Κυριακή 15 Μαΐου 2022

ΤΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΗΣ "ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ" - από την εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας

 Σάββατο 14 Μαΐου 2022

    Σε μια όμορφη, προσεγμένη και επιμελώς προετοιμασμένη εκδήλωση, οι έλκοντες την καταγωγή από την Μικρά Ασία κάτοικοι της Ιτέας, είχαν την τύχη να παρακολοθήσουν την συγγραφέα Αργυρώ Μαργαρίτη, να περιγράφει την ζωή της ελληνίδος Μικρασιάτισσας τόσον στην περιοχή του Ικονίου, όσον και στην περιοχή των παραλίων, εγγύς της Σμύρνης.
  Ήταν το εχθεσινό Σάββατο στο "Κυριακοπούλειο", όπου ο Σύλλογος-Κιβωτός της μνήμης  και του πολιτισμού εκείνης εκεί της τεράστιας και χαμένης ελληνικής γης, ο Σύλλογος  Μικρασιατών Ιτέας, είχεν οργανώσει την συγκεκριμένη εκδήλωση-ομιλία, με καλεσμένη και ομιλήτρια την Αργυρώ Μαργαρίτη.  Κι όλα ήσαν καθώς έπρεπε καλώς καμωμένα κι οργανωμένα, από τους ανθρώπους του Δ.Σ. του Συλλόγου.
  Μ' έναν γλαφυρό αφηγηματικό τόνο, με εικόνες, πληροφορίες και παραλληλισμούς, η ομιλήτρια κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή των παρευρισκομένων, οι οποίοι, ναι μεν δεν ήσαν υπεραρκετοί, αλλά ήσαν όλοι τους από τους τιμητές και τους διατηρούντες άσβεστη την ιστορική μνήμη εκείνης της αλησμόνητης πατρίδος, της Μικράς Ασίας.
  Την όλη εκδήλωση "έντυσαν" μουσικά και ομόρφυναν οι Χρήστος Δασκαλόπουλος και Παναγιώτης Λύτρας, με παλαιά μουσικά ακούσματα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Όλα όμορφα και προσεγμένα.

  Παρόντες ήσαν ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ιτέας, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Ιτέας και Κίρρας, η εξ Ιτέας πρώην Βουλευτής, ένας επίσης εξ Ιτέας Δημοτικός Σύμβουλος, καθώς και φίλοι της ομιλήτριας και του Συλλόγου.

  Στο τέλος της εκδηλώσεως, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, προσέφεραν (όπως πάντα το συνηθίζουν!) γλυκίσματα στους παρευρισκομένους, απαλύνοντας τοιουτοτρόπως την "πίκρα" από τα λεχθέντα (ειδικά για τις γυναίκες της ηπειρωτικής Μικράς Ασίας) και την εκ νέου υπενθύμιση της μεγάλης καταστροφής.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου