Τι άλλαξε, τι εμεσολάβησε, τι εδιδαχθήκαμε εμείς ως λαός, αυτά τα τελευταία 70 χρόνια, από της απελευθερώσεώς μας από τους Γερμανούς; Τι είμαστε σε θέση σήμερα να ''εορτάσουμε'' από την ανάμνηση εκείνης της ημέρας;
Άποψή μας : Μάλλον Τίποτε!
Αλλιώς, δεν θα υπομέναμε και δεν θα εζούσαμε αμίλητοι τον σημερινό επανα-ενταφιασμό μας. Και επέρασαν ήδη, 70 χρόνια...
Αλλιώς, δεν θα υπομέναμε και δεν θα εζούσαμε αμίλητοι τον σημερινό επανα-ενταφιασμό μας. Και επέρασαν ήδη, 70 χρόνια...
*******************************
ΠΕΜΠΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944 – ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Οι ναζί φεύγουν, οι ταγματασφαλίτες δολοφονούν
.
Στις 12 Οκτωβρίου του 1944 -ήταν Πέμπτη- απελευθερώθηκε η Αθήνα. Τα ναζιστικά στρατεύματα αποχώρησαν από το κέντρο της πόλης νωρίς το πρωί, έχοντας υποστείλει πρώτα από την Ακρόπολη τη σημαία του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κράτους.
Η υποστολή της ναζιστικής σημαίας θα αναδειχθεί στο συμβολικό χρονικό σημείο της Απελευθέρωσης. Ομως η πραγματική αποχώρηση των Γερμανών από την πρωτεύουσα της Ελλάδας θα γίνει την επόμενη μέρα.
Οι τελευταίες ημέρες της Κατοχής δεν ήταν αναίμακτες. Πολιτική των κατακτητών ήταν η καταστροφή των υποδομών της χώρας. Την παραμονή της αναχώρησής τους και κατ’ απαίτηση των δωσίλογων συνεργατών τους, είχαν επιτεθεί στην προσφυγική Καισαριανή, που αποτελούσε εστία της αντιφασιστικής αντίστασης, δολοφονώντας με απαγχονισμό τους αγωνιστές που συνέλαβαν.
Το βράδυ της 12ης προς 13η Οκτωβρίου οι γερμανικές δυνάμεις αποχωρούν από την περίμετρο της πόλης καταστρέφοντας κάθε βασική υποδομή. Την ίδια στιγμή που οι δεκάδες χιλιάδες των κατοίκων βγαίνουν στους δρόμους για να γιορτάσουν την απελευθέρωση, τα γερμανικά στρατεύματα καταστρέφουν κάθε βιομηχανική υποδομή. Από τα εργοστάσια του Πειραιά έως το αεροδρόμιο Τατοΐου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου