Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ''ΟΧΙ'', ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!...


Ένας ''Λύκειος'' Πανηγυρικός

''...Η κατοχή του '41-'44 διήρκεσε τριάμισι χρόνια, η σύγχρονη κοινωνικοοικονομική Κατοχή της Τρόικας, πόσο θα διαρκέσει; Είναι χρέος ηθικό απέναντι στους νεκρούς του '40 και της Κατοχής και κυρίως απέναντι σε εμάς , στις γενιές που θα μας διαδεχθούν, να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική για να μην παραδώσουμε λευκές τις σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας στον ιστορικό του μέλλοντος.

Γιατί όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς «Χρωστάμε σ’ όσους ήλθαν, πέρασαν, θα ΄ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι νεκροί».

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου. Ζήτω οι αγωνιστές της αντίστασης και της λευτεριάς!...''


*********************************************

   Αυτός ήταν ο επίλογος από τον πανηγυρικό της ημέρας, τον οποίο εκφώνησε εντός της εκκλησίας σήμερα το πρωΐ, ο μαθητής της Γ' Λυκείου Ιτέας Παντελής Σμαράγδης.  Ένας πανηγυρικός, του οποίου η δομή, πέραν της ιστορικής αναδρομής περιείχε την αναφορά και την σύγκριση με την σύγχρονη εποχή και την ιστορική συγκυρία.  Καθώς επίσης και την επιταγή-παρακαταθήκη εκείνου του αγώνα, προς την σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
   Προϊόν σκέψεων δυο μαθητών αυτός ο λόγος, μετέτρεψε την εκκλησία από απλό σημείο συναντήσεως πιστών και τελέσεως λειτουργιών και μυστηρίων, σε χώρο εκφράσεως συναισθημάτων και αγωνίας για το μέλλον του τόπου.  Για το μέλλον των άκολουθούντων γενεών.
  Ή μη τι άλλο, τα νέα παιδιά έχουν άποψη και σθένος, φθάνοντας στο σημείο με ευπρέπεια και την αρμόζουσα σοβαρότητα, να προβάλλουν τις αγωνίες τους, ενώπιον της τοπικής κοινωνίας.
   Σίγουρα κάποιοι, δεν θα αισθάνθησαν και πολύ καλά στο άκουσμα αυτών των σκέψεων και μάλιστα εντός της Εκκλησίας.  Πρόβλημά τους.
Εμείς, αντί σχολιασμού, παραθέτουμε το τελευταίο τμήμα από αυτόν τον πανηγυρικό.  Τα σχόλια και οι ευθύνες, δικές μας.  Όλων μας!

**************************************

Το ΟΧΙ του 1940, που δεκαετίες τώρα το προβάλλουμε στις εθνικές επετείους ως λέξη σύμβολο, πρέπει να κατευθύνει τη σκέψη μας επομένως και την συμπεριφορά μας, αρνούμενοι κάθε πρόκληση απ’ όπου κι αν προέρχεται, η οποία θα αποσκοπεί στον περιορισμό της κυριαρχίας και της ελευθερίας της χώρας μας, στον περιορισμό και στην ακύρωση των δικαιωμάτων μας ως ανθρώπων χάρη στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των οικονομικά ισχυρών.

Σήμερα, που τα διεθνή και εγχώρια οικονομικά κέντρα επιβάλλουν στο λαό μας αλλά και σε άλλους λαούς τις απαράδεκτες αξιώσεις τους, περιορίζοντας το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή, το ΟΧΙ αποκτά ιδιαίτερη αναγκαιότητα.

το ΟΧΙ οφείλουμε να το βροντοφωνάξουμε όλοι εμείς. Εσείς οι εργαζόμενοι, που βλέπετε το προϊόν της εργασίας σας να το αρπάζουν οι νόμιμοι και επίσημοι τοκογλύφοι. Εσείς οι άνεργοι και οι εργασιακά έφεδροι, που ατενίζοντας προς το μέλλον, χρώματα μελανά βλέπετε.

ΟΧΙ οφείλουμε να βροντοφωνάξουμε πρώτοι απ’ όλους εμείς οι νέοι, που τώρα ξεκινάμε την πορεία μας στη ζωή. Τι νόημα έχει αλήθεια να γιορτάζουμε την επέτειο του ΟΧΙ και να δεχόμαστε μοιρολατρικά τους σύγχρονους εισβολείς;

Ζούμε ένα αλλιώτικο απ’ αυτούς που μέχρι τώρα γνωρίζαμε πόλεμο. Τα όπλα είναι αόρατα, άυλα, είναι οι οικονομικές αποφάσεις των ισχυρών. Τα θύματα είναι όμως πραγματικά. Είμαστε όλοι εμείς. Μην περιμένουμε από τους σύγχρονους εισβολείς να δείξουν ευσπλαχνία για τα θύματά τους. Η βουλιμία τους για όλο και περισσότερα κέρδη είναι ακόρεστη. Με την ιαχή «ΑΕΡΑ» πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση, εμείς εδώ οι άλλοι λαοί στον τόπο τους, όλοι μαζί θα τους τρέψουμε σε άτακτη φυγή. Όλοι μαζί θα νικήσουμε.

Η κατοχή του '41-'44 διήρκεσε τριάμισι χρόνια, η σύγχρονη κοινωνικοοικονομική Κατοχή της Τρόικας, πόσο θα διαρκέσει; Είναι χρέος ηθικό απέναντι στους νεκρούς του '40 και της Κατοχής και κυρίως απέναντι σε εμάς , στις γενιές που θα μας διαδεχθούν, να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική για να μην παραδώσουμε λευκές τις σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας στον ιστορικό του μέλλοντος.

Γιατί όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς «Χρωστάμε σ’ όσους ήλθαν, πέρασαν, θα ΄ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι νεκροί».

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου. Ζήτω οι αγωνιστές της αντίστασης και της λευτεριάς!


2 σχόλια:

  1. Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στην νέα γενιά..και ειδικά στα παιδιά της Β ΚΑΙ Γ γενικού λυκείου ΙΤΕΑΣ...μας έχουν απόδειξη ότι είναι η ελπίδα του τόπου μας. Θυμηθείτε με ότι θα βγουν σπουδαία μυαλά.Ας σταματήσουν κάποιοι στενόμυαλοι να τα φρενάρουν με ανούσια κριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι μαζί μπορούμε να τα αλλάξουμε!Τα παιδιά αυτά θα πάνε μπροστά και θα τα ανατρέψουν όλα.

      Διαγραφή