Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (πρώην) ΠΡΟΣ ΤΑΓΚΑΛΗ (νυν) - εν όψει Δημοτικού Συμβουλίου





ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΕΛΦΩΝ



Προς το Δήμαρχο Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή

ΕΡΩΤΗΣΗ

-----------------------------------------------------------

ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
«ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»

Κύριε Δήμαρχε,
Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, θα παρακαλούσαμε να έχουμε μια επίσημη ενημέρωση (προφορικά κατά τη φάση των ερωτήσεων – απαντήσεων, αλλά εν συνεχεία και εγγράφως, ει δυνατόν) σχετικά με την εξέλιξη των εξής τεχνικών έργων του Δήμου μας:


  1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με ποσό 3,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Ήδη από τον Ιούλιο του 2019 παραλήφθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και το τελευταίο μέρος των εκπονούμενων από το 2016 μελετών για το δρόμο αυτόν, ενώ έχει ήδη από την δική μας δημοτική θητεία εξασφαλιστεί και ληφθεί η πλήρης περιβαλλοντική αδειοδότηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Πολιτισμού, Δασαρχείο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ.λπ.).
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ιουλίου 2019 εγκρίναμε και τη χρηματοδότηση της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης με ποσό 4.000 ευρώ.
Επιπλέον είναι γνωστό στις Τεχνικές Υπηρεσίες, καθώς και στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου μας (ενημέρωσα δε επ’ αυτού και το Βουλευτή Φωκίδας, κ. Ιωάννη Μπούγα, αμέσως μετά την εκλογή του) ότι, προκειμένου να επιταχυνθεί η δημοπράτηση του έργου, απαιτείται μια πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα το εντάσσει στα λεγόμενα «έργα γενικότερης σημασίας».
Με τον τρόπο αυτόν το έργο θα υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Ν. 2882/2001 (Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων), ώστε η συντέλεση της απαλλοτρίωσης να γίνει πολύ πιο σύντομα και να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.
Σχετική προετοιμασία είχε γίνει από το Δήμο μας ήδη από τις αρχές του 2019 και υπήρχε συνεχόμενη επαφή τόσο με το γραφείο του αρμόδιου τότε Υπουργού Υποδομών, κ. Σπίρτζη (που έχει εισηγητικό ρόλο), όσο και με τις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Κατά την ενημέρωση μάλιστα που είχαμε τότε, επρόκειτο η εισήγηση να εισαχθεί σ’ ένα από τα Υπουργικά Συμβούλια του Μαΐου, πλην όμως προκηρύχθηκαν οι Εθνικές Εκλογές.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τη σημερινή πορεία του έργου.
  1. ΔΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΔΕΛΦΩΝ. Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με ποσό 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
Στις αρχές του 2019 (έπειτα από θετική ομόφωνη γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. στα τέλη του 2018) εκδόθηκε η Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού με την οποία δόθηκε η σύμφωνη γνώμη για την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου (έγινε δηλαδή το δύσκολο βήμα όσον αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου).
Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου είναι ουσιαστικά πλήρης, έχοντας εκπονηθεί από το Γραφείο του κ. Δημητρίου Χατζημανωλάκη, απομένει δε να ανατεθεί στο ίδιο γραφείο η επιμέλεια των υπολοίπων τμημάτων της μελέτης (ήτοι της στατικής και της ηλεκτρομηχανολογικής, υπό μορφή τεχνικού συμβούλου), που προφορικά έχουμε συμφωνήσει σ’ ένα ποσό της τάξης περίπου των 15.000 ευρώ, ώστε το έργο αμέσως μετά να δημοπρατηθεί.
Είναι μεγάλη ευκαιρία που μας δίνεται να αξιοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν το πρόγραμμα «Φιλόδημος» (ύψους περίπου 750.000 ευρώ για το Δήμο Δελφών) που ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών τον Απρίλιο του 2019, ήτοι σε περίοδο που η δική μας δημοτική αρχή δεν επιτρεπόταν να προχωρήσει σε δεσμεύσεις πιστώσεων τέτοιου τύπου.
Ποιες είναι οι προθέσεις της δημοτικής σας αρχής;
--------------------------------------------------------------------------------------
Άμφισσα, 4 Νοεμβρίου 2019
Για λογαριασμό της δημοτικής παράταξης
«ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»
Θανάσης Παναγιωτόπουλος



1 σχόλιο:

  1. Αυτό με τα έργα γενικότερης σημασίας, με μπέρδεψε. Αφού το υπόψιν έργο εξυπηρετεί καμία 100 ανθρώπους που θα πηγαίνουν σπίτι τους από λεωφόρο και όχι από τα στενά της Άμφισσας. Που και αυτοι μαλλον οπως πανε τωρα θα πηγαινουν. Εκτός αυτών γιατί κάποιος άλλος να θέλει να κάνει τον κύκλο της Αμφισσας; Μάλλον ο ορισμος του έργου ειδικότερη σημασίας είναι. Ο δε λόγος του Σπιρτζη συμβόλαιο. Με αυτό το έργο τουλάχιστον τελειώνουν τα γελοία έργα στην Αμφισσα ή μπορεί αύριο να ζητήσετε λιμάνι ξέρω γω; Ευγενικά ρωτάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή