Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΠΥΡΚΑ'Ι'Α : Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ


Πριν να μετρηθούν
τα αποκαΐδια...

   '' ....Όσο πλησίαζε η μέρα και το φώς της άρχισε να φωτίζει το δωμάτιο και το σπίτι, έτρεμα, περιμένοντας να ακούσω τον θόρυβο από το πυροσβεστικό αεροπλάνο, να περνάει πάνω απ' το σπίτι μου στην Ιτέα.  Κι όσο πέρναγε η ώρα και δεν άκουγα τίποτα, ησύχαζα, γιατί αν υπήρχε ακόμα μεγάλη φωτιά στον λόγγο, τα αεροπλάνα θα είχανε φανεί απ' το χάραμα.  Ο αέρας δεν ήτανε σαν τον χθεσινό, αλλά φύσαγε λίγο κι όσο προχωρούσε η ώρα χωρίς τα αεροπλάνα, σκεφτόμουνα ότι τα δύσκολα είχανε περάσει. Κατά τις 8, τελείως ησυχασμένος, ξεκίνησα να φτιάξω τον δεύτερο καφέ και να σου στείλω και τούτες τις γραμμές.  Άμα έχεις τίποτα νεώτερο για την φωτιά, ειδοποίησέ με....''

   Πρωϊνή επικοινωνία μέσω e-mail κατοίκων Ιτέας και Άμφισσας.  Και πραγματική και φανταστική.  Έως ότου, μας έκοψε το ρεύμα η ΔΕΗ για τις ανάγκες του δικτύου της και σταμάτησαν όλα.
Δεν υπάρχουν μεγάλες εξελίξεις για την φωτιά.  Μικροεστίες μόνον και αυτές ελεγχόμενες από την Πυροσβεστική.  Κατά τα φαινόμενα, τα δύσκολα πέρασαν. Για αυτό και δεν εμφανίστηκαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.  Σύμφωνα με την δήλωση του κου Δημάρχου εχθές το βράδυ, έχει καταστραφεί πάνω από το 1/6 του ελαιώνα!  Ακόμη και εάν η ζημιά έχει περιοριστεί σε αυτό το επίπεδο, πρόκειται για καταστροφή όχι μόνον περιβαλλοντική, αλλά πρωτίστως οικονομική!  Εκ των πραγμάτων θα έχουν καταστραφεί χιλιάδες ελαιόδενδρα και θα έχουν εξαφανισθεί περιουσίες.  Και όλα αυτά για μιά αβλεψεία, καθώς λέγεται, για μιά πλημμελή εκτέλεση εργασίας μέσα στο φιλόξενο για τις φλόγες περιβάλλον του ελαιώνα.  Με το θέμα της διαπίστωσης των αιτίων της πρόκλησης πυρκαϊάς, ασχολείται ήδη το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και λογικά, πριν από την τεκμηριωμένη κατάληξη των εμπειρογνωμόνων ανδρών της, δεν πρόκειται να αναφερθούν πληροφορίες και στοιχεία.  Αυτά όμως σε δεύτερο χρόνο.  Τώρα πρωτεύει η πλήρης κατάσβεση της πυρκαϊάς και η εκτίμηση της καταστροφής.  Γιατί υπάρχει και η καθημερινότητα η οποία είναι αμείλικτη.  Και καλώς έγινε από την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Φωκίδας κα Γαζή και με την σύμφωνη γνώμη όλων των υπηρεσιακών παραγόντων, η ανακήρυξη των πληγέντων Τοπικών Κοινοτήτων  σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.  Η Άμφισσα, η Ιτέα, οι Δελφοί και οι μικρότερες τριγύρω κοινότητες, πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν.  Και αυτό θα γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου