Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΙΤΕΑΣ: Η 1η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ !...



Φιλαρμονική Ιτέας ''Ο Απόλλων''
Έκλεισε 50 χρόνια ζωής!

   Δημοσιεύουμε σήμερα με ιδιαίτερη συγκίνηση και ξεχωριστή χαρά, φωτογραφία με τους πρώτους εκπαιδευόμενους-μαθητές του Σωματείου της Φιλαρμονικής Ιτέας ''Ο Απόλλων''.  Είναι η πρώτη χρονολογικά φωτογραφία από την εποχή της συστάσεώς του, τον Ιούνιο του 1963.
  
Είναι Φθινόπωρο, αρχές του Χειμώνα του 1964, όταν το νεοϊδρυθέν Σωματείο, απέκτησε στέγη, μέσω των εισφορών και των προσπαθειών εκείνων των αγνών ανθρώπων των ιδρυτών του και του συνόλου σχεδόν των τότε κατοίκων της Ιτέας.  Ήταν μια μονοκατοικία με αυλή, επί της οδού Ηλία Τρίγκα, εκεί όπου έως και προ ολίγων ημερών υπήρχε το ανθοπωλείο Γιογάκη, απέναντι από την είσοδο του Super Market ''Μαρινόπουλος''.  Ήταν η πρώην κατοικία της οικογένειας Πλούμη.
   Εκεί λοιπόν άρχισαν να μαζεύονται τα τότε παιδιά της Ιτέας και εκεί άρχισαν τα πρώτα μαθήματα εκμάθησης της μουσικής με τον πρώτον δάσκαλο, τον Μαέστρο όπως τον αποκαλούσαν, τον αείμνηστο Γεώργιο Κεφάλα.  Το πάτωμα στο σπίτι ήταν ξύλινο και όταν οι μαθητευόμενοι κτυπούσαν τα πόδια τους για τον ρυθμό, η αναδυόμενη σκόνη έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική.   Η μόνη δε λύση ήταν, το ράντισμα με νερό των ξύλινων σανίδων του πατώματος.  Για αυτό και στην φωτογραφία  διακρίνονται οι σκιές από τα νωπά τμήματα των ξυλοσανίδων.
   Για τις ανάγκες της φωτογράφησης, οι μαθητευόμενοι είχαν ''στριμωχθεί'' σε μιά γωνία της αίθουσας διδασκαλίας, προκειμένου να ''χωρέσουν'' όλοι σε αυτήν την φωτογραφία!



Για την ιστορία να αναφέρουμε και τα ονόματα των εικονιζομένων, σύμφωνα με την σειρά και την τοποθέτησή τους μέσα στην φωτογραφία.
Εξ αριστερών στην πίσω σειρά :
Άγνωστος,  Νικόλαος Όθ. Τρόπουλος,  Δημήτριος Κων. Κουτρολίκος,  Αναστάσιος Οδ. Τρισπιώτης, Ηλίας Γκιούλος,  Βασίλειος Σεργουνέλης,  Νικόλαος Ευστ. Τσώνος,  Πέτρος Νικ. Καραμπελάς, Ηλίας Ιωάν. Καλλίας  και Ιωάννης Μανίκας.
Εξ αριστερών στην μεσαία σειρά :
Νικόλαος Εμμανουήλ (μόλις διακρίνεται),  Γεώργιος Ηλ. Κούτουλας (μόλις διακρίνεται),  Στέλιος  Δημ. Δεσύλλας,  Λάκης Σωτ. Πολυζώης,  Πολύκαρπος Θεοδ. Αναγνωστάκος,  Πολύκαρπος Ιωαν. Αναγνωστάκος,  Δημήτριος Αναστ. Καλλίας (μόλις διακρίνεται)  και Δημήτριος Αναργ. Κουτρολίκος
Εξ αριστερών στην πρώτη σειρά :
Παναγιώτης Τριαντ. Πολυζώης,  Γεώργιος Ευστ. Τσώνος,  Νικόλαος Χρ. Παπαλάϊος,  Ιωάννης Σωτ. Πολυζώης,  Ευάγγελος Βοζίκης,  Στέφανος Τζήμας,  Πέτρος Κατσαβοχρήστος,  Ευθύμιος Ιωαν. Κουτρολίκος,  Δημήτριος Ιωάν. Κουτρολίκος  και Νικόλαος Κων. Κουτσούκος.
Δεξιά και όρθιος, ο τότε ''Μαέστρος''  Γεώργιος Κεφάλας.
Κάποιοι από εκείνα τα παιδιά, δεν είναι πλέον μαζί μας.  Τραγική σύμπτωση είναι, ότι σήμερα, ''ανεχώρησε'' και άλλος ένας από αυτή την εικονιζόμενη παρέα.

   Τον Ιούνιο του 2013, συμπληρώθηκαν 50 (πενήντα) χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου ''Φιλαρμονική Ιτέας Ο Απόλλων''.  Αποτίωντας έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους οι οποίοι πρωτοστάτησαν τότε σε εκείνη την προσπάθεια της σύστασης και λειτουργίας της Φιλαρμονικής μας, θα επανέλθουμε με ένα αφιέρωμα, με το αρχικό καταστατικό και τα 38 ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, καθώς και με την Φωτογραφία, της πρώτης ''εξόδου'' της συγκροτημένης πλέον Φιλαρμονικής, για την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, στο κοινό της Ιτέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου