Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΑΣ (τοπικός) ΗΡΩΣ ΜΕ (άγνωστον) ΑΠΌΓΟΝΟ


Αντί ιστορικής αναδρομής

   Όλα άρχισαν στην Αγγλία, στις 14 Φεβρουαρίου του 1794, όταν στο αγροτο-προάστιο Willesley της μικρής κοινότητος Ashby de la Zouch, εγεννήθη ο Frank Abney Hastings. Εντός μιας οικίας-φάρμα αυτής της κωμοπόλεως στην κεντρική Αγγλία, περί τα 30 χιλιόμετρα βόρειο-δυτικά του Leicester. Και από εκεί εξεκίνησε το ταξείδι του μεγάλου φιλέλληνα, ο οποίος μετά από ναυμαχίες εμπειρίες και αμφισβητήσεις μέσα από την ζωή του στο πολεμικό ναυτικό της Μεγάλης τότε Βρετανίας, κατέληξε να καταθέσει την περιουσία του, ακόμη και ίδια του την ζωή, στον αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία των, μετά από το 1821.
  Εκεί ετελείωσαν όλα για τον Hastings. Και ήταν 1η Ιουνίου του 1828, στην νικηφόρα μάχη των επαναστατών κατά των Τούρκων, στο Αιτωλικό της Αιτωλοακαρνανίας.

  Η προσφορά του σε εκείνον τον ιερό μας αγώνα, ήταν ανεκτίμητη. Και έχει αναγνωρισθεί. Και από την επίσημη Πολιτεία και από την μικρή μας πόλη. Η οποία τιμώντας από της ιδρύσεώς της τον πρωτεργάτη και πρωταγωνιστή της νικηφόρου ναυμαχίας του κόλπου της Αγκάλης, έδωσε το όνομά του στην μεγαλυτέρα οδό της : Λεωφόρος Άστιγγος!

   Με Προεδρικό Διάταγμα από τις 4-4-1990, η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως η ημέρα δημοσίας εορτής της Ιτέας και η πόλη μαζί με τις αρχές της, αποδίδουν τιμές στους ήρωες της ναυμαχίας της Αγκάλης. Κυρίως δε σε αυτόν τον φιλέλληνα, του οποίου η στρατηγική, η τεχνική και η πολεμική του ευφυΐα, οδήγησε τότε τα πληρώματα των 6 ελληνικών πλοίων, στο να καταναυμαχίσουν τα 9 και υπεροπλισμένα πολεμικά πλοία των Τούρκων.

  Προ 3 ετών, εκυκλο- φόρησε στα βιβλιοπωλεία της Αγγλίας, ένα βιβλίο με τον τίτλο : ‘’COMMANDER OF THE KARTERIA’’ 
και το οποίον αναφέρεται στην ζωή και την δράση του Frank Abney Hastings. Συγγραφέας αυτού του πονήματος είναι, ο τελευταίος και εν ζωή απόγονος του Frank Hastings, ο Maurice Abney Hastings. Ο τελευταίος διαμένει στην ύπαιθρο περιοχή της πόλεως Stratford upon Avon (γενέτειρα του Shakespeare), κοντά στο Warwick, αλλά όμως δεν ξεχνά την κοιτίδα του ονόματός του. Και για αυτό, η παρουσίαση του βιβλίου του, έγινε στο Μουσείο της πόλεως Ashby de la Zouch, με παρούσες τις τοπικές αρχές και κατοίκους. Εκεί δε, φυλάσσονται και προσωπικά αντικείμενα του Frank Hastings.

   Για τις ανάγκες της έρευνάς του ο συγγραφέας, εζήτησε την βοήθεια από πολλούς, εντός κι εκτός Ελλάδος. Μεταξύ αυτών το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδος (όπου εκτίθεται και το ακρόπρωρο της ‘’Καρτερία’’) , τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, υπηρεσίες-αρχεία Δήμων, καθώς και διάφοροι Σύλλογοι από πόλεις, όπου υπήρξε δραστηριότητα και παρουσία του προγόνου του (Αιτωλικό, Πόρος κ.λ.π.).

   Με την Ιτέα, δεν υπήρξε καμία επαφή. Και όταν προ 3 ετών, εμείς οι ίδιοι επληροφορήσαμε για την ύπαρξη του Maurice, την δική μας τοπική αρχή, εκείνο το οποίον έγινε ήταν να τον ειδοποιήσουν μέσω e-mail, εάν θα ήθελε να έλθει (από μόνος του...) για να παραστεί στην εορτή της επετείου της ναυμαχίας της Αγκάλης! Και βεβαίως ο άνθρωπος, ο οποίος δεν είναι και νεαρός, αρνήθηκε ευγενέστατα.

Ίσως όμως, στο άμεσο μέλλον, να πρέπει η Τοπική Κοινότητα της Ιτέας, στην δική της την εορτή, να προσκαλέσει η ίδια, να μεταφέρει η ίδια και να τιμήσει η ίδια, τον απόγονο του ενδόξου ήρωά της. Νομίζουμε.

Αύριο 24 Σεπτεμβρίου 2016, εορτάζει η Ιτέα. Εορτάζει η πόλη μας.


1 σχόλιο:

  1. Για "τα δάνεια της Αγγλίας" που υπέγραφαν οι κυβερνώντες και πληρώνει με αίμα ο ελληνικός λαός από το 1821 μέχρι και σήμερα, καθώς και για το ρόλο των "συμμάχων-φίλων" Εγγλέζων προς τη χώρα μας (Μικρασία-Κατοχή)θα γράψει κανείς;
    Γιατί αυτός ο τόπος είναι βαμμένος με το αίμα των Ελλήνων που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία τους και την εθνική τους κυριαρχία. Η μεγαλυτέρα οδό της Ιτέας, λοιπόν, έπρεπε να ονομάζεται: Λεωφόρος Πληρωμάτων των 6 Ελληνικών πλοίων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή