Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

ΜΑΚΡΗ & ΛΙΒΙΣΙ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ "ΞΑΝΑ-ΑΝΤΑΜΩΣΑΝ" (από την 2α συνάντηση των απανταχού Μακρηνών - Λιβισιανών)

2o ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΜΑΚΡΗΝΩΝ-ΛΙΒΙΣΙΑΝΩΝ

Στις 23 Ιουνίου 2019-την περασμένη Κυριακή-πραγματοποιήθηκε το 2ο Αντάμωμα των απανταχού Μακρηνών-Λιβισιανών στο Πνευματικό Κέντρο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ» στο Αιγάλεω.
Σε μια πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα αντάμωσαν απόγονοι των προσφύγων της Μάκρης και Λιβισιού από όλη την Ελλάδα και για δεύτερη φορά ήλθε η νεαρά Ειρήνη Καβούρη από την Αυστραλία.
Παρευρέθησαν Μικρασιάτες και φίλοι από την Ιτέα
 (Σακκαλή Δέσποινα ,Χατζηνικόλας Γιώργος…) ,όπως και Μακρολιβισιανοί που διαμένουν στην Αθήνα αλλά οι πρόγονοί τους όταν έφθασαν στην Ελλάδα πρωτοεγκαταστάθηκαν στους δύο δικούς μας συνοικισμούς (Βαμβακοπούλου Μαρία, Παυλίδη ,Αγαπητού..).
Η Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών «ΛΥΚΙΑ» παρουσίασε τα Πρακτικά του 1ου Ανταμώματος ,ερευνα ,αρχεία ,ιστορικά στοιχεία που συγκεντρώνουμε οι απανταχού «ονοιροπόλοι και λάτρεις» της ιστορίας της γενέτειρας των Παππούδων και Γιαγιάδων μας. Επίσης υπήρχε έκθεση «Αφιέρωμα στους Μακρολιβισιανούς Συγγραφείς»
Οι «ακρογωνιαίοι λίθοι» της «ΛΥΚΙΑΣ» ,ο Τάσος Κακλαμάνης και η Ευαγγελία Αχλάδη , είναι αυτοί οι οποίοι ακούραστα μας παρασύρουν όλους στο «ψάξιμο» , στην έρευνα και την τεκμηρίωση!!.
Βέβαια χωρίς τους συνήθεις χορηγούς ,τα Ανταμώματα και οι εκδόσεις των βιβλίων θα ήταν σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθούν (Παπαπολιτης Γιάννης, Μουσαίος Βασίλης,Στέλιος Βασιλειάδης, Οικογένεια Ι. Νικάνδρου,Οικογένεια Αγαπητού από Αιγάλεω.)
Επισυνάπτω φωτογραφικό υλικό και τα τελευταία λόγια της γιαγιάς Μαριάνθης Σακκαλή ,λίγο πριν φύγει από κοντά μας :
«Ως και τα λουλούδια της γής, κι αυτά είναι μαραμένα, Θα πούνε ένα παράπονο για μένα. Θα πούν πως είμαι Ελληνίς, μέσα από την Ασία.Και έχασα τα πλούτη μου για την ελευθερία.» Εμείς με βουρκωμένα μάτια συνεχίζουμε…
Γιώτα Λαϊνη-Κολλιαλή Φαρμακοποιός
Μέλος της Εταιρείας Ιστορικών Ερευνών «ΛΥΚΙΑ»

Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας Φωκίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου