Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΣΤΟΝ "ΓΙΑΛΟ", ΣΤΗΝ ΚΙΡΡΑ.

"Κίρρα μου γραία κι όμορφη"
  "Είχε πάει μιάμιση η ώρα, όλοι είχανε φύγει απ' το μαγαζί κι απ' την πλατεία κι είχαμε απομείνει μέσα στην νύχτα, εμείς, τρεις νοματαίοι όλοι κι όλοι κι ο μαγαζάτορας που πηγαινοερχότανε και μάζευε τα λερωμένα σερβίτσια απ' τα τραπέζια.  Δεν ακουγόταν άχνα μέσα στην νύχτα.  Δεν ανάσαινε μήτε η θάλασσα που ακουμπούσε στο κρηπίδωμα, λίγα μέτρα πιο κάτω από εμάς.
  Είχαμε κάτσει από νωρίς στο ταβερνάκι "Ο Γιαλός" στην Κίρρα, για να δούμε τον αγώνα ανάμεσα στην Αγγλία και την Κροατία,
την περασμένη Τετάρτη 11-7-2018.  Δεν υπήρχε και τίποτα καλύτερο, από το να κάτσεις στην άκρη της πλατείας και δίπλα στην θάλασσα, απέναντι από μια μεγάλη οθόνη πούχε κουμαντάρει από μέρες το μαγαζί, πίνοντας παγωμένη μπύρα με σουβλάκια για μεζέ και να βλέπεις την αφρόκρεμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, να αγκωμαχάει μέσα στα γήπεδα της Ρωσίας.

  Ήμασταν και οι 3 της παρέας μας, με την Αγγλία και με το που μπήκε το γκολάκι, φύγανε απάνω απ' το τραπέζι και οι μπύρες και τα σουβλάκια και οι σαλάτες κι όλα!...  Χαρές, πανηγύρια και φωνές.
  Όμως, η Ιγγλατέρα, δεν σεβάστηκε την αγάπη και την αγωνία μας για αυτήν κι έκατσε σαν κότα.
  Βρε τι παγωμένες από άλλη μάρκα πήραμε, τι τζατζίκια πάνω στον γύρο βάλαμε και τι τοματοσαλάτες ανακατέψαμε με φέτα, έτσι για να αλλάξει το γούρι, δεν καταφέραμε τίποτα. Τα λιοντάρια τάχανε φτύσει και στο τέλος, εκείνα τα κουρασμένα παλληκάρια απ' την Κροατία, μας κεράσανε την πίκρα : Χάσαμε...

  Όλοι φύγανε.  Κι απομείναμε μόνοι μας καταμεσής της νύχτας εκεί στην πλατεία της Κίρρας, να ζητάμε νυχτιάτικα την παρηγοριά, στην δροσιά της παγωμένης μπύρας.
-  Οι τελευταίες είναι, μας είπε ο Μάνδρος ο μαγαζάτορας, αφήνοντας επάνω στο τραπέζι μας, δυο παγωμένες μπύρες.  Τις κερνάει το μαγαζί και δεν έχω άλλες, ξεπούλησα για σήμερα, συνέχισε μόνος του.  Θα μούρθουν οι καινούργιες με την παραγγελία αύριο. 
-  Μόνο μην τις αργήσετε, ξαναείπε.  Γιατί πρέπει να μαζέψω την πλατεία, να κλείσω το μαγαζί, να πάω κι εγώ για ξεκούραση κι από αύριο το πρωί, ν' αρχίσω την προετοιμασία και τις παραγγελίες για το Σαββατοκύριακο.  Γιατί, έχουμε και τον τελικό, πρόσθεσε με νόημα. Να κρατήσω τραπέζι;...

Τι ήταν να το πεί...  Τελικός, με την Αγγλία απ' έξω!  Πίκρα..."


(αναμνήσεις απ' το τραπέζι μας)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου