Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ

 

                                                ΑΜΦΙΣΣΑ 01.10.2020

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Α.Δ.Τ.: 99/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επετειακός εορτασμός φόρος τιμής στους Γαλαξιδιώτες ήρωες του 1821 «Θα Κάμωμεν το Πρέπον»


Ο Δήμος Δελφών διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης στους Γαλαξιδιώτες ήρωες του 1821 «Θα Κάμωμεν το Πρέπον» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020, με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • 07:30 π.μ. Κωδωνοκρουσίες από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Γαλαξιδίου

  • 9:45 π.μ. Προσέλευση επισήμων στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

  • 10:00 π.μ. Τέλεση επίσημης δοξολογίας, Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την κα Εύα Γεωργούλα , Διευθύντρια Γυμνασίου Γαλαξιδίου

  • 10:30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Ι. Μητρόπουλου, στην Πλατεία Μάμα. Κατάθεση στεφάνων, Ενός λεπτού σιγή, Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού.

Επιστολή Γαλαξιδιωτών προς τον Ανδρέα Ζαΐμη:

«Φιλογενέστατε Άρχων Κυρ Ανδρέα. 1821 Σεπτεμβρίου 11- Γαλαξείδι.

Σας ειδοποιούμεν ότι διά την εχθρικήν αρμάδα οπού ήλθεν εις Πάτρας, με την δύναμη του τιμίου Σταυρού μας αν προφτάσουν και τα ελληνικά καράβια υδροσπετσιώτικα, ελπίζομεν, ότι όλα θα χαθούν. Ημείς όμως εγινήκαμεν έτοιμοι διά να απαντήσωμεν, όσα θελήσουν να έλθουν διά τα εδώ, άμποτες να έλθουν δια να τους ΚΑΜΩΜΕΝ ΤΟ ΠΡΕΠΟΝ. Οκτώ μπουρλότα έχομεν έτοιμα. Μπαταριά στο Κεντρί, μπαταριά στο νησί Αψηφιάς. Μπαταριές τρεις στο μεγάλο. Το ίδιο μπαταριά στα Κάτω Αλώνια, Μπαταριά στις Πούνταις και στο νησί της Παναγιάς. Και ας έλθουν διά να ιδούν. […] Αυτού εις την φιλοτιμίαν σας έχομεν την παντοχήν μας, γράφοντες εις την Δημητζάναν οπού να μας έχουν και άλλη έτοιμην, ότι είσαι βέβαιος αν έλθουν αυτά τα εχθρικά, καθώς το εμάθατε και η ευγένειά σας, οπού έχουν σκοπό οκτώ μόνο να έλθουν, ας έλθουν και περισσότερα. Η μπαρούτη να μας προφθάση με τον ίδιον εδικόν μας καπετάν Γιάννη. Το καΐκι να μη μας το στείλετε άδειον. Σας πληροφορεί και στοματικά ο πατριώτης μας. Γράψατε παντού εις την Πελοπόννησον. Εις ολίγας ημέρας ελπίζομεν να έλθουν Έλληνες από τα Δερβένια προς βοήθειάν μας. Μένομεν δούλοι σας.

Οι έφοροι του Γαλαξειδίου»22-23 Σεπτεμβρίου 1821 ο οθωμανικός στόλος εισέπλευσε στον λιμένα του Γαλαξιδίου και από τα 70 εκεί ελλιμενισμένα ιστιοφόρα, άλλα κατέκαυσε και αλλά κυρίευσε και μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη .

Το Γαλαξίδι καταστράφηκε, οι Γαλαξιδιώτες έχασαν παιδιά, άνδρες, γυναίκες, σπίτια και καράβια.

Πολύ σύντομα όμως αναγεννιόνταν, ρίχνονταν στη σκληρή δουλειά και συνέχιζαν με άσβεστο ζήλο και προθυμία στις θυσίες τους στον Αγώνα .

Οι απόγονοι των Γαλαξιδιωτών καπεταναίων και αγωνιστών να τιμήσουμε πρεπόντος την προσφοράς τους στην Πατρίδα.


Από το Γραφείο Δημάρχου

1 σχόλιο:

  1. Στο βιβλιο του Γ. ΧΑΡΙΤΟΥ γεωπονου εξ Αραχωβης με τιτλο "Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ υπο τον Γ.ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ και οι συντελεσται της" (σε ηλεκτρονικη μορφη) και στην σελ.591 υπαρχουν τα ανοματα αγωνιστων εκ Γαλαξιδειου οπως: ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΗΛΙΑΣ, ΔΙΑΒΟΛΗΣ ΕΥΣ. και αλλοι 10 ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή