Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΜΦΙΣΣΗΣ : ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ


Ως σύλλογος γυναικών Άμφισσας – μέλος της ΟΓΕ, δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο που εδώ και πολύ καιρό ζουν μέσα στην ανασφάλεια αλλά και στους ασθενείς που επίσης νιώθουν στο πετσί τους τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης συνολικά των νοσοκομείων, όπως και του νοσοκομείου της Άμφισσας αλλά και γενικότερα του τομέα της Υγείας.
Η υποβάθμιση είναι φανερή, όταν τα κονδύλια για υγειονομικό υλικό, φάρμακα, ορθοπεδικό υλικό, χημικά αντιδραστήρια και υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες (ασφάλεια, καθαριότητα, σίτιση, εστίαση, συντήρηση και κ.λπ.) στα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν από 2,81 δισ. ευρώ το 2009 σε 1,39 δισ. ευρώ για το 2015.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά αντιμετωπίζουν την Υγεία και Πρόνοια όχι ως κοινωνικό δικαίωμα, αλλά σαν εμπόρευμα που πουλώντας το βγάζουν κέρδος μονοπώλια και κράτος.
Έτσι, έχουμε ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας και υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, όπως προωθείται από τη στρατηγική της ΕΕ, στην οποία αντανακλάται η λογική «κόστους – οφέλους». Στο πλαίσιο της λογικής αυτής, η προαγωγή, η προστασία και η αποκατάσταση της Υγείας θεωρείται κόστος για το κεφάλαιο και αρνητικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα. Με αυτή τη λογική όλα τα μέτρα που παίρνονται για την Υγεία στην πρόληψη, στη θεραπεία και αποκατάσταση παίρνονται με κριτήριο όχι την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών ολόκληρης της λαϊκής οικογένειας αλλά τα κέρδη του κεφαλαίου και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Αυτή η λογική αντανακλάται σήμερα και στο δικό μας νοσοκομείο με την έλλειψη προσωπικού και υλικών, τις απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες, τα χρωστούμενα ρεπό, το φόβο των εργαζομένων μη βρεθούν στο δρόμο, την ανασφάλεια των μελών των λαϊκών οικογενειών ότι αν πάθουν κάτι, ίσως και να μην υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί εδώ στο νοσοκομείο.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει την αναμονή και την ελπίδα ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν, τάζοντας ψίχουλα, ακολουθώντας ωστόσο, την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και στα ζητήματα της Υγείας. Συνεχίζει να θυσιάζει τη δωρεάν και άνευ προϋποθέσεων παροχή υγείας στο λαό στο βωμό του κεφαλαίου, της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων. Σφίγγει κι άλλο την οικονομική θηλιά στα δημόσια νοσοκομεία μειώνοντας περεταίρω τα κονδύλια καθώς όπως λέει: «Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για αύξηση του προϋπολογισμού (για τις δαπάνες υγείας) γιατί έχουμε μεταβατικές μνημονιακές δεσμεύσεις».
Καμία αναμονή και καμία ανοχή δεν πρέπει να δείξουμε στην πολιτική αυτή.
Η Υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα του κάθε ανθρώπου. Δεν είναι προσωπική ή οικογενειακή υπόθεση και ανάλογη με την τσέπη του καθενός, αλλά ευθύνη και υποχρέωση του κράτους να την εξασφαλίζει ισότιμα και δωρεάν σε όλους μέσα σε ένα ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.
Στα πλαίσια αυτά αγωνιζόμαστε για:
  • Πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Άμφισσας και των Κέντρων Υγείας του Νομού σε αριθμό γιατρών όλων των βασικών ειδικοτήτων και υγειονομικών όλων των κλάδων.
  • Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο τομέα της υγείας.
  • Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών, των εισφορών για το κλάδο υγείας.
Ο αγώνας για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία είναι αγώνας για τη ζωή. Κι εμείς, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση ανυποχώρητα!


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ – ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου