Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΜΙΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑΈνα πολύχρωμο βιβλίο


    Όταν προ 3 εβδομάδων περίπου, έγινε η παρουσίαση-έκθεση έργων του εκλιπόντος συμπατριώτου μας Κώστα Βολάρη, η οργανώτρια του όλου εγχειρήματος Στέβη Λύτρα, έφερε μαζί της εκεί στο Δημοτικό Ωδείο και ένα μικρό δικό της βιβλίο, θέμα του οποίου ήταν οι ‘’στυλιστικές’’ της απόψεις για την διακόσμηση της καθημερινότητός μας.
 
    Πλήθος φωτογραφιών, καταδεικνύουν σε αυτό το βιβλίο, τις απόψεις της Στέβης, για το πώς δεν πρέπει να χάνεται τίποτε από το περιβάλλον των γύρω μας αντικειμένων. Και όπως γράφει η προλογίζουσα το βιβλίο της, κα Μαρία Ματάλα, Διδάκτωρ Γαλλικής Φιλολογίας-Εικαστικός, η Στέβη ‘’μετατρέπει την χρήση των αντικειμένων και επαναπροσδιορίζει τη σχέση τους με τον άνθρωπο’’.

   Ευχόμεθα η Στέβη Λύτρα, αυτό το ‘’δαιμόνιο ψαχτήρι’’ της διακοσμητικής τέχνης από την Ιτέα, να ευδοκιμήσει στην ζωή.  Και μέσα από τις εικαστικές ανησυχίες της, σύντομα να γίνει μια επώνυμη και περιζήτητη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων.

******************************************


   ''Στο πρώτο βιβλίο της η interior designer Στέβη Λύτρα, με φυσικά ή ανακυκλώσιμα υλικά, πολλή φαντασία και δημιουργικότητα, καταφέρνει να εξωτερικεύσει τον εσωτερικό της κόσμο διαμορφώνοντας εσωτερικούς αστικούς χώρους. 
Η νεαρή καλλιτέχνης μετατρέπει την χρήση αντικειμένων και επαναπροσδιορίζει την σχέση τους με τον άνθρωπο. Δημιουργική διαδικασία με σκοπό την οικονομική διακόσμηση που δεν φείδεται αισθητικής. 
  Η Στέβη χρησιμοποιεί υλικά από την φύση, την τόσο αποξενωμένη επί χρόνια από τον άνθρωπο. Λειτουργικά αντικείμενα που συνδυάζουν την απλότητα και την καλαισθησία εκτίθενται στον εκθεσιακό της χώρο, περιβάλλον ιδανικό για να αντιληφθεί ο επισκέπτης την χρήση τους. Επίσης, απογυμνώνει την προηγούμενη χρήση αντικειμένων τεχνητών, και τα επαναχρησιμοποιεί σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον. 
Οι συνθέσεις εκφράζουν, από την μία, την πολυσημία του εσωτερικού της πνευματικού κόσμου, με την πατίνα των ιταλικών σπουδών της, και από την άλλη πλευρά, την επιρροή της φύσης και της εξοχής μέσα στην οποία ζει και εργάζεται. Μια εξαιρετική προσπάθεια που είναι παράλληλα κατάθεση ζωής και είμαι σίγουρη πως το κοινό θα την αγκαλιάσει.''


Μαρία Ματάλα Διδάκτωρ Γαλλικής Φιλολογίας - Εικαστικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου