Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ''ΔΕΣΜΟΥ''


Τιμώντας την 28η Οκτωβρίου 1940

    Με δωρική λιτότητα και απλότητα, όπως άρμοζε  και με έντονη την παρουσία του πατριωτικού πνεύματος, πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα, στην κατάμεστη από κατοίκους της Ιτέας αίθουσα του ''Κυριακοπούλειου'' η προγραμματισμένη εκδήλωση του Πολιτιστικού Ομίλου Ιτέας ''Ο Δεσμός'' για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
   Η εκδήλωση άρχισε με μια περιεκτική και ιδιαίτερα κατατοπιστική ομιλία του φιλόλογου κου Γεωργίου Αγαπητού, με παράλληλη προβολή εικόνων και  με θέμα την άνοδο του Φασισμού στην προπολεμική Ευρώπη, τις ανθρώπινες απώλειες και την ανείπωτη δις εκατόμβη στην Ιαπωνία με την χρήση της ατομικής βόμβας.  Ακολούθησε ένα εξαιρετικό και μεστό αφιέρωμα στο ''ΟΧΙ'' των Ελλήνων, όμορφα παρουσιαζόμενο από τις κυρίες Εβίνα Εμμανουήλ, ηθοποιό και Αγάθη Κουλελή, εκπαιδευτικό, με ένα κείμενο την επιμέλεια του οποίου είχε η φιλόλογος κυρία Κωνσταντίνα Λεκάκου.
  Η όμορφη βραδιά έκλεισε με την εμφαντική και πληθωρική παρουσία του γνωστού στην πόλη μας ηθοποιού και συγγραφέα κου Γεώργιου Χαραλαμπίδη, ο οποίος με τον δικό του ιδιαίτερο και βροντώδη τρόπο, αναφέρθηκε σε λογοτεχνικά κείμενα όλων των χρονικών περιόδων της ελληνικής ιστορίας, των οποίων το θέμα ήταν οι αγώνες για την Ελευθερία.  Εξιστόρησε, απήγγηλε και τραγούδησε μόνος του και από μνήμης, κείμενα, ποιήματα και άσματα,  αρχίζοντας από τον Όμηρο και καταλήγοντας στον επικήδειο λόγο για τον Παλαμά, από τον Σικελιανό.

Εμείς να συγχαρούμε τους οργανωτές και τους συντελεστές αυτής της όμορφης εκδήλωσης, ευχόμενοι ο ''Δεσμός'' να συνεχίσει να παράγει το καλό του έργο, στεγασμένος όμως και όχι περιφερόμενος με τα σπάνια εκθέματά του υπό μάλης, δίκην ...ιππήλατου Λαογραφικού Μουσείου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου