Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ''ΕΦΥΓΕ''...


Photo-Michel...

   Μισός αιώνας αποτύπωσης επάνω στο χαρτί, μιας ολόκληρης κοινωνίας.  Μισός αιώνας καταγραφής στιγμιοτύπων, εκδηλώσεων, γεγονότων και προσώπων.  Κυρίως προσώπων.
Ο Μιχάλης Σκαρίμπας, ο Μιχαλάκης επί το γνωστότερον, ήταν υιός του Ευθυμίου και της Χρυσάνθης Σκαρίμπα, και γεννήθηκε στην Ιτέα στις 29-6-1932.  Ο πατέρας του διατηρούσε κατάστημα με είδη παντοπωλείου επί της οδού Καραϊσκάκη, σε παλαιό ακίνητο, η θέση του οποίου ήταν, ανάμεσα από την σημερινή έκθεση επίπλων ''Αδαμόπουλος'' και το ''Super Market Ταλαρούγκας''.

Επιστρέφοντας από την θητεία του στην Αεροπορία το 1951, απ' όπου είχε πάρει και το δίπλωμα Φωτογράφου, άρχισε να ''προετοιμάζει'' σιγά-σιγά, την θητεία του στην Ιτέα.  Και όπως προαναφέραμε, αυτή κράτησε μισόν αιώνα.

   Δεν υπάρχει πρόσωπο από τις αρχές τις δεκαετίας του '50 στην Ιτέα, Κίρρα και Τριταία, το οποίο να μην έχει ''στηθεί'' απέναντι από τον φακό του Μιχαλάκη.  Δεν υπάρχει Παρέλαση, Εκδήλωση, Αθλητική, Πολιτική και Πολιτιστική δραστηριότητα στην περιοχή μας από εκείνη την εποχή, έως και τις αρχές του 2000, η οποία να μην έχει αποτυπωθεί στο φιλμ και το χαρτί του Μιχαλάκη.  Ένα αρχείο τεράστιο, με καταγεγραμμένο μέσα του, ότι έζησε, πέρασε και εσυνέβη στον τόπο μας.

   ''Έφυγε'' προχθές λοιπόν ο Μιχαλάκης, ο καλλίφωνος Μιχαλάκης.  Μετά από μια σχετικά σύντομη περιπέτεια με την υγεία του, ο Φωτογράφος του χωριού μας, ''ανεχώρησε'', κάνοντας χώρο για να περάσουν εμπρός, οι απόγονοί του και η νέα τεχνολογία.

Πίσω όμως από τις παλιές φωτογραφίες όλων μας, πάντα θα υπάρχει το σφράγισμα του δημιουργού των : Photo-Michel...   Έτσι, όπως τον ξέραμε όλοι μας.

2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΧΑΚΑΚΗ . ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΣΤΕΛΝΕΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ !!!! ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΥΜΑΜΑΙ ΜΙΣΕΛ (ΕΤΣΙ ΣΕ ΠΡΟΣΦΩΝΟΥΣΑ) ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ '80 ΜΕΧΡΙ ΤΟ '95 ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΑ ΖΕΣΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΣΚΑΛΕΥΕΣ ΩΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟ, ΤΟΤΕ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΧΑΡΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΟΤΑΝ ΕΒΑΛΕΣ ΣΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΣΟΥ ΜΙΑ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΦΩΤΟ ΜΙΑΣ ΟΜΟΡΦΗΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΙΣΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΣ ΩΣ ΙΣΟ, ΝΕΑΡΟΣ ΕΓΩ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΝΑ. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΙΣΕΛ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή