Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

''ΣΚΟΥΡΙΕΣ'' : Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΡΧΙΣΕ...

Σκουριές: «Φαίνεται ότι το έργο έχει τώρα επισήμως κλείσει»
Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 22:08 antigoldgreece
Την ανάκληση της έγκρισης δόμησης (ή πιο σωστά, την ανάκληση της θεώρησης της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης) του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η Eldorado Gold εδώ. Η ανακοίνωσε έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στα Χρηματιστήρια Τορόντο και Νέας Υόρκης όπου είναι εισηγμένη η εταιρεία και το αποτέλεσμα ήταν η μετοχή να πέσει στο γκρεμό:\

B_Gc1VLU0AAFHj1


Βεβαίως η εταιρεία γνώριζε την απόφαση του Υπουργού επισήμως από την Παρασκευή και ανεπισήμως σίγουρα εδώ και αρκετές μέρες. Οι insiders της εταιρείας γνώριζαν και ασφαλώς πήραν τα μέτρα τους, οπότε αυτοί που την πάτησαν και πουλάνε σαν τρελοί σήμερα είναι οι «ανυποψίαστοι». Ας πρόσεχαν πού επενδύουν…
Ο τίτλος της ανάρτησης προέρχεται από σχόλιο που διαβάσαμε στο επενδυτικό site Seeking Alpha (που όπως είναι φανερό, παρακολουθούμε ανελλιπώς) και που είναι εξαιρετικά απαισιόδοξο για το μέλλον της Εldorado Gold στην Ελλάδα. Ο αρθρογράφος αναφέρει τις προηγούμενες ανακοινώσεις της εταιρείας προς τους επενδυτές που μέχρι πριν από λίγες μέρες έδιναν θετικά μηνύματα: Σημαντικές εξελίξεις στις Σκουριές, εγκατάστασταση των μύλων λειοτρίβησης και έναρξη κατασκευής του φράγματος τελμάτων. Η αποκάλυψη του open-pit προχωράει και μέσα στο 2014 μετακινήσαμε πάνω από 500.000 κυβικά μέτρα (1,5 εκατ. τόνους!). Όλα πάνε καλά, έχουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και συζητάμε εποικοδομητικά με τη νέα κυβέρνηση.
Και σήμερα έσκασε η βόμβα που φυσικά η εταιρεία γνώριζε από πριν  αλλά το «έπαιξε» έκπληκτη. Το σχόλιο του Seeking Alpha είναι το εξής:
«Όπως όλοι γνωρίζουμε μέχρι τώρα, η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας είναι απολύτως αντίθετη στην ολοκλήρωση του έργου των Σκουριών στη βόρεια Ελλάδα. Ο νέος Υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για τις Σκουριές σε μια συνέντευξη στο Reuters στις 30 Ιανουαρίου και δεν άφησε καμία αμφιβολία για αυτό που θα συνέβαινε στην  Eldorado Gold μόλις ένα μήνα αργότερα.
Σήμερα έχουμε τη φρικτή επιβεβαίωση ότι το έργο των Σκουριών μπορεί τελικά να μην ολοκληρωθεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό χτύπημα στην εταιρεία η οποία έχει επενδύσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό στην ανάπτυξη του έργου των Σκουριών.
Ο κος Paul Wright πιστεύει ότι δεν υπάρχει νομική βάση που να δικαιολογεί την απόφαση της Ελλάδας.
Ωστόσο, δεν νομίζω ότι η εταιρεία μπορεί πραγματικά να πολεμήσει με επιτυχία την κυβέρνηση της Ελλάδας και μου φαίνεται ότι το  έργο έχει τώρα επισήμως κλείσει, έστω και αν η Eldorado συνεχίσει να αγωνίζεται και να επενδύει στο έργο των Σκουριών. Θα ήταν καλύτερα να τεθεί το έργο στη συντήρηση και να ξεκινήσει μια αστική αγωγή για να ανακτηθούν οι απώλειες».
Είναι αρκετά πιθανό να είναι αυτός ο δρόμος που σκοπεύει να ακολουθήσει η Καναδική πολυεθνική. Σε αυτή την περίπτωση, το Ελληνικό Δημόσιο έχει κατά τη γνώμη μας πολύ ισχυρά όπλα ώστε όχι μόνο να μην πληρώσει αποζημιώσεις στην πολυεθνική αλλά αντίθετα να διεκδικήσει εκείνο αποζημιώσεις και να τις κερδίσει. Δείτε: Κατάθεση έκθεσης στο ΥΠΑΠΕΝ: «Μια Τεκμηριωμένη Πρόταση για Αναστροφή της Σύμβασης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου