Απροετοίμαστες τελείως βρέθηκαν πανελλαδικά οι Κρατικές Υπηρεσίες για την εξάπλωση και τα προβλήματα τα οποία εδημιουργήθησαν από την επιδημία του καταρροϊκού πυρετού των ποιμνιοστασίων.
Αρχής γενομένης από την Θράκη, με εντοπισμένη την πηγή προέλευσης του πυρετού την Τουρκία και με καλπάζουσα την εξάπλωση του θανατηφόρου πυρετού στην Μακεδονία και την Θεσσαλία, δεν έγινε το παραμικρό για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πόσο μάλλον για την εξάλειψή του.
Αρχής γενομένης από την Θράκη, με εντοπισμένη την πηγή προέλευσης του πυρετού την Τουρκία και με καλπάζουσα την εξάπλωση του θανατηφόρου πυρετού στην Μακεδονία και την Θεσσαλία, δεν έγινε το παραμικρό για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πόσο μάλλον για την εξάλειψή του.
Συνιστώμενη λύση; Η θανάτωση των προσβεβλημένων ζώων!
Η σχετική νομοθεσία όμως, καθώς και οι σχετικές εγκύκλιοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έλεγαν και δεν προέβλεπαν τίποτε για την περίπτωση των νεκρών λόγω της ασθένειας ζώων. Με αποτέλεσμα, να ''πλημμυρίσει'' η ηπειρωτική χώρα με κουφάρια νεκρών ζώων, τα οποία οι κτηνοτρόφοι, τα εγκατέλειπαν όπου αυτά κατέληγαν.
Έτσι, γέμισαν χαράδρες, χείμαρροι και έρημες πλαγιές με άψυχα πρόβατα και κατσίκια, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα. Ακόμη και δρόμοι, κάδοι απορριμάτων και αγροκτήματα, έγιναν υποδοχείς των νεκρών ζώων, με μια κεντρική Διοίκηση, ανίκανη και ανήμπορη να δώσει λύσεις.
Σε τοπικό επίπεδο, υπήρξαν εγκαίρως προειδοποιήσεις από την Περιφέρεια, αλλά τελικά η ραγδαία εξάπλωση του θανατηφόρου πυρετού, προηγήθηκε των ...εγγράφων.
Έτσι έχουμε κρούσματα και στην Φωκίδα. Και μάλιστα στην Ιτέα, είχαμε προ 2 μόλις ημερών, την ολοκληρωτική απώλεια ποιμνιοστασίου (περιοχή Κίρρας), με τον κτηνοτρόφο να μην είναι σε θέση να διαχειριστεί την καταστροφή του, εγκαταλείποντας τα νεκρά ζώα, οπουδήποτε.
Πέραν του οικονομικού κόστους, υπάρχει και το περιβαλλοντικό πρόβλημα καθώς και το πρόβλημα της προστασίας της υγείας των ανθρώπων. Αυτό ανάγκασε τον Δήμο Δελφών να εκδώσει το παρακάτω Δελτίο Τύπου, ελπίζοντας έτσι στην μερική αντιμετώπιση του προβλήματος των εγκαταλελειμένων νεκρών ζώων.
Εξυπακούεται ότι η ζημία για την διωκόμενη ελληνική κτηνοτροφία, είναι ανυπολόγιστη.
****************************************
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑ, 01.10.2014
ΝΟΜΟΣ
ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ
ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ
ΤΥΠΟΥ
Διεύθυνση:
Πλατεία Κεχαγιά
Τ.Κ.
: 331 00 Άμφισσα
Τηλέφωνο:
2265350027
FAX:
2265350021
Α.Δ.Τ.:
47/2014
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Επείγουσα
ενημέρωση του Δήμου Δελφών σχετικά με
τον καταρροϊκό πυρετό.
Ο
Δήμος Δελφών μέσω του αρμόδιου του
αυτοτελούς τμήματος αγροτικής ανάπτυξης,
αλιείας και κτηνοτροφίας ενημερώνει
πως όλοι οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων
ενόψει του καταρροϊκού πυρετού θα πρέπει
σε περίπτωση που θα έχουν νεκρό ζώο στη
μονάδα τους να προσκομίσουν στο
πλησιέστερο Κτηνιατρείο (Τηλέφωνα
Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Φωκίδας 2265352410
- 52412, 2266022050, 2634051260), τους
αριθμούς των ενωτίων των αιγοπροβάτων
τους και να ενημερώσουν το κτηνοτροφικό
τους μητρώο (ΚΥΑ 432/20486 (ΦΕΚ345/2014/τβ΄).
Επισημαίνεται
επιπλέον ότι απαγορεύεται η ρίψη νεκρών
ζώων (πτωμάτων) σε κοινόχρηστους χώρους
(ποτάμια, ρυάκια, χαντάκια, κάδους
απορριμμάτων κτλ). Σε περίπτωση
ταυτοποίησης του ιδιοκτήτη του ζώου, ο
ιδιοκτήτης θα διώκεται ποινικά σύμφωνα
με τη νομοθεσία.
ΑΠΟ
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου