Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ"



Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, οι πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική διοίκηση αφήνουν στον “αέρα” εκατοντάδες έργα σε όλη την Ελλάδα και στο Δήμο Δελφών
Τη λήξη του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ στο τέλος του 2019 ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών από το συνέδριο της ΚΕΔΕ πριν λίγες μέρες. Ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων των Δήμων από τη δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων του 2013, ύψους 200 εκ. ευρώ.
Μια δανειακή σύμβαση που τροποποιήθηκε το 2017 στα 134 εκ. ευρώ με τη ρητή και κατηγορηματική πρόβλεψη πως η λήξη των έργων αυτού του προγράμματος, όχι η δημοπράτηση ή η ένταξή τους, ορίζεται στις 31/12/2019. Τότε είναι, τον Δεκέμβρη του 2017, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, προκειμένου να καλλιεργήσει κλίμα πολιτικής ευφορίας και να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Τον Απρίλη του 2018 μάλιστα ανακοινώνεται ότι το ύψος του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ είναι 2 δισ. ευρώ!
Έτσι, μέχρι και σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δήμων ύψους 30 εκ. ευρώ για 21 δημοπρατημένα έργα.
Έχουν επίσης δημοπρατηθεί 170 έργα ύψους 450 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 502 έργα, ύψους 1,235 δισ. ευρώ είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα!
Και όλα αυτά με ένα αρχικό δάνειο 134 εκατομμυρίων! Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα πως για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα από τους Δήμους, χρειάζεται ειδική χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Κάτι που δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, γι’ αυτό και τερματίζει το πρόγραμμα. Γιατί έχει σταθερό προσανατολισμό, στα πλαίσια της συνολικότερης αντιλαϊκής της πολιτικής, τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των Δήμων.
Από αυτές τις εξελίξεις, φαίνεται ξεκάθαρα πως πολλά από τα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.
Για να χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αν κάποια από τα έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ενταχθούν στα Περιφερειακά και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Την ίδια ώρα, επιχειρεί να δημιουργήσει νέες αυταπάτες ισχυριζόμενη πως προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι έχουν την ικανότητα να ωριμάσουν τα έργα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν που υπήρξε μέχρι σήμερα, ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα ανεκτέλεστα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και άλλα αναγκαία έργα.
Η ολοφάνερη αδυναμία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσουν έργα χρήσιμα και αναγκαία για το λαό, παρά τα μεγάλα λόγια και τις ωραίες διακηρύξεις, είναι συνέπεια της πολιτικής που υπηρετούν. Πολιτική που αφήνει την Τοπική Διοίκηση στο καθεστώς της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης. Οι όποιες υποσχέσεις δίνουν, είναι δίχως αντίκρισμα. Επιβεβαιώνουν και αυτές, πως δεν είναι στην πολιτική τους βούληση η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Η κοκορομαχία που έχουν στήσει οι κομματικές τους οργανώσεις στο Δήμο Δελφών, στη Φωκίδα με ανακοινώσεις ένθεν κακείθεν για το ποιος φταίει, είναι στάχτη στα μάτια του λαού. Κανείς τους δεν μπαίνει στην ουσία του ζητήματος, γιατί και οι δύο τους είναι συνένοχοι.
Άμεσα προβάλει η ανάγκη να απαιτηθεί η κάλυψη των υποχρεώσεων που δημιουργεί ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Χωρίς τερτίπια και πολύπλοκες διαδικασίες, που παραπέμπουν την υλοποίηση εξαγγελμένων έργων στο αβέβαιο μέλλον. Σε αυτή την βάση ο λαός μας πρέπει να είναι ενήμερος για τις εξελίξεις, να κατανοήσει τις πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και που αυτές οδηγούν, να διεκδικήσει εδώ και τώρα όσα δικαιούται και του ανήκουν.
Άμφισσα, 11 Δεκέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου