Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

FAIRFAX - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ : ''ΕΙΣΠΗΔΗΣΙΣ !...''


Ανακατατάξεις;..

    Όλα έρχονται και δένουν σιγά-σιγά.  Πρώτα η ''αναχώρηση'' της S&B (μετά την αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς της), στην συνέχεια το δείπνο στην ''Ιθάκη'' της Γλυφάδας με τον Άσμουσεν της Ε.Κ.Τ. και μετά η συμφωνία με την Γερμανική (παγκόσμια) εταιρεία ΚΜW για την κατασκευή αρμάτων και οχημάτων στην Αραβία και το Κουβέϊτ.  Ακολούθησαν η ''φωτογραφική'' Υπουργική  απόφαση  του ΥΠΕΚΑ για την προστατευόμενη (!) ζώνη NATURA 2000 στην ''Καμιώτισσα'', η μείωση της μεταφοράς  μεταλλεύματος στο ''Αλουμίνιο της Ελλάδος'' οδικώς και η έναρξη εναπόθεσης μεταλλεύματος, χύδην, στην ''Καμιώτισσα'', αναμένοντας την ανάληψη της μεταφοράς του με το επισκευασμένο πλέον πλοίο  ''Παρνασσός ΙΙ''.    Του οποίου πλοίου, ειρήσθω εν παρόδω, οι διαδικασίες αλλαγής ''σημαίας'', τελείωσαν επιτυχώς και πλέον θα διασχίζει τον Κορινθιακό Κόλπο υπό ξένη σημαία και βεβαίως υπό αλλοδαπό νομικό καθεστώς και εκτός των συμβάσεων της Π.Ν.Ο. Συνεπώς, το σημερινό Deal του ομίλου Μυτιληναίου με την τεράστια επενδυτική εταιρεία Fairfax, δεν πρέπει να ξενίζει κανέναν.
Είναι όντως μια τεράστια επιτυχία για τον επιτυχημένο επιχειρηματία, της οποίας την επίδραση στην Ελληνική και ιδιαίτερα στην Τοπική Οικονομία, θα την αισθανθούμε σε λίγο.
Προς το παρόν, απλά παρακολουθούμε.

**************************************************************************************************

Super deal Μυτιληναίου – Fairfax


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σήμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, δίνει το super deal που ανακοινώθηκε προ ολίγου και αφορά στην πώληση 4,97 εκατ. μετοχών του ομίλου Μυτιληναίος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr αγοραστής των μετοχών που προέρχονται από το treasury stock της εταιρείας είναι η Fairfax. 

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στον κόσμο, εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης σηματοδοτώντας ευρύτερη συνεργασία πιθανόν και συμμαχία.

Μετά το σοκ των αλλεπάλληλων αποχωρήσεων από "βαριά χαρτιά" της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η είδηση δίνει εκ νέου θετικό τόνο και βελτιώνει το κλίμα στο Χρηματιστήριο και ευρύτερα στην ελληνική οικονομία, δεδομένου του μεγέθους της Fairfax που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές.

Το πακέτο που πέρασε μέσω του Χρηματιστηρίουτης Αθήνας αφορά 4.972.383 μετοχές της Μυτιληναίος οι οποίες μεταβιβάστηκαν στην τιμή των 5,13 ευρώ έκαστη. Η συνολική αξία της συναλλαγής διαμορφώθηκε σε 25.508.325 ευρώ.
Η Fairfax Financial Holdings αποτελεί έναν μεγάλο διεθνή, σοβαρό και μακροχρόνιο διαχειριστή κεφαλαίων με έδρα τον Καναδά, που διαχειρίζεται σήμερα κεφάλαια συνολικού ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ. Eπιλέγει εταιρείες στις οποίες επενδύει μακροχρόνια με τη λογική του στρατηγικού επενδυτή και προσδίδει μεγάλη αξία στις εταιρείες αυτές. Πρόσφατο παράδειγμα η εξαγορά της Blackberry, αλλά και στην Ελλάδα η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Eurobank Properties. Ο ινδικής καταγωγής ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax, κ. Prem Watsa, ήδη από το 2011 αναζητούσε επενδυτικές ευκαιρίες στην Αθήνα. Μέσα στο 2012 απέκτησε συμμετοχές σε αρκετές εισηγμένες (μεταξύ των οποίων και η Jumbo).

Πίσω από το επιχειρηματικό success story, βρίσκεται ένα προσωπικό success story. Ο ιδρυτής Prem Watsa έφυγε από την Ινδία για να αναζητήσει την τύχη του στον Καναδά, έχοντας μόλις 8 δολάρια στην τσέπη. Εκεί ξεκίνησε πουλώντας κλιματιστικά από πόρτα σε πόρτα. Με τα έσοδα χρηματοδότησε το MBA του στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο. Η προσωπική του περιουσία εκτιμάται σήμερα στα περίπου 2 δισ. δολάρια. Αγαπημένη φράση του Watsa: "Τα δέντρα δεν μεγαλώνουν ως τον ουρανό και οι αγορές δεν πέφτουν ως το πάτωμα".

Μηδενίστηκε το ποσοστό των ιδίων μετοχών

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι στις 18/10 προέβη στην πώληση 4.972.383 ιδίων μετοχών στην τιμή των 5,13 ευρώ ανά μετοχή έναντι συνολικού τιμήματος 25.508.325 ευρώ. Κατόπιν της συγκεκριμένης συναλλαγής η Μυτιληναίος δεν είναι πλέον κάτοχος ιδίων μετοχών.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου