Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

ΤΟ (παραθαλάσσιο) ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2019
φωτογραφίες Λουκάς Πιλάλας
   "Έβρεχε.  Μια ήπια, μονότονη κι ασταμάτητη βροχή έπεφτε απ' το απόγιομα ίσα μέχρις αργά το βράδυ στην Ιτέα κι ετούτη η βροχή,  είχε γιομίσει με την υγρασία της, τον στριμωγμένον κάτω απ' τα σύννεφα αέρα. Πλυθήκανε για τα καλά οι οικοδομές και οι δρόμοι της πόλης και τα φώτα απ' τις κολώνες και τα μαγαζιά στην παραλία, κάνανε με τις αντανακλάσεις τους πάνω στην βρεγμένη άσφαλτο, να φαντάζει ετούτο το μέρος, ωσάν μια πλουμιστή και πολύχρωμη βιτρίνα, στην άκρη της θάλασσας.

  Πιο πολύ απ' όλα όμως, λαμπύριζε ο μώλος, που η βροχή είχε μεταμορφώσει το δάπεδό του, σ' έναν τεράστιο καθρέφτη κι εκεί επάνω καθρεπτιζόταν κι ανατανακλούσε το φώς απ' τα λαμπιόνια του, το από εχθές το βράδυ στημένο συρματόδεντρο.  Το ψηλό κι από παντού ορατό χριστουγεννιάτικο συρματόδεντρο της Ιτέας.

  Λείπανε βέβαια εφέτος, οι ακριανές πλαϊνές (ξηλωμένες) κολώνες με τις λάμπες τους, όπως κι οι κρεμαστές φωτογιρλάντες (κι αυτές ξηλωμένες) από τον μώλο και την Μεταμορφώσεως, αλλά, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, που οι ...Γερμανοί μας επιτρέπουν να κάνουμε χριστούγεννα, έστω και με φαναράκια...  
Αυτά όμως, θα τα ειπούμε και αργότερα, σαν κάλαντα, όταν θα έρθει η ώρα τους.

  Μ' αυτά και μ' αυτά, πλησιάζουν οι γιορτές κι η πόλη είναι έτοιμη για τις μέρες της σχόλης των ανθρώπων της και των επισκεπτών της.  Κι οι ευχές, ήδη αρχίσαν να κυκλοφορούν.
Με το καλό λοιπόν.

Χρόνια Πολλά σ' όλες και σ' όλους, 
εντός κι εκτός Ελλάδας!"


1 σχόλιο: