Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΑΣ ''ΤΟΥΡΚΟΣ'' ...ΓΕΡΜΑΝΟΣ.


Οι φίλοι μας, οι Γερμανοί.

   Τον μήνα Σεπτέμβριο, όλη η Ελλάδα φέρνει στην μνήμη της τα φοβερά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής.  Όλος ο ελληνισμός, πενθεί για τον εξανδραποδισμό, τις σφαγές και τον διωγμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, εκείνες τις γεμάτες με αίμα και εγκατάλειψη ημέρες του 1922.  Είχαν προηγηθεί τα θλιβερά γεγονότα του 1897 με την μεγάλη ήττα μας από τους Τούρκους και αμέσως μετά, είχαν δρομολογηθεί και οι εξελίξεις στο Μακεδονικό μέτωπο με τις αυγές του 20ου αιώνα.
Το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, έχει θεσπίσει ως ημέρα εθνικής μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή την 15η Σεπτεμβρίου, θέλωντας να διατηρήσει άσβεστη στην μνήμη των Ελλήνων, εκείνη την συντριβή, ανθρώπων και πολιτισμού, από τους νυν υποψήφιους ''ευρωπαίους'' γείτονές μας, τους Τούρκους.
   Υπάρχουν Φορείς, Επιστήμονες ιστορικοί και  διάφοροι Σύλλογοι, οι οποίοι είναι και οι πλέον αρμόδιοι για να αναλύσουν τα δραματικά εκείνα γεγονότα.  Και αυτό έχει συμβεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν και έγινε και για μια ακόμη φορά κατά τον μόλις περασμένο Σεπτέμβριο.  Εξ άλλου δεν είναι στις προθέσεις μας να ασχοληθούμε τώρα με το θέμα της Μικρασιατικής καταστροφής και μάλιστα ετεροχρονισμένα.
   Ο λόγος για αυτή την εκ των υστέρων αναφορά μας σε εκείνη την περίοδο της ιστορίας μας είναι, η υπερκείμενη φωτογραφία, προγενέστερη του Σεπτεμβρίου του 1922, όταν ο εικονιζόμενος Γερμανός στρατηγός Όττο Λήμαν φον Σάντερς (Otto Liman Von Sanders), εκπαίδευε τον Τουρκικό στρατό του Κεμάλ Ατατούρκ.  Ο Κεμάλ, διακρίνεται στην δεξιά πλευρά της φωτογραφίας (αριστερά, του σε πρώτο πλάνο Γερμανού Λήμαν).
   Ο Γερμανός στρατηγός (1855-1929), προσέφερε με το αζημίωτο φυσικά, τις καλές του υπηρεσίες στον Κεμάλ και είχε αναλάβει επί σειρά ετών, την εκπαίδευση και οργάνωση του Τουρκικού στρατού.  Δεν αρκέσθηκε όμως στο καθαρά στρατιωτικό και οργανωτικό του έργο, αλλά ασχολήθηκε και με την δημιουργία ''εθνικής'' συνείδησης στους Τούρκους στρατιώτες.  Οι δε συμβουλές-προτροπές-διαταγές του, προς την ηγεσία του Τουρκικού στρατού, ήταν ευαγγέλιο απαράβατο για τους Τούρκους αξιωματούχους.
Εμείς, μαζί με την φωτογραφία του Otto Liman Von Sanders,  παραθέτουμε και τις δημοσιευμένες προτροπές του προς τους Τούρκους, παραμονές της Μικρασιατικής καταστροφής, με την υπόμνηση ότι επρόκειτο για έναν μορφωμένο Γερμανό, με γνώση και άποψη για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία.  Όπως και όλοι οι ''μορφωμένοι'' σύγχρονοι Γερμανοί :

<<Επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας ή απομάκρυνση από τα παράλια των Ελλήνων και των άλλων χριστιανικών λαών>>  Η πρότασή του ήταν: << ότι οι παγωνιές και το κρύο του χειμώνα, οι βροχές και η μεγάλη υγρασία, ο ήλιος και η τρομερή ζέστη του καλοκαιριού, οι αρρώστιες του εξανθηματικού τύφου και της χολέρας, οι κακουχίες και η ασιτία, θα φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα που λογαριάζετε σεις με το δικό σας σχέδιο, δηλαδή να τους ξεκαθαρίσετε με σφαγές. Με το σύστημα που σας προτείνω, ο θάνατός τους είναι βέβαιος. Άλλα πριν πεθάνουν, θα μας προσφέρουν τις πολύτιμες για το έθνος υπηρεσίες τους. Επιπλέον, οι γυναίκες τους δε θα γεννούν, κι έτσι θα λυθεί το δημογραφικό σας πρόβλημα, ενώ η μισητή κι άτιμη αυτή ράτσα θα ξεκληριστεί και θα χαθεί για πάντα μέσα σε μια γενιά, κι εσείς θ’ αποκτήσετε μια συμπαγή τουρκική ομοιογένεια, που θα δώσει στο έθνος σας μια νέα δύναμη. Και μη ξεχνάτε βέβαια τις περιουσίες και τα κτήματα που θ’ αφήσουν οι ‘Γιουνάν’ μετά το χαμό τους, που θα περάσουν στο δημόσιο, δηλαδή σε σας όλους’...>>

Για να γνωρίζουμε με ποιούς έχουμε να κάνουμε.  Ποιοί μας πολέμησαν, ποιοί μας εκτέλεσαν και ποιοί θέλουν το ''καλό'' μας.  Όχι μόνον τώρα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου