι υπογράφοντες Σύλλογοι

ΕΛΜΕ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΈΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

- ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΡΑΒΙΑΣ

- ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΡΑΒΙΑΣ

- ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ με Λ.Τ. ΔΕΣΦΙΝΑΣ

- ΕΠΑΛ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

- ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ

- ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ


2 σχόλια:

  1. Που είναι οι υπόλοιποι σύλλογοι γονέων; Αδιαφορούν για τα παιδιά τους ή μήπως η κομματική εντολή είναι πάνω και από τη υγεία και από τη ζωή των παιδιών τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάλασαν την ηρεμία της Φωκίδας οι καταλήψεις των μαθητών. Σου λέει ΕΠΑΛ είναι δε βαριέσαι. Βγάλαμε και φωτογραφίες στην Αγκάλη. Ζάχαρη η υπόθεση. Σκάει όμως Ιτέα και Δεσφίνα, βγαίνει επείγουσα παρέμβαση κατά των καταλήψεων. Είχαμε και επίσκεψη υφυπουργού εκείνη τη μέρα τη κάτσαμε τη φάση. Μα και η Φωκίδα αντέδρασε; Πως; Φυσικά και κάποτε θα αντιδρούσε. Τους συνεργάτες και τους πληροφοριοδότες να προσέξετε κύριε. Ειδικά οι δεύτεροι εξ Ιτέας σας λένε αυτά που θέλουν να ακούσετε και όχι την αλήθεια. Λένε όλα καλά. Δεν είναι τίποτα καλά.
    Επίσης είναι ντροπή πρόεδρος να κλέβει πρόταση-αίτημα των μαθητών και να την παρουσιάζει για δική της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή