Τρίτη 22 Μαΐου 2018

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ


(Αναδημοσίευση)

Εγκαταστάθηκε την περασμένη Τρίτη 15/05/2018 στην Άμφισσα  Μετεωρολογικός Σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, ο σταθμός τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του Τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων του ΤΕΙ Λαμίας που εδρεύει εδώ και που την διοίκηση του οποίου ευχαριστούμε για την φιλοξενία του σταθμού και την άψογη συνεργασία.
Ο σταθμός αποτελείται από έναν ειδικά αεριζόμενο μηχανικά κλωβό, μέσα στον οποίο βρίσκονται οι αισθητήρες της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας, από έναν ανεμοδείκτη και ανεμόμετρο, βροχόμετρο και βαρόμετρο. Οι καταγραφές από τα όργανα του Μ/Σ, μεταφέρονται ασύρματα κάθε δύο (2) δευτερόλεπτα σε μια ειδική μονάδα που είναι τοποθετημένη σε εσωτερικό χώρο του κτιρίου του ΤΕΙ. Στη συνέχεια και κάθε 10 λεπτά,
τα δεδομένα "ανεβαίνουν" στο διαδίκτυο και στον παρακάτω σύνδεσμο μπορεί ο καθένας να δει τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες.
Η σημασία της εγκατάστασης του Μ/Σ στην Άμφισσα, παίζει σημαντικό ρόλο και αποτελεί βασικό εργαλείο, ώστε να γίνει γνωστή η συμπεριφορά της περιοχής σε μετεωρολογικό και κλιματικό επίπεδο καθώς και ορθότερων προβλέψεων. Το σημείο που έχει εγκατασταθεί ο σταθμός, αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό τον αστικό ιστό της πόλης, αλλά δέχεται και επίδραση από το μικροκλίμα του ελαιώνα. Οι μετρήσεις και τα δεδομένα που καταγράφονται, δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τη κατάσταση που διαμορφώνεται στην έκταση του ελαιώνα και αφορμή για λήψη κάποιων αγροτικών μέτρων σχετικά με αυτόν. Ενημερωτικά επίσης αναφέρουμε την ύπαρξη ανάλογων σταθμών στην περιοχή:
Μετεωρολογικός σταθμός Γαλαξιδίου: http://penteli.meteo.gr/stations/galaxidi/
Μετεωρολογικός σταθμός Φράγματος Μόρνου: http://penteli.meteo.gr/stations/mornos1/
Μετεωρολογικός σταθμός Δήμου Αράχωβας: http://penteli.meteo.gr/stations/arahova/
Μετεωρολογικός σταθμός Παρνασσού, Κορυφή Ηρακλήhttp://penteli.meteo.gr/stations/parnassos/
Μετεωρολογικός σταθμός Αντίκυρας Βοιωτίας: http://penteli.meteo.gr/stations/antikira/
Επίσης όλο το δίκτυο των Μετεωρολογικών Σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσιάζονται αναλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο:
Μετεωρολογικός σταθμός Άμφισσας.
Ιδιοκτησία: ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Φιλοξενία: Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας - Τμήμα Δ.Ο.Ε.Π.Τ.Μ.


Επίβλεψη: Θανάσης Λύτρας - Γιάννης Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου