Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΗΣ : Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΠΟ-ΜΟΥΣΕΙΟΠΟΊΗΣΉ ΤΟΥ... - άρθρο

 Όταν η (πενιχρή) πολιτική βούληση, συναντά την (εκλογικώς) προσοδοφόρα ατιμώρητη αλαζονία!..

Υπερ-τεσσαρακονταετής προετοιμασία, για την "άλωση" του Λαογραφικού Μουσείου Αμφίσσης.

*******************************************

Ύβρις-Άτη-Νέμεσις-Τίσις*…………πολιτικοί «γεννήτορες»………….αυτοδιοικητικοί «μέντορες»!!

Επειδή διαπίστωσαν ότι «περισσεύουν» οι χώροι πολιτισμού στη πρωτεύουσα ,φρόντισαν (παρά τις αντιδράσεις-αντιθέσεις πολλών συμπολιτών & φορέων) να «ακυρώσουν» την ολοκλήρωση του «Λαογραφικού Μουσείου Άμφισσας»(Παλαιό Νοσοκομείο) και να «διαγράψουν» οριστικά ένα μοναδικό «πολυχώρο τέχνης & πολιτισμού»!

Με απίστευτη αλαζονική συμπεριφορά και περισσή αυτοϊκανοποίηση μας ενημέρωσαν μάλιστα , ότι επιλέγουν αυτό το ξεχωριστό χώρο για «ΓΡΑΦΕΙΑ» (Αντιδημάρχων & άλλων Υπηρεσιών) ξοδεύοντας για τη μετατροπή του ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες (1.200.000,00) ΕΥΡΩ!! Αποτελεί φαίνεται αντικειμενική υποχρέωση και επιτακτική ανάγκη , να στεγαστούν οι «πολυπράγμονες» Αντιδήμαρχοι (παλιοί & νέοι) στο «Γυάλινο» πολυτελές «Διοικητήριο»!! Άλλωστε υπάρχει διαθέσιμο (και ανεκμετάλλευτο) μισθωμένο PARKING ,λίγα μέτρα πιο κάτω, για να «αράζουν» με άνεση τα καινούργια 4Χ4 τζιπ που τους έχουν παραχωρηθεί! Μπορεί φυσικά να τους δοθεί και κανένα «βραβείο καινοτομίας» («εξοικονόμησης πόρων» ,όπως ισχυρίζονται!!), σαν αυτό που τους απονεμήθηκε από ιδιωτική εταιρία προβολής & επικοινωνίας (και το προβάλλουν σαν επίτευγμα) για τη «κακοποίηση» της πλατείας Ησαΐα! Με αυτά τα ποσά έπρεπε (και μπορεί) να ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενος σχεδιασμός του για ένα σύγχρονο μουσείο , ένα «στολίδι» για ολόκληρη τη περιοχή !! «Πάει περίπατο» λοιπόν αυτή η προοπτική των προκατόχων τους (που διαχρονικά στήριξαν και χρηματοδότησαν αυτό το έργο και από πολλά μάλιστα προγράμματα!!) τοποθετώντας το ως αναπόσπαστο στοιχείο («Τρίτο Πόλο») του «ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ» στο ευρύτερο «Τουριστικό Πάρκο» της ιστορικής περιοχής μας! Δυστυχώς , πέραν των αναφερομένων,« σαπίζουν» ασυντήρητα και ανεκμετάλλευτα (κυριολεκτικά πεταμένα) σε υπόγεια (ακόμα και τα ανθίβολα «Παπαλουκά») και σε άλλους «αποθηκευτικούς» χώρους έργα τέχνης (Μεγάλων και σημαντικών καλλιτεχνών) ,αντίκες, συλλογές, κειμήλια και αντικείμενα ,που αποτελούν διαχρονικά και ανεκτίμητα περιουσιακά (καταγεγραμμένα!!;;) στοιχεία του Δήμου (κυρίως του παλαιού Δήμου Άμφισσας) και των Δημοτών!

Τελευταία ,με πομπώδεις ανακοινώσεις «περί στήριξης του πολιτισμού» (όπως μας ενημερώνουν) προχωρούν και σε «αποκέντρωση» (με ποια άραγε οικονομοτεχνική μελέτη και προπάντων λογική ή στόχο;;!!) των δομών του! Αλήθεια γιατί δεν «αποκεντρώνουν» τις λεγόμενες «υποστηρικτικές» (κατά βάση) Υπηρεσίες του Δήμου και να τις μεταστεγάσουν σε «άδεια» ή «νεκρά» κτίρια όλων των Δημοτικών Ενοτήτων;;!! Χωρίς καν να ιεραρχήσουν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες (γενικά και κατά πρώην Καποδιστριακό Δήμο) και χωρίς να αξιολογήσουν τη χρηστικότητα και τη χρησιμότητα των πολυάριθμων εγκαταλελειμμένων ή αναξιοποίητων κτιρίων (ακόμα και αυτών που πρόσφατα αγόρασαν) ,προχώρησαν σε προγραμματική σύμβαση (Δήμος-Περιφέρεια) 350.000,00 ΕΥΡΩ, για να κατασκευάσουν πολιτιστική δομή (παρεμφερή και «ανταγωνιστική» με υπάρχουσες) σε διπλανή κοινότητα από τη πρωτεύουσα . Για την επιλογή τους αυτή όχι μόνο δεν έχουν λύσει τα προβλήματα των βασικών υποδομών της αλλά ούτε καν έχουν «σχεδιάσει» το απαιτούμενο κοινοτικό δίκτυο και κυρίως το βασικό δεδομένο (άκουσον, άκουσον) της πρόσβασης! Έχουν όμως προαναγγείλει και ήδη «εγκαταστήσει» από τώρα (;;!!) το «χρήστη» - Σύλλογο εκμετάλλευσης του «Πολυχώρου», επιδοτώντας μάλλον με «μόρια εντοπιότητας» τους προέδρους του (τέως και νύν) , που μάλλον λόγω «Know- how» θα κατασκευάσουν κάποιο «διάδρομο» (εναέριας μάλλον πρόσβασης!) για τους πιθανούς επισκέπτες!

Εάν επιθυμούσαν σοβαρά την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της περιοχής και των κοινοτήτων έπρεπε να προχωρήσουν (χθες) στην εκπόνηση μιας συνολικής μελέτης , που θα τη παρουσίαζαν σε μια διευρυμένη θεσμική (και επιστημονικά τεκμηριωμένη) διαδικασία και θα τη στήριζαν μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις. Έπρεπε να πρωτοστατούσαν (και να πρωταγωνιστούσαν) στη δημιουργία ενός ενιαίου «Δικτύου Τουρισμού» (με τη συμμετοχή και τη συνέργια όλων των Δημοτικών Ενοτήτων) και δεν θα αυτοσχεδίαζαν με σποραδικές, σπασμωδικές και αλλοπρόσαλλες κινήσεις !

Εκτιμούμε ότι αυτή η περίοδος καταγράφεται στην ιστορία του (νέου) Δήμου, δυστυχώς, ως «αυτοδιοικητική ύβρις» , με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά της οπισθοχώρησης ,της υποβάθμισης, της συρρίκνωσης ,της υπανάπτυξης! Μια περίοδος που απογοητεύει όχι μόνο τους πολίτες-ψηφοφόρους αλλά και τους πολιτικούς τους «γεννήτορες» καθώς και τους αυτοδιοικητικούς τους «μέντορες» !

(*Ύβρις= αλαζονεία, περιφρόνηση του μέτρου /  Άτη= σύγχυση, παραλογισμός / Νέμεσις= οργή, θεία δίκη / Τίσις= τιμωρία, αποκατάσταση )

Άμφισσα, Μάης 2022

Σάββας Λ. Γιαννοσπύρος


1 σχόλιο:

  1. Υπέροχο άρθρο,συγχαρητήρια στον υπογράφοντα.
    Φαίνονται αταξίδευτοι, χωρίς ιδέες με προοπτική και ανεξέλεγκτοι οι έχοντες την εξουσία. Δουλειές του ποδαριού και μόνο για σήμερα.Κρίμα για τον όμορφο τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή