Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΑΜΦΙΣΣΗΣ : ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΚΟΣΜΟ ''ΜΕΣΑ''... (επιστολή Δημοτικού Συμβούλου)


ΑΝΑΦΟΡΑ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Του Δημοτικού Συμβούλου , 
Καραγιάννη Δημητρίου του Νικολάου
– οδός Περγάμου αρ.4 – 331 00 ΑΜΦΙΣΣΑ.

ΠΡΟΣ: Τον κ. Εισαγγελέα Π/κών Άμφισσας
Λεωφ. Σαλώνων αρ.16 – 331 00 ΑΜΦΙΣΣΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
 1. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.
 2. Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ν. Φωκίδας.
 3. ΟΑΕΔ Ν. Φωκίδας.
 4. Εργατικό Κέντρο Φωκίδας.

Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,
Πολλές φορές στο παρελθόν προσπάθησα να αναδείξω, μέσα από την θεσμική μου θέση, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Γηροκομείο της Άμφισσας.
Δυστυχώς όλες οι προσπάθειες μου ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω…»
Ο σημερινός Δήμαρχος Δήμου Δελφών και Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος κ. Παναγιωτόπουλος με δημόσιες δηλώσεις, ενθουσιώδεις έως δραματικές ανακοινώσεις δήλωνε ότι « μπαίνει» μπροστά για την εξεύρεση λύσεως για το μέλλον του Ιδρύματος !!!!!
Δύο χρόνια μετά …. «άνθρακες ο θησαυρός !!!»
Ως πρώην συνεργάτης του σας αναφέρω , ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους συντάχθηκα μαζί του ήταν οι στόχοι που είχε θέσει για το Γηροκομείο Άμφισσας και οι οποίοι ήταν οι παρακάτω :
 • Η ικανοποίηση της θέλησης των διαθέτων-δωρητών του κληροδοτήματος.
 • Η ικανοποίηση του αιτήματος των εργαζομένων για απόδοση των δεδουλευμένων.
 • Η απόδοση των οφειλών στους προμηθευτές του Ιδρύματος (όλοι ντόπιοι επιχειρηματίες).
 • Η ένταξη του ιδρύματος σε καθεστώς εξυγίανσης και ο διακανονισμός των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, Τράπεζες και Εφορία.
 • Η εν γένει διάσωση του Ιδρύματος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που το είχαν ανάγκη.
Δύο χρόνια και πλέον τα αποτελέσματα αποτελούν «κόλαφο» για τις βαρύγδουπες δεσμεύσεις του Δημάρχου !! Συγκεκριμένα :
  • έπαψε να λειτουργεί το ίδρυμα και κατά συνέπεια να εκπληρώνεται η θέληση των διαθετών-δωρητών.
  • Οι οφειλές προς τους εργαζομένους αυξάνονται συνεχώς και σαν να μην έφτανε αυτό όλοι τους είναι πλέον απολυμένοι χωρίς να τους καταβληθούν κατά την απόλυση οι οφειλές δεδουλευμένων και η νόμιμη αποζημίωση (γεγονός που επισύρει ποινικές ευθύνες για τον Πρόεδρο της Δ.Ε. κ. Παναγιωτόπουλο μιας και υπάρχουν καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας Φωκίδας όπως λέγεται…) και ταυτόχρονα χωρίς να έχουν το δικαίωμα εγγραφής στο ταμείο ανεργίας μιας και είναι απλήρωτες οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους του Ιδρύματος (και για αυτό το θέμα εγείρονται ποινικές ευθύνες του Προέδρου). Εξαιτίας του γεγονότος αυτού οι εργαζόμενοι χάνουν και το δικαίωμα λόγω μορίων στην συμμετοχή διαγωνισμών του ΟΑΕΔ για πρόσληψη σε άλλη εργασία !!! Mε λίγα λόγια όντας απλήρωτοι τα τελευταία χρόνια και σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους εξαθλιώνονται και οδηγούνται στον αφανισμό!!!
  • Οι συσσωρευμένες οφειλές προς τους προμηθευτές δημιουργούν συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού με αποτέλεσμα την ίδια την βιωσιμότητα των μικρών τοπικών επιχειρήσεων.

Η ένταξη του Ιδρύματος σε καθεστώς «εξυγίανσης» απέτυχε και επί πλέον :
1.Στα δύο και πλέον χρόνια απραξίας συσσωρεύτηκαν νέα και δυσβάστακτα χρέη λόγω των δικαστικών διεκδικήσεων τόσο σε εργαζομένους και προμηθευτές όσο και σε Τράπεζες, ΙΚΑ και Εφορία .Γιατί ο κύριος Δήμαρχος και Πρόεδρος της Δ.Ε. ενώ ήξέρε τις συνέπειες επίτρεψε την ΔΙΟΓΚΩΣΗ των χρεών του Ιδρύματος;;
2.Η τοπική κοινωνία και κυρίως η Τρίτη ηλικία δέχθηκε τεράστιο πλήγμα λόγω της έλλειψης του ιδρύματος και της αδυναμίας για περίθαλψη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που χρήζουν της ανάγκης του.
3.Οριστικοποιήθηκε ο κίνδυνος να χαθεί για την τοπική κοινωνία η τεράστια περιουσία του Ιδρύματος.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ξαφνικά και χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία προέκυψε και θέμα μετατροπής του Γηροκομείου Άμφισσας σε hot spots για πρόσφυγες ή προσφυγόπουλα. Για το συγκεκριμένο θέμα η Δημοτική Αρχή και κατά συνέπεια ο Πρόεδρος του Ιδρύματος (και το Ίδρυμα) ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ κι ας είναι το θέμα στο προσκήνιο για τρείς τουλάχιστον μήνες !!! Τι συμβαίνει;; Οφείλουν ναι ή όχι να ενημερώσουν τους πολίτες αυτού του τόπου τόσο για την θέση τους επί του θέματος όσο και για τις προθέσεις τους ;;
Όλοι μας έχουμε την ευαισθησία μας στο πρόβλημα της εγκατάστασης προσφύγων, όλοι μας θέλουμε να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα, ΚΑΝΕΙΣ μας όμως δεν θέλει ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ χωρίς την ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥ ΦΩΚΙΚΟΥ ΛΑΟΥ !!!
Ο κ. Δήμαρχος και τα μέλη της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, με βάση τον Νόμο που διέπει τα κληροδοτήματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως αυτό του Γηροκομείου Άμφισσας, είναι έκθετοι έναντι του Νόμου ηθελημένα ή αθέλητα κάποιοι από αυτούς !!!!Πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση για το πρόβλημα του Γηροκομείου Άμφισσας !!! Αυτή η λύση εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα είναι μόνο δικιά τους και ΠΟΛΙΤΙΚΗ !!!
Βασική προϋπόθεση όμως για την οποιαδήποτε λύση είναι :
Α. Η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την εξόφληση των οφειλών εργαζομένων και προμηθευτών. Είστε εγκαλούμενος κύριε Δήμαρχε γιατί εξαιτίας της απραξίας σας για δύο έτη οι εργαζόμενοι που κρατούσαν το ίδρυμα ανοιχτό με την ανοχή σε οφειλές δεδουλευμένων με τον πρόσφατο νόμο έχασαν το δικαίωμα να ικανοποιηθούν ως πρώτοι σε απόδοση οφειλών λόγω δικαστικής δικαίωσης!! Αυτό ήταν το ευχαριστώ απέναντί τους για τα τέσσερα χρόνια που εργάζονταν απλήρωτοι πριν κλείσει το ίδρυμα ;;
Β. Η εκπλήρωση της θέλησης των διαθετών-δωρητών.
Γ. Η όσο το δυνατό εκπλήρωση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με την θέληση των διαθετών-δωρητών !!!!
Δ. Η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος για οποιαδήποτε άλλη απόφαση ή ενέργεια είναι υπόλογοι έναντι της Τοπικής Κοινωνίας και των Νόμων του Κράτους… και φυσικά είναι υπόλογοι έναντι των ευεργετών – διαθετών που διέθεσαν την περιουσία τους για συγκεκριμένο σκοπό.
Άμφισσα 18 Σεπτεμβρίου 2016
Με τιμή

Δημήτριος Ν. Καραγιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δελφών2 σχόλια:

 1. Απόλυτα ορθή από κάθε άποψη η αναφορά - αναγγελία του Δημοτικού Συμβούλου που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως καταγγελία και να επισύρει την άμεση επέμβαση του εισαγγελέα. Μου προκαλεί εντύπωση και μου δημιουργεί συναισθήματα αγανάκτησης με την προκλητική αδιαφορία των πολιτών, με την επιφύλαξη των όσων δεν γνωρίζω επί αυτού. Είναι τόσο σοβαρό το θέμα αυτό που θα έπρεπε να έχει υπάρξει γενική κινητοποίηση. Προσωπικά, συγχαίρω των Δημοτικό Σύμβουλο, για το θάρρος, την ευσυνειδησία, την εντιμότητα και την αίσθηση δικαίου που έχει απέναντι στους συμπολίτες του τόπου και εύχομαι να υπάρξει θετική για τον τόπο και την κοινωνία λύση. Θα ήταν λυπηρό και κρίμα, η αδιαφορία των πολιτών, σήμερα, να θεωρηθεί υπεύθυνη για την ταλαιπωρία της τρίτης ηλικίας, των γονιών μας δηλαδή, αύριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΦΩΝΑΖΟΥΝ "ΜΗΤΣΑΡΑ" ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΣΕ ΦΩΝΑΖΟΥΝ "ΘΑΝΑΣΑΚΗ"!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή