Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ


Σοβαρότητα

   Με κάθε επισημότητα, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με πλήρη συναίσθηση του τι εσήμαινε η συγκεκριμένη Ναυμαχία για τον τόπο τους, για την ιστορία και για τον ελληνισμό, η Δημοτική Αρχή της Ναυπάκτου, από κοινού με την πλειοψηφία των κατοίκων της πόλεως, εόρτασε την 443η επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας.  Εφέτος οι εκδηλώσεις είχαν διάρκεια μιας εβδομάδος, με κορύφωση το Σάββατο το βράδυ 11-10-2014, ότε και έγινε παρουσία χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών, μέσα στο πανέμορφο Ενετικό λιμάνι της πόλεως, η εικονική αναπαράσταση της Ναυμαχίας.
  Αυτοί οι άνθρωποι εκεί, πρέπει να έχουν μια άλλη αίσθηση του τι σημαίνει ''ιστορία, παρελθόν και ρίζες της ιδιαίτερης πατρίδας''.  Και αυτό το δείχνουν.
  Μήνες τώρα όπως προσωπικά γνωρίζουμε, πλήθος εθελοντών κατοίκων, Φορέων και Υπηρεσιών της Ναυπάκτου, ασχολούνται με τις προετοιμασίες, με την επιμέλεια της όλης οργάνωσης και την δυνατόν πληρέστερη και λεπτομερέστερη προβολή του  ιστορικού γεγονότος, το οποίο ''κουβαλά'' το όνομά τους :
La Battaglia di Lepanto  (Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου).


Ήταν 7 Οκτωβρίου του 1571 όταν στην θαλάσσια περιοχή, ανάμεσα από την Κεφαλλονιά και το Ρίο-Αντίριο, ανοικτά της νήσου Οξείας, συναντήθηκαν οι δύο τεράστιοι στόλοι.  Αυτός των Οθωμανών, με την απαίτηση της κυριαρχίας στην μισή Μεσόγειο θάλασσα, με τον άλλον, αυτόν των συνασπισμένων Ευρωπαίων, των οποίων η χριστιανοσύνη και οι θαλάσσιοι εμπορικοί δρόμοι, τους είχαν φέρει όλους μαζί ενωμένους, απέναντι στον απολίτιστο Ανατολίτη.
   Το αποτέλεσμα και η ιστορική σημασία αυτής της Ναυμαχίας, είναι γνωστά.  Και η Ναύπακτος, είναι υπερήφανη γιατί συνέδεσε το όνομά της με αυτό το κασμοϊστορικό γεγονός.  Και το τιμά δεόντως.

   Επεδίωξαν οι ''πατριδολάτρες'' Ναυπακτιείς, αδελφοποιήσεις με πόλεις, κάτοικοι των οποίων ήσαν πληρώματα και αξιωματικοί σε συμμαχικά πλοία σε εκείνη την μάχη.  Πραγματοποίησαν επαφές με λιμάνια της Μεσογείου, απ' όπου ξεκίνησαν το ταξείδι τους για εκείνην την συνάντηση, πλοία και άρχοντες.  Συγκέντρωσαν όλην την Ευρωπαϊκή βιβλιογραφία, την αναφερόμενη σε εκείνη την ημερομηνία και με πολύ ''μεράκι'' και ατελείωτη προσπάθεια, κατέγραψαν, ''ξεσήκωσαν'' και τα έκαναν γνωστά σε όλους, πίνακες ζωγραφικής και χαρακτικά, θέμα των οποίων είναι η Ναυμαχία της Ναυπάκτου.  Έως και τοιχογραφίες ανακάλυψαν!...

   Έγιναν πλήθος εκδηλώσεων μέσα σε αυτό το εορταστικό επταήμερο.  Από εκθέσεις και παραστάσεις, έως ομιλίες και Συνέδριο.
Συνέδριο με επιφανείς επιστήμονες και ειδικούς για το θέμα της Ναυμαχίας, το οποίο διοργάνωσαν στην επέτειο της μάχης και με πλήθος κοινού να το παρακολουθεί.  Και όχι 2 μήνες ενωρίτερα, όπως εσυνέβη σε εμάς για την επέτειο της Αγκάλης, λόγω ...απόσυρσης από την ενεργό δράση της αντιδημάρχου. (Αυτό κι αν είναι άξιο σχολιασμού!...)
   Ενδεικτικό δε του κλίματος το οποίο επεκράτησε στην Ναύπακτο, για την επέτειο της Ναυμαχίας, είναι το παρακάτω δημοσιευόμενο απόσπασμα από το μετά τον εορτασμόν Δελτίο Τύπου του Αντιδημάρχου  Τουρισμού-Πολιτισμού Ναυπακτίας.  Όχι τίποτε άλλο, αλλά έτσι, για να μαθαίνουμε κι εμείς εδώ στην Φωκίδα :

Η Ναυπακτία είναι πόλος έλξης, χωρίς να έχει εκμεταλλευτεί όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Καιρός να το κάνει.  Για όλα τα παραπάνω ο Δήμος Ναυπακτίας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους εκείνους που εργάστηκαν πυρετωδώς για την παρουσίαση του άρτιου προγράμματος. Ιδιαίτερα όμως αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους εθελοντές, φορείς αλλά και μεμονωμένους πολίτες, οι οποίοι με τη δική τους συμμετοχή έδωσαν έντονο τοπικό χρώμα στην «Εβδομάδα της Ναυμαχίας». 

Αντιιδήμαρχος Τουρισμού Πολιτισμού Ναυπακτίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου