ή Αναθέματος.
Σήμερα Κυριακή, 4η Αυγούστου 2013, μια ιδιαιτέρως ζεστή ημέρα του εφετεινού καλοκαιριού, θεωρούμε ότι είναι χρέος και ανάγκη να υπενθυμίσουμε στους επισκέπτες του blog, ότι πριν από 77 χρόνια, η χώρα μας, η Ελλάδα μας, ''έμπαινε'' σε γύψο. Την αντίστοιχη ημερομηνία του όχι μακρυνού μας 1936, η εξουσία κατελήφθη βιαίως από τον Ιωάννη Μεταξά, του οποίου το όραμα για τον ''Γ' Ελληνικό Πολιτισμό'' μέσω του νεοφασισμού, το γνώρισαν από ''πρώτο χέρι'' όλοι οι τότε μη συμφωνούντες με τον ''ηγέτη''. Η 4η Αυγούστου 1936, είναι μια κηλίδα, μια αποφράδα ημέρα στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδος. Το πολιτικό κλίμα της τότε εποχής, οι ραδιουργίες, οι ξένες παρεμβάσεις, ο σφετερισμός της εξουσίας, η άνοδος του Φασισμού στην Γερμανία και το δέος της εξάπλωσης του κομουνισμού στην Ελλάδα, ήσαν οι ιδανικές συνθήκες για την σχεδόν εύκολη κατάληψη της εξουσίας εκ μέρους των φασιστών του Μεταξά.
Δεν προτιθέμεθα να ασχοληθούμε με τον βίο και την πολιτεία εκείνης της ''Κυβέρνησης''. Αυτό ήδη έχει γίνει από πολλούς και ειδικούς για το θέμα. Το μόνο το οποίο θα αναφέρουμε είναι ότι (κατά την άποψή μας βεβαίως), η πτώση του καθεστώτος Μεταξά, δεν έγινε βίαια όπως και της άρμοζε, αλλά διελύθη λόγω της εισόδου των Γερμανών στην Ελλάδα. Στάθηκε ''τυχερή'' τρόπον τινά.
Αντί Μνημοσύνου λοιπόν, για την μαύρη εκείνη ημέρα, θα αναδημοσιεύσουμε ένα τετράστιχο του Ασημάκη Πανσέληνου, το οποίο δημοσιεύθηκε σε Αθηναϊκή εφημερίδα, αμέσως μετά τον θάνατο του Μεταξά στις 29-1-1941. Εξυπακούεται ότι κατά την διάρκεια της 4χρονης ''Διακυβέρνησης'' από τον Δικτάτωρα, απαγορευόταν η οποιαδήποτε κριτική ή σατυρική αναφορά στο πρόσωπό του. Ο δε ποιητής, μη θέλοντας να ''σκυλεύσει'' έναν αναχωρήσαντα, μετέφερε απλώς με ήπιο τρόπο, την αντίληψη του ίδιου του Μεταξά για τους Έλληνες.
'' Στα χέρια επάνω οι φίλοι μου οι πιστοί
με φέρανε στο σπίτι το στερνό μου,
δι' εγκυκλίου με κλάψαν όλοι οι Έλληνες
που με είχαν αγαπήσει δια Νόμου.''
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου