Κυριακή 9 Μαΐου 2021

ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΦΩΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "Συνοριακό Σημείο Διέλευσης" ΛΙΜΕΝΑ ΙΤΕΑΣ

 Κάτοψη Επιβατικού Σταθμού πύλης Schengen στον Λιμένα Ιτέας


  Αναδημοσιεύουμε πιο κάτω, το Δελτίον Τύπου της Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Ιτέας, το οποίον αναφέρεται στην έγκριση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., με την σύμφωνη γνώμη του οποίου, θα προχωρήσει το έργο του Σ.Σ.Δ. (Συνοριακό Σημείο Διελεύσεως) Λιμένα Ιτέας.

  Προφανώς, η Λιμενική Επιτροπή, μας ενημερώνει για την συγκεκριμένη απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς όμως προηγουμένως, να μας είναι γνωστοποιήσει (με άλλο Δελτίον Τύπου), περί τίνος πρόκειται.

  Στην φωτογραφία της επικεφαλίδος αποτυπώνεται, η κάτοψη ενός προτεινόμενου (και εγκεκριμένου) από την Λιμενική Επιτροπή κτηρίου,

το οποίο θα είναι το Σ.Σ.Δ. του Λιμένα Ιτέας και το οποίο θα κατασκευασθεί με χρηματοδότηση από την Π.Στ.Ε.  Η θέση δε όπου θα κατασκευασθεί το 350 τ.μ. εμβαδού εν λόγω κτήριο, είναι ο χώρος νοτίως του ξενοδοχείου "Γαλήνη", ανάμεσα από το παλαιό Λιμενοφυλάκιο και τον χώρο όπου τα τραπεζοκαθίσματα του "Καφέ-Μώλος". (Απόφαση 67/2-4-2021 της Λιμ. Επιτροπής  ΑΔΑ : ΩΚΧΟΟΡ0Θ-ΠΡΓ).

  Θα έχουμε δηλαδή ως πόλη-λιμένας, ακριβώς εμπρός από την θαλάσσια είσοδό της, ένα κτήριο εμβαδού 350 τ.μ. για τον έλεγχο διαβατηρίων (προσλάβαμε και Σύμβουλο για αυτό), θα αποκτήσουμε γέφυρα στις εκβολές του χειμάρου "Σκίτσα" σύμφωνα με απόφαση της Λιμ. Επιτροπής (με την οποία θα ενώνονται οι ακτές Ιτέας και Κίρρας), αποκτήσαμε ήδη σύστημα ασφαλείας-παρακολουθήσεως, καθώς και σχέδιο προστασίας πλοίων και επισκεπτών στον λιμένα, ενώ ο Δήμος μας, σκέπτεται να ζητήσει από το Λιμενικό Ταμείο, την παραχώρηση χώρου (εκτός από τον χώρο της Παιδικής Χαράς), προκειμένου να στεγάσει-εκθέσει (εάν του παραχωρηθούν από το Γ.Ε.Ν.) τα υπολείμματα του ιστορικού για την πόλη μας ατμοπλοίου "Καρτερία", ακριβώς δίπλα από τον Σ.Σ.Δ., δηλαδή νοτίως και ανατολικώς του εγκαταλελειμμένου Τελωνοφυλακείου.  

Το μόνον (το μόνον;...) το οποίο μας λείπει είναι, η παραχώρηση της Μαρίνας.  Δυστυχώς όμως, ο μόνος ενδιαφερόμενος για την ενοικίασή της (Όμιλος Κυριακούλη), μάλλον "ανέκρουσε πρύμνα" (έχουμε από μηνών αρθρογραφήσει για αυτό), μιας κι έπρεπε από τον περασμένο Σεπτέμβριο να έχει υπογράψει την Σύμβαση παραχωρήσεως της Μαρίνας, αλλά, παρά τις δοθείσες παρατάσεις, αυτό έως και σήμερα δεν έχει συμβεί.

Μυστήρια πράγματα.  Καταστάσεις ΤΑΙΠΕΔ...

Το Δελτίον Τύπου της Λιμενικής Επιτροπής του Λ.Τ.Φωκίδος :

****************************************************

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΛΤΝΦ της 08/05/2021

Εγκρίθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η διαμόρφωση του λιμένα Ιτέας προκειμένου αυτός να καταστεί λειτουργικός για την εξυπηρέτηση των αναγκών που ανακύπτουν από την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2226 (Κανονισμός Συστήματος Εισόδου/Εξόδου – Entry/Exit System) - Τροποποίηση Σύμβασης Schengen. Η προγραμματισμένη αναδιαμόρφωση των υποδομών πληροί τις απαιτήσεις υποδομών-εγκαταστάσεων θαλασσίων συνοριακών σημείων διέλευσης (ΣΣΔ), ως προς την διεξαγωγή των προβλεπόμενων διαβατηριακών ελέγχων, καθώς επίσης και τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στη Μελέτη καταγραφής αναγκών στα συνοριακά σημεία διέλευσης της χώρας.
Η Λιμενική Επιτροπή του ΛΤΝΦ

6 σχόλια:

  1. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ «ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ» ΚΑΙ «ΑΥΤΗ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑΞΗ» ΤΙ ΚΑΝΩΜ ΤΩΡΑ;
    350 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΩ ΑΠΟΧΕΥΕΥΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ.
    ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΧΕΙ ΒΑΘΙΕΣ ΡΙΖΕΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ. ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΜΩΛΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΑΥΗ ΑΥΤΗ; ΘΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΣΠΙΡΊΝΕΣ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ;
    ΟΥΤΕ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΡΙΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΙΟ ΚΑΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9A9%CE%9B%CE%9F%CE%A10%CE%98-%CE%A02%CE%9D?inline=true

    στη παραπανω αποφαση στο διαυγεια της λιμενικης επιτροπης ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ η εταιρεια με την επωνυμια «Κ. ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ & Ι. ΒΙΔΑΛΗ» θα πληρωνεται για τη φυλαξη του λιμανιου για κρουαζιεροπλοια και θαλαμηγους.
    ποια κρουαζιεροπλοια και ποιες θαλαμηγους ειδατε εσεις φετος στο λιμανι απο 24 μαρτιου μεχρι σημερα;
    ποσα πλοια θα ερθουν φετος με την πανδημια και πρεπει να εισπρατει η παραπανω εταιρεια χρηματα για την καθημερινη της υπηρεσια;
    αν παμε τωρα στο μωλο υπαρχει ανθρωπος της εταιρειας στην εισοδο να προσεχει το λιμανι; οχι.
    17.000 ευρω το λιγοτερο θα πληρωθουν.
    το εργο; ποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί πιστεύετε πως θα γίνει αυτό αλλά και τα άλλα εργα που διαβάζουμε κατά καιρους; Είναι πλέον φανερό πως όλα τα δημόσια παρακλάδια της κυβέρνησης περιορίζονται μόνο στα δελτία τυπου όπως και ο βουλευτής Φωκίδας. Αποτέλεσμα κανένα. Για να γινει αυτό το κτηριο ξέρετε πόσες δημ. υπηρεσίες θα εμπλακουν και πόσα χρόνια απαιτούνται; Μην πιστεύετε τίποτα. Απλά να γυρνάτε σελίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον οι αρχόντοι της Φωκίδας, όπως και ο κύριος Πρωθυπουργός μας, δεν έχουν καταλάβει πως έχει κλείσει ο Ισθμός της Κορίνθου και φέτος δεν θα μπει ούτε φουσκωτό στον Κορινθιακό.

    Ό,τι έπιανε Γαλαξίδι, Ιτέα ήταν από τα σκάφη που αντί για Αιγαίο λένε πάμε Ιόνιο που έχει λιγότερο αέρα. Και επειδή δεν βγαίνει με τη μία ο Κορινθιακός, πιάνουνε Γαλαξίδι-Ιτέα και κάθονται στην καλύτερη 2-3μέρες.

    Τέρμα οι θαλαμηγοί, ιστιοπλοϊκά, φουσκωτά για φέτος. Κανένας λαγοκέφαλος ίσως αν και μακριά από εμάς.

    Κρίμα και τώρα μας λένε πως θα φτιάξουνε κτίριο 350τμ στην παραλία για να ελέγχουν τα διαβατήρια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eισαι σιγουρος οτι το κτισμα θα γινει εκει που γραφεις; αν οχι δεν πρεπει να το διορθώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην δευτέρα σελίδα υποπαράγραφος 3 της Πράξεως 67/2021 της Λιμενικής Επιτροπής, η οποία και έχει δημοσιευθεί στο "diaygeia" (ΑΔΑ : ΩΚΧΟΟΡ0Θ-ΠΡΓ), αναφέρεται επί λέξει το εξής :
      "Ως βέλτιστη θέση εγκατάστασης της ανωτέρω οικοδομής επιλέχθηκε το ΒΔ άκρο του διευρυμένου τμήματος του προβλήτα, σύμφωνα με την συνημμένη αεροφωτογραφία από το Google Earth, με τα παρακάτω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις της Διοίκησης του ΛΤΝ Φωκίδας και των εμπλεκομένων φορέων."
      Αεροφωτογραφία δεν υπάρχει στην δημοσίευση και ο συνειρμός είναι ότι το αναφερόμενο ΒΔ άκρο του προβλήτα, είναι όπου και το εγκαταλελειμμένο λιμενοφυλάκιο.
      Υπάρχει το ενδεχόμενο να προσδιορίζεται ως περιοχή, το "δόντι" το οποίο σχηματίζεται στην δυτική πλευρά του μώλου (προβλήτα), αλλά εκεί θα εμπόδιζε την καβοδέτηση των κρουαζιερόπλοιων. Για αυτόν τον λόγο εξ άλλου, με την προηγούμενη Διοίκηση του ΛΤΦ, είχαν αφαιρεθεί οι φανοστάτες σε εκείνη την πλευρά, γιατί εμπόδιζαν την εκφόρτωση του πλοίου. Επίσης, υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα για ένα τόσο μεγάλο ακίνητο σε εκείνο το σημείο (αποχέτευση, κυκλοφορία οχημάτων κλπ). Αρκεί να φαντασθεί κανείς ότι, ο έλεγχος διαβατηρίων στον λιμένα των Πατρών, για τους χιλιάδες επιβάτες εκτός Schengen, στεγάζεται σε μικρότερο οίκημα, και ότι, όταν θα αρχίσουν να καταπλέουν ξανά κρουαζιερόπλοια στον λιμένα της Ιτέας, οι εκτός Schengen τουρίστες, θα είναι (όπως ήσαν) ελάχιστοι.
      Πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας ότι, το εμβαδόν του προτεινομένου κτίσματος, θα είναι περίπου το ίδιο με το εμβαδόν του καταστήματος της Εθνικής Τραπέζης στην Ιτέα!...

      Διαγραφή