Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ : ΕΝΑ (ενδιαφέρον) ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ (εσπευσμένη) ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥ.


Αλευρομουντζουρώματα...

   Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γαλαξειδίου, εθεώρησε καλόν (όπως το έκανε η Δ.Ε. Ιτέας και η Επιτροπή Καρναβαλικών Εκδηλώσεων της Δ.Ε. Ιτέας), να απευθύνει ένα ευχαριστήριο μήνυμα, σε όλους όσους εβοήθησαν  στην εφετινή πραγματοποίηση του πανελληνίως γνωστού εθίμου της πόλεως, αυτό του αλευρο-μουντζουρώματος.
  Του οποίου η επιτυχία, όπως ομολογείται, παρά τις δυσμενείς οικονομικές και καιρικές συνθήκες, ήταν αδιαμφισβήτητη. Η δε επισκεψιμότητα του Γαλαξειδίου κατά το 3ήμερο των Απόκρεω, ήταν ...η αναμενόμενη : ''πατείς με, πατώ σε''!
  Η τελευταία παράγραφος αυτού του ευχαριστηρίου μηνύματος, μάλλον έθιξε το Γραφείο Τύπου (ποιόν;) του Δήμου Δελφών, το οποίο Γραφείο, σε χρόνο ''0'', εξέδωσε Δελτίο Τύπου, προσπαθώντας να ''περιφρουρήσει'' το αλάνθαστον των ενεργειών του Δημάρχου.  Με συνέπεια, να χρησιμοποιηθεί (από ποιόν;) μια δήθεν επιχειρηματολογία-φρασεολογία πολιτικής αντιπαλότητος, ενώ απευθυνόταν σε επαγγελματίες του Δήμου.  Μάλιστα έφθασε σε σημείο να στηλιτεύει (ποιός;) την άποψη των επαγγελματιών του Γαλαξειδίου, θεωρώντας την ως  ''υπέρβαση θεσμικών ρόλων''.

Παραθέτουμε την ''θίγουσα'' παράγραφο από το κείμενο των Γαλαξειδιωτών, καθώς και μια αντιπροσωπευτική του ύφους παράγραφο, από το Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου του Δήμου Δελφών. (Τα πλήρη κείμενα, στο τέλος του άρθρου μας).

Όμως...  Όμως, όπως αποδεικνύεται παρακάτω, το Δελτίο Τύπου (ποιός;), δεν περιγράφει την αλήθεια.  Τουλάχιστον, ολόκληρη την αλήθεια.

***************************
''...Τέλος να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Δελφών, γιατί παρά την ηχηρή απουσία εκπροσώπων του τόσο κατά την διάρκεια, όσο και μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ανταποκρίθηκε στην ελάχιστη απαίτηση του Συλλόγου μας, να διατηρήσει στοιχειωδώς καθαρή την πόλη, φροντίζοντας για την έγκαιρη αποκομιδή των σκουπιδιών του τριημέρου. Φυσικά και για όσα ελπίζεται να κάνει στην συνέχεια, έστω και με καθυστέρηση, όταν κοπάσουν οι... χοροί, από την επιτυχή διοργάνωση δαπανηρών εκδηλώσεων σε άλλες πόλεις του δήμου, που ως φαίνεται μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τους και, απέσπασαν την μερίδα του λέοντος!''
 *************************
 ''...Φέτος για πρώτη φορά τα κονδύλια των πολιτιστικών εκδηλώσεων έχουν εξαρχής μοιραστεί στις οκτώ δημοτικές ενότητες του Δήμου ισομερώς (με ακριβή πληθυσμιακά κριτήρια), ώστε η κάθε Ενότητα να επιλέξει πού θα ρίξει το βάρος της. Συνεπώς μομφές ότι δόθηκε έμφαση σε κάποια περιοχή εις βάρος μιας άλλης δε μας αγγίζουν, μας λυπεί όμως το διχαστικό μήνυμα που κάποιοι (ελάχιστοι ευτυχώς) εκπέμπουν με τόση ευκολία, επιχειρώντας να παρασύρουν και να παραπληροφορήσουν τους συνδημότες μας.''
***************************
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας Φεβρουαρίου 2015, συζητήθηκε ως θέμα η απόφαση υπ' αρ.9/15-12-2014 της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Δελφών (ΑΔΑ : 7ΝΒ6Ω9Θ-Χ1Π), η σχετική με την κατανομή των 110.000 ευρώ ποσό το οποίο διαθέτει για το 2015 ο Δήμος Δελφών για Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στις 8 (οκτώ) Δ.Ε. του Δήμου.  
Σε αυτήν δε την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, εγκρίθηκε η εισήγηση του Δημάρχου και Προέδρου της, το να μοιρασθούν τα χρήματα στις Δ.Ε. σύμφωνα με τα πληθυσμιακά κριτήρια της τελευταίας απογραφής.  Ήτοι : 
Άμφισσα        32.000
Γαλαξείδι        11.900
Γραβιά              7.650
Δελφοί               9.100
Δεσφίνα            5.700
Ιτέα                  17.950
Καλλιείς            6.250
Παρνασσός      6.450            Σύνολο 110.000 ευρώ

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος επρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την επί πλέον χρηματοδότηση σε 6 Δ.Ε. για τις Καρναβαλικές τους εκδηλώσεις.  Εισήγηση η οποία έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία από το Σώμα :



Όπως γίνεται αντιληπτό, η επί πλέον κατανομή χρημάτων για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, δεν έγινε με πληθυσμιακά κριτήρια.  Άρα, το Δελτίο Τύπου (ποιός;) του Δήμου Δελφών, δεν περιγράφει την αλήθεια.  Και λογικά δεν θα έπρεπε να ''επέρεται'' τοιουτοτρόπως εναντίον των επαγγελματιών μιας πόλεως του Δήμου, της οποίας πόλεως η ιστορία και το έθιμο, δεν είναι και ...εχθεσινό!
Το δυστύχημα είναι ότι, κάποιοι κατοικοεδρεύοντες στην έδρα του  Δήμου Δελφών, θεωρούν ότι κατοικούν στην Ρώμη.  Και ότι ο ...αυτοκράτωρ έχει το δικαίωμα παροχής άρτου και θεάματος, μόνον στους παρευρισκόμενους εκεί.  Τα περίχωρα και οι ...επαρχίες, δεν έχουν το δικαίωμα, ούτε καν της γνώμης!...
Μυστήρια και δημοκρατικά πράγματα, εν έτι 2015...
*****************************************************


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ


Γαλαξείδι 4/3/2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Γνήσιος κι ανθεκτικός πρεσβευτής για την δημόσια εικόνα της πόλης μας αποδείχθηκε για πολλοστή φορά το παραδοσιακό αλευρομουτζούρωμα, η επιτυχής διοργάνωση του οποίου εξασφάλισε την φιλοξενία δεκάδων εντύπων, ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών μέσων πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας, χρήσιμα εργαλεία για την διαφήμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος της πόλης μας και της επιχειρούμενης ανάπτυξής της.
Το μεγάλο ευχαριστώ, το οφείλουμε όλοι μας στους μικρούς και μεγάλους πρωταγωνιστές, Γαλαξιδιώτες και μη, που κράτησαν τα ηνία για μια ακόμη φορά, συντηρώντας το ξεχωριστό έθιμο, πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, παρά τα πενιχρά μέσα και τις ηχηρές απουσίες εκείνων που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι μπροστάρηδες...
Αρωγοί σ' αυτή την προσπάθεια, παρά τις εξαγγελίες και τις πολλές ανέξοδες προεόρτιες διαβεβαιώσεις, λίγοι και καλοί:
  • Η εταιρία Presto με τα προϊόντα ζύμης της, που μέσω του κ.Κων/νου Μπίνα προχώρησε στην δωρεάν προμήθεια αλευριού.
  • Η εταιρία ATHINA FOODS, που μέσω των κ.κ. Λεωνίδα και Τάκη Σπάτουλα, προχώρησε στην δωρεάν προμήθεια ελαιοκάρπων καθ' όλη τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου.
  • Τον κ.Γεράσιμο Διαμάντη για τον σχεδιασμό του εντύπου.
  • Τον κ.Χρήστο Μαρκέτη για την παραγωγή του εντύπου.
Επίσης ευχαριστούμε τα μέλη του συλλόγου επαγγελματιών Γαλαξιδίου που για μία ακόμη χρονιά υπερέβαλαν των δυνάμεων τους για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν το πλήθος των επισκεπτών που βρέθηκαν στο Γαλαξίδι. Τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τον πολιτιστικό σύλλογο, το σύλλογο γυναικών, τις γυναίκες εθελόντριες – παζάρι, τον Ναυταθλητικό όμιλο, τον σύλλογο ξενοδόχων και τέλος την οργανωτική επιτροπή των καρναβαλικών εκδηλώσεων που πρέπει άμεσα να αρχίσει να σχεδιάζει για το επόμενο αλευρομουτζούρωμα.
Τέλος να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Δελφών, γιατί παρά την ηχηρή απουσία εκπροσώπων του τόσο κατά την διάρκεια, όσο και μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ανταποκρίθηκε στην ελάχιστη απαίτηση του Συλλόγου μας, να διατηρήσει στοιχειωδώς καθαρή την πόλη, φροντίζοντας για την έγκαιρη αποκομιδή των σκουπιδιών του τριημέρου. Φυσικά και για όσα ελπίζεται να κάνει στην συνέχεια, έστω και με καθυστέρηση, όταν κοπάσουν οι... χοροί, από την επιτυχή διοργάνωση δαπανηρών εκδηλώσεων σε άλλες πόλεις του δήμου, που ως φαίνεται μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τους και, απέσπασαν την μερίδα του λέοντος!


e-mail: epaggelmatikosillogos@outlook.com.gr
facebook.com/epagelmatikos.sullogos.galaxeidiou

 **********************************************
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑ, 05.03.2015
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα
Τηλέφωνο: 2265350027
FAX: 2265350021


Α.Δ.Τ.: 10/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε ανακοίνωση του Συλλόγου Επαγγελματιών Γαλαξιδίου».


Η επιτυχία των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων έχει οδηγήσει σ’ ένα μπαράζ ευχαριστήριων και συγχαρητήριων ανακοινώσεων σε πολλές πόλεις του Δήμου μας και από διάφορους φορείς. Αυτό είναι καλό και ελπιδοφόρο.
Ωστόσο στην περίπτωση της ανακοίνωσης του Συλλόγου Επαγγελματιών Γαλαξιδίου, οφείλουμε να παρατηρήσουμε στο συντάκτη της ανακοίνωσης ότι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το θεσμικό του ρόλο και να καταφεύγει σε ειρωνείες. Σε όλο το εύρος του Δήμου, σύλλογοι και εθελοντές έχουν την πρωτοβουλία των πολιτιστικών εκδηλώσεων και μάλιστα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εντελώς ανυστερόβουλα και χωρίς να έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτές. Η πρωτοβουλία της ενεργής κοινωνίας στα πολιτιστικά αποτελεί βασική και διακηρυγμένη επιλογή της δημοτικής μας αρχής.
Φέτος για πρώτη φορά τα κονδύλια των πολιτιστικών εκδηλώσεων έχουν εξαρχής μοιραστεί στις οκτώ δημοτικές ενότητες του Δήμου ισομερώς (με ακριβή πληθυσμιακά κριτήρια), ώστε η κάθε Ενότητα να επιλέξει πού θα ρίξει το βάρος της. Συνεπώς μομφές ότι δόθηκε έμφαση σε κάποια περιοχή εις βάρος μιας άλλης δε μας αγγίζουν, μας λυπεί όμως το διχαστικό μήνυμα που κάποιοι (ελάχιστοι ευτυχώς) εκπέμπουν με τόση ευκολία, επιχειρώντας να παρασύρουν και να παραπληροφορήσουν τους συνδημότες μας.
Η αλήθεια για κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή είναι μία. Ότι στις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις όλοι μαζί πετύχαμε με πολύ λιγότερα χρήματα να έχουμε ένα καλύτερο από το συνηθισμένο αποτέλεσμα. Αυτό μας κάνει χαρούμενους και περήφανους.
Η περιοχή μας αποδεικνύει ότι έχει βαθιά ριζωμένο ένα υψηλό πολιτιστικό επίπεδο κι αυτό αποτελεί κατάκτηση και ελπίδα για το μέλλον.
Για εμάς δε, ως δημοτική αρχή, είναι ξεκάθαρο και σαφές ότι όποιος θέλει να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια, χωρίς αποκλειστικότητες και κυρίως χωρίς μικρότητες, είναι καλοδεχούμενος και θα έχει πάντα τη στήριξή μας.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Από το Γραφείο Τύπου

 

4 σχόλια:

  1. Αγαπητοι....ας καλλικρατηθούμε ολοι μαζί.........
    .δόξα το θεό που οι τότε θεσμοί....ώ θεσμοί,διακατεχόμενοι αγαθών προθέσεων,εστάθησαν εις το ύψος των περιστάσεων,προτάτεψαν τη δημοκρατία και με ανιδιοτέλεια,υψηλόν αίσθημα ευθύνης και αλτρουισμόν καλλικράτησαν και αναβίωσαν το όραμα της προπολεμικής παρνασσίδας .Σας ευχαριστούμε θεσμοί.....ώ θεσμοί...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα τα έξοδα οποιασδήποτε εκδήλωσης θα πρέπει να τα καλύπιει αυτος που οφελείτε,δηλαδή οι εππαγγελματίες.Αυτό γίνεται έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγω δεν είμαι επαγγελματίας αλλά δημότης με 2 παιδιά και πέρασα καλά! άσε που δεν κάθησα σε κανένα μαγαζί τελικά . Την πολιτιστική μας διασκεδαση να την αφήσουμε στους μαγαζάτορες και στον κάθε κάπελα? πάτε καλά ? θα μας φέρουν κλαρίνα του χρόνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για το λόγο αυτό εισπράττεται το τέλος παρεπιδημούντων από Ιτέα, Δελφούς, Γαλαξίδι.
    ....
    Για να κάνουν εκδηλωσεις στην Άμφισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή