Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΡΡΑ


Επιβεβλημένη

αναδημοσίευση


  Το άρθρο μας της 25-8-2016 με τίτλο ‘’ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ ΚΑΙ ΙΤΕΑ : ΕΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΙΣ ΕΝΩΝΕΙ’’ (εδώ)  θέμα  του οποίου ήταν η παρουσίαση του ερευνητικού έργου του ιστοριοδίφη Ιωάννη Σκορδά, εσχολίασε στο διαδίκτυο με τον δικό της τρόπο, η κυρία Λέλα Μπακολουκά. 
 Η τέως αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Δελφών, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο της συζύγου του Ιωάννη Σκορδά, κυρίας Δέσποινας Σκορδά, της οποίας υπήρξε συνεργάτης επί σειρά ετών στην τότε Ι’ ΕΠΚΑ Δελφών και της οποίας το έργο γνωρίζει εκ του σύνεγγυς.
Σε εκείνο το άρθρο είχαμε αναφέρει ότι θα ασχοληθούμε εν ευθέτω χρόνω με το ανασκαφικό έργο της κυρίας Σκορδά, καθ’ όσον, ανακοινώσεις, επισημάνσεις και άρθρα της ιδίας συν τη προόδω των ερευνών της, έχουν συμπεριληφθεί σε πρακτικά ημερίδων του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Να σημειώσουμε εκ νέου ότι, η κα Σκορδά είναι η υπεύθυνη και επιβλέπουσα εκ μέρους του Υπουργείου, κατά τα τελευταία έτη των ανασκαφών στην Κίρρα, όπου Έλληνες και Γάλλοι αρχαιολόγοι, προσπαθούν να ανασυστήσουν την αρχαία κοσμόπολη της Φωκίδος.

Η φωτογραφία είναι από το εξώφυλλο των πρακτικών της ημερίδος του 2006 του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα, όπου και φιλοξενείται και ένα άρθρο-ομιλία της κας Σκορδά για τις έρευνές της στην Κίρρα.

*********************************************************

   ''Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο φίλο Γιάννη Σκορδά, αλλά και στην κοινωνία της ωραίας Αμφίκλειας που γνωρίζει να τιμά τα πνευματικά της παιδιά και να τα ενθαρρύνει να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την πρόοδο της ιστορικής έρευνας. Τέτοιες συμπεριφορές μας τιμούν πάνω απ΄όλα ως χώρα. 
Ακολουθώντας και επικροτώντας το παράδειγμα του αγαπητού φίλου μου ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ της Ιτέας θα αναφερθώ και στον ερευνητικό αγώνα της Δέσποινας Σκορδά Επίτιμης Προϊσταμένης της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων , που προώθησε όσο κανείς άλλος την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή των Δελφών με απώτερο στόχο να δημιουργηθούν αρχαιολογικοί χώροι στο Χρισσό και στη Κίρρα. 
Ως τέως υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δελφών γνωρίζω ότι χρειάστηκαν δεκαετίες ολόκληρες σωστικών ανασκαφών, απαλλοτριώσεων , μελετών, συμμετοχής σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε να καταστεί δυνατή η οργάνωση το 2008 του Μεγάλου Ερευνητικού Προγράμματος της Κίρρας. Και όταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συνάδελφοί της αναγνωρίζουν ότι οι έρευνες και οι μελέτες της, δηλαδή ενός ΄Ελληνα αρχαιολόγου, έχουν ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορική έρευνα των Δελφών και της περιοχής τους, αυτό μας τιμά πάνω απ΄όλα ως ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ως ΕΛΛΑΔΑ και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, αλλά να το προβάλλουμε σε κάθε ευκαιρία. Κατά τη ταπεινή γνώμη μου είναι εθνικό καθήκον να προβάλλουμε τη πατρότητα όλων των πολιτιστικών επιτευγμάτων μας ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που περνάμε σήμερα. ''




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου