Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΝΤΡΕΜΙΣΣΑ (Πανουργιά)

ΑΜΦΙΣΣΑ 17.05.2021

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

17 Μαΐου 1821- 17 Μαΐου 2022

200+1 χρόνια από τη Μάχη της Ντρέμισσας


Σήμερα, Τρίτη 17 Μαΐου συμπληρώνονται 200+1 χρόνια από την Μάχη της Ντρέμισσας, η οποία έλαβε χώρα στις 17 Μαΐου 1821 στην Αρβανιτόραχη. Μια μάχη που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, σήμανε το τέλος της εκστρατείας του Ομέρ Βρυώνη και την εγκατάλειψη του σχεδίου του για μετάβαση στα Σάλωνα και την Πελοπόννησο.

«Ο δε Ομέρ Βρυώνης ως εμπειρότερος και τολμηρότερος μένων εν Γραβιά εποιείτο επιδρομάς εις τα ένθεν και ένθεν αυτής Βλαχοχώρια, ίνα πτοήση τους αφελείς κατοίκους δια της αιχμαλωσίας γυναικών και παίδων και της διαρπαγής της επί των ορέων κεκρυμμένης περιουσίας. Αλλ΄ ο Οδυσσεύς προνοήσας τούτο είχε προαποστείλη τον μεν Κομνάν Τράκαν εις τα ανατολικά του Παρνασσού χωρία και τον Γκούραν εις τα δυτικά περί την Γκιώναν, και ούτως αμφότεροι δια της ευτολμίας αυτών απέκρουσαν τους επιδρομείς Τούρκους ματαιώσαντες του Ομέρ τα σχέδια» (Κρέμος 1887, σ.729).

«Δυνάμεις Τουρκαλβανών επιτέθηκαν στα γύρω από την Γκιώνα χωριά της Παρνασσίδας όπου {…} είχε καταφύγει μεγάλο μέρος του άμαχου πληθυσμού. Οι οπλαρχηγοί Πανουργιάς, Δυοβουνιώτης και Γκούρας όμως τους αντιμετώπισαν με θάρρος και επιτυχία, αναγκάζοντάς τους να διασκορπιστούν ατάκτως και με μεγάλη φθορά.». (Καλονάρος 1997, σ.163)

«Ορμητικός όμως έπεσε ο Γκούρας εναντίον του (Βρυώνη) και το σχέδιό του για μιαν ακόμα φορά ματαιώθηκε, ενώ η προσπάθειά του να κατέβη προς τα Σάλωνα απέτυχε».(Διαμαντούρου, Ι.Ε.Ε., 1975, τ.ΙΒ’).


Ο εορτασμός της ιστορικής Μάχης της Ντρέμισσας θα πραγματοποιηθεί φέτος τη Κυριακή 12 Ιουνίου, παραμονή του Αγίου Πνεύματος, με τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στη θέση Αρβανιτόραχη της Κοινότητας Πανουργιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου