Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΑΠΟΙΟΣ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ!... (Επιστολή - απάντηση του Στέλιου Σχοινά, στον τέως Δήμαρχο Αριστείδη ΠαπαλάΙο)


Θέατρο...

    Απογευματινές ώρες της 16ης Σεπτεμβρίου 2019, εδημοσιεύσαμε στο δικό μας blog, άρθρο μας, σχετικό με την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου Δελφών με τίτλο "Εδεσμεύθησαν σήμερα οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Δήμου Δελφών!... Αιτία : Η πλατεία Θεάτρου Ιτέας".  
Την επομένη το πρωϊ, πληροφορηθήκαμε ότι ένα τοπικό blog του οποίου η ανηρτητέα ύλη είναι ότι "πετάει, περπατάει, κολυμπάει και σέρνεται" στο διαδίκτυο, αναδημοσίευσε το άρθρο μας, χωρίς να αναφέρει την πηγή από την οποία το "υφήρπασεν",  δηλαδή το "epikourositeas.blogspot.gr".  Μάλιστα υπήρξαν και ανώνυμα σχόλια, καθώς και ένα επώνυμο, του οποίου ο συντάκτης Αριστείδης Παπαλάϊος, επιχείρησε να πείσει τους αναγνώστες του άρθρου στο συγκεκριμένο blog, για το "καλώς έχειν" των χειρισμών του ως Δημάρχου (και όχι ως εκτελεστού αποφάσεων του Δ.Σ. του Δήμου Ιτέας)

  Δεν επιθυμούμε να ασχοληθούμε επί του παρόντος, με τις εικοτολογίες του τέως Δημάρχου.  Δημοσιεύουμε όμως επιστολή - απάντηση στα γραφόμενά του, από έναν περίοικο της Πλατείας Θεάτρου, γνώστη των γεγονότων από "πρώτο χέρι" και ταυτόχρονα (οικονομικά) υπολόγου μαζί με αρκετούς άλλους, των πράξεων του Αριστείδη Παπαλάϊου. 
Η προσωπική ομολογία στην επισυναπτόμενη στο τέλος επιστολή του τότε Δημάρχου στις 10-8-2000, περί "κοινοχρήστου χώρου" στην Πλατεία Θεάτρου, δεν διαγράφεται!...

***************************************
                                      
                                       Στέλιος Σχοινάς                Ιτέα 20/09/2019
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
Ιτέα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΤΕΑΣ 
κ. Αριστείδη Παπαλαϊου 
ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΙΤΕΑΣ, 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Σχετικά με το φερόμενο ως σχόλιο του πρώην Δημάρχου Ιτέας κ. Αριστείδη Παπαλάιου, στην αναδημοσίευση της ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ του άρθρου του ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΙΤΕΑΣ, σχετικού με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πλατείας Θεάτρου Ιτέας, χάριν της αλήθειας των πραγματικών γεγονότων έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

Θα περιοριστώ μόνο στο σχόλιο του κ. Παπαλάϊου που κάθε άλλο παρά αποδίδει την αλήθεια των γεγονότων. Τα πραγματικά γεγονότα δεν είναι όπως τα περιγράφει γιατί δεν θα μπορούσαν να είναι έτσι !!

Παραθέτω αυτούσιο το σχόλιο πριν το σχολιάσω:

«Αν και έχω απαντήσει στο παρελθόν, πρέπει να σας θυμίσω τα εξής: Την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεση, παρακολουθούσε και είχε την νομική ευθύνη, ως εντεταλμένος δικηγόρος του Δήμου Ιτέας ο αείμνηστος συντοπίτης μας Γεώργιος Κάββουρας. Με υπόδειξή του λοιπόν, οποιαδήποτε ένσταση του Δήμου μας στο κτηματολόγιο χωρίς τίτλους κτήσης απέναντι στους αμφισβητούμενους από μας άλλά "όποιους" τίτλους διέθεταν οι αντίδικοι,θα ήταν δώρο που θα το χρησιμοποιούσαν υπέρ τους στο επικείμενο Εφετειακό δικαστήριο.
Την ίδια άποψη ακριβώς είχε και ο δικηγόρος των περιοίκων της Πλατείας κ. Αθαν. Σανιδάς.
Απόδειξη της ορθότατης αυτής γραμμής των δικηγόρων μας ήταν η δικαίωση μας στο Εφετείο και η απόφασή του που καθιστούσε τον Δήμο Ιτέας κύριο της Πλατείας Θεάτρου. Τον Δήμο Ιτέας(ο Γ.Κάββουρας ειχε φύγει απ'τη ζωή) εκπροσώπησε με απόλυτη επιτυχία ο κ.Αθ. Σανιδάς.
Επομένως ο τότε Δήμαρχος Αριστ. Η. Παπαλάιος,το έτος 2010 που έληξε η θητεία του,ειχε κερδίσει το Εφετείο και άφησε την Πλατεία Θεάτρου όχι όπως τη βρήκε αλλά στην κυριότητα του Δήμου.
Αυτά σε ό,τι με αφορά. Από το το 2011 και έπειτα δεν γνωρίζω λεπτομέρειες

Ευχαριστώ
Αριστ.Η.Παπαλαιος»

Δυστυχώς τα πραγματικά γεγονότα δεν εξελίχθηκαν όπως περιγράφονται στο παραπάνω σχόλιο, ούτε θα μπορούσαν να είναι έτσι επειδή δεν χωρούν ούτε στην κοινή λογική.
Όταν οι πίνακες του κτηματολογίου αναρτήθηκαν στο Δήμο Ιτέας, διαπιστώθηκε ότι η πλατεία Θεάτρου είχε δηλωθεί από τους κληρονόμους Παπαθανασίου ως ιδιοκτησία τους.
Δηλαδή ο δημόσιος χώρος που η πρώην Κοινότητα Ιτέας και μετέπειτα Δήμος Ιτέας επί πολλά χρόνια βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη με τους κληρονόμους Παπαθανασίου, υποστηρίζοντας ότι η πλατεία Θεάτρου βρίσκεται από αμνημονεύτων χρόνων σε κοινή χρήση, ξαφνικά βρίσκεται δηλωμένη στο κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία των αντιδίκων του Δήμου!!!
Ο αείμνηστος Γεώργιος Κάββουρας και ο κ. Αθανάσιος Σανιδάς και οι δύο δικηγόροι δικοί μου, των περιοίκων και του Δήμου, εξεπλάγησαν από το γεγονός και απαίτησαν από τον τότε Δήμαρχο Ιτέας κ. Παπαλάϊο, να υποβάλει ο Δήμος ένσταση, μετά από σχετική απόφαση του ΔΣ, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής, διότι η μη υποβολή της σημαίνει ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ!

Όχι μόνο δεν υποβλήθηκε ένσταση από το Δήμο αλλά ούτε καν ήρθε το θέμα στο ΔΣ για ενημέρωσή του και λήψη σχετικής απόφασης.

Όσα αναφέρονται στο σχόλιο ότι δήθεν τα είπαν οι δικηγόροι, δεν είναι αλήθεια διότι δεν τα είπαν. Και δεν τα είπαν διότι δεν ήταν δυνατόν να τα πουν, επειδή ο Δήμος (εκπροσωπούμενος από το ΔΣ) βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη με τους ιδιώτες που δήλωσαν την πλατεία ως ιδιοκτησία τους.

Σε ποια λογική βάση μπορεί να πατήσει η σιωπηρή ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ της ιδιοκτησίας του Δήμου και αναγνώριση των ιδιωτών ως ιδιοκτητών του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας, λόγω μη υποβολής ένστασης, από τον ίδιο το Δήμο και μάλιστα εν αγνοία του κατ’ εξοχή αρμόδιου ΔΣ;

Τα αναφερόμενα στο σχόλιο ότι οι ιδιώτες είχαν κάποια συμβόλαια ενώ ο Δήμος δεν είχε, είναι πασίγνωστο ότι δεν μπορούν να σταθούν, διότι δεν απαιτούνται συμβόλαια για τους κοινόχρηστους χώρους.

Είναι σαν να λέμε ότι ο Δήμος Δελφών επειδή δεν έχει συμβόλαια για την πλατεία Ησαία της Άμφισσας κινδυνεύει να την χάσει από ιδιώτη που θα παρουσιάσει κάποιου είδους συμβόλαια, πραγματικά ή όχι.
Το ίδιο ισχύει και για την πλατεία Συντάγματος της Αθήνας και για οποιοδήποτε άλλο κοινόχρηστο δημόσιο χώρο.
Η δικαιολογία αυτή είναι πάρα πολύ χαμηλού επιπέδου και ανάξια απαντήσεως.

Για να μην μακρηγορούμε.
Η δήλωση του από αμνημονεύτων χρόνων κοινόχρηστου χώρου της πλατείας Θεάτρου Ιτέας στο κτηματολόγιο από ιδιώτες φερόμενους ιδιοκτήτες και η μη υποβολή ένστασης από τον Δήμο, σημαίνει αναγνώριση ότι η πλατεία Θεάτρου δεν ανήκει στο Δήμο αλλά στους ιδιώτες !!

Το Δ.Σ. του Δήμου Ιτέας, την ίδια περίοδο βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη με τους φερόμενους ιδιοκτήτες του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας.
Δεν είχαν υποχρέωση όσοι γνώριζαν το γεγονός της δήλωσης της πλατείας ως ιδιωτικής έκτασης και κυρίως ο τότε Δήμαρχος να ενημερώσουν το αρμόδιο ΔΣ ότι ο κοινόχρηστος χώρος, για τον οποίο ο Δήμος μάχεται στα δικαστήρια, έχει δηλωθεί ως ιδιοκτησία φερόμενων ιδιοκτητών και αυτό να αποφασίσει για το αν θα υποβάλλει ένσταση ή όχι;

Τέλος η αλήθεια για τους δικηγόρους.
Όταν αναρτήθηκε το κτηματολόγιο στο Δήμο, οι δικηγόροι εξεπλάγησαν και αντέδρασαν εντονότατα δηλώνοντας ότι το ΔΣ του Δήμου, ως κατ’ εξοχή αρμόδιο, πρέπει να αποφασίσει για την υποβολή, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, ένστασης εμπρόθεσμα.

Όταν ο Δήμος Ιτέας, εν πλήρη αγνοία του Δημοτικού του Συμβουλίου, άφησε να εκπνεύσει ο χρόνος υποβολής ένστασης, τότε και οι δύο δικηγόροι δήλωσαν στον τότε Δήμαρχο κ. Παπαλάϊο ότι είναι άνευ αντικειμένου, πλέον, η υποβολή ένστασης.
Αυτό του είπαν και όχι όσα, ανακριβώς, αναφέρονται στο σχόλιο.

Αυτή είναι η αλήθεια των πραγματικών γεγονότων, λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι τη χρονική εκείνη στιγμή ο Δήμος είχε κερδίσει όλα τα δικαστήρια.

Εκτός από τα παραπάνω ο τότε Δήμαρχος Ιτέας κυκλοφόρησε το παρακάτω έγγραφο, στο οποίο αναφέρει ότι η Πλατεία Θεάτρου, εκτός από τους δρόμους που την διασχίζουν και περιβάλλουν, δεν ήταν σε κοινή χρήση!!!

Αφήνω τους κατοίκους της Ιτέας, να κρίνουν αυτοί, γνωρίζοντας τα πραγματικά γεγονότα, όπως οι ίδιοι τα έζησαν.

Το έγγραφο αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Εφετείου Λαμίας που έχασε ο Δήμος η οποία αναφέρει ότι ο χώρος της πλατείας μέχρι το 1987 δεν ήταν σε κοινή χρήση.

Με εκτίμηση

Στέλιος Σχοινάς







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου