Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΚΙΡΡΑ : ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΗΣ!


Μια θαυμάσια πρωτοβουλία!

   Όπως μας έκανε γνωστό η Προϊσταμένη της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών
κα Αθανασία Ψάλτη, για την προσεχή Κυριακή 24 Αυγούστου 2014, προγραμματίζεται ελεύθερη επίσκεψη-ξενάγηση κοινού στον χώρο των ανασκαφών στην περιοχή της Κίρρας.  Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά και πέραν του ότι είναι εντυπωσιακό ως γεγονός,
θα λειτουργήσει και ως γέφυρα γνώσης, ευαισθητοποίησης και ανάγκης προστασίας, ανάμεσα στους κατοίκους και στην ιστορία του τόπου τους.  Και αυτό είναι πάρα πολύ καλό.  Είναι αυτό το οποίο και εμείς ισχυριζόμαστε, ότι δηλαδή, η ιστορία μας, η γνώση της και τα απομεινάρια της, είναι κτήμα όλων μας και όχι αντικείμενα απασχόλησης ολίγων.
    Την πρωτοβουλία αυτή της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών, υποστηρίζει η Τοπική Κοινότητα Κίρρας και η Δημοτική Ενότητα Ιτέας και σύμφωνα με την κα Ψάλτη, αυτή η ενέργεια εντάσσεται στα πλαίσια των δράσεων εξωστρέφειας της Υπηρεσίας της, με σκοπό την προσέγγιση και την εξοικείωση των κατοίκων με το ανασκαφικό έργο το οποίο πραγματοποιείται στην περιοχή μας.
Και αυτό κατά την γνώμη μας, είναι μια θαυμάσια πρωτοβουλία.

   Η συστηματική ανασκαφική έρευνα η οποία πραγματοποιείται από το 2008 στην περιοχή της Κίρρας, διευθύνεται από την επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και τέως Προϊσταμένη της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών, κυρία Δέσποινα Σκορδά, σε συνεργασία με τον Γάλλο Καθηγητή Πανεπιστημίου κύριο Zulien Jurback, εκ μέρους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής.  Για τους περιοίκους είναι γνωστή η παρουσία από τα ...Γαλλάκια, δηλαδή τους νεαρούς Γάλλους φοιτητές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κατά την διάρκεια του θέρους, κυριολεκτικά ''ψήνονται'' στα περίχωρα της εκκλησίας της Παναγίας στην Κίρρα, χάριν της επιστήμης τους και προς δόξαν της αρχαίας Κίρρας.  Τα δε ανασκαφικά ευρήματα, μετά την πρώτη επιτόπια επεξεργασία τους, κατευθύνονται προς τα Αρχαιολογικά  Μουσεία Δελφών και Αθηνών, για την περαιτέρω έρευνά τους, καθαρισμό και ανασύσταση.  Είχαμε την τύχη προ 2 ετών, να είμαστε παρόντες, όταν γινόταν η εκταφή από ανασκαφέντα κιβωτιόσχημο τάφο και αμέσως η συσκευασία παιδικού σκελετού, προκειμένου να αποσταλεί στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

   Η συγκέντρωση των ενδιαφερομένων για την επίσκεψη-ξενάγηση στον ανασκαφικό χώρο, θα γίνει στην είσοδο της εκκλησίας της Παναγίας την Κυριακή 24-8-2014 στις 10:00' το πρωΐ.  Αναλόγως δε με το πλήθος των προσελθόντων, η ξενάγηση θα γίνει σε 1 ή 2 ομάδες.
Όσοι οι πιστοί, προσέλθετε.  Και πιστεύουμε ότι θα είναι πολλοί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου