Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

''ΚΑΡΠΑΚΙ ΣΚΙΤΣΑΣ'' ΟΠΩΣ ''ΜΟΣΧΑΤΟ ΚΗΦΙΣΣΟΥ''


Όταν η Περιφέρεια έχει κέφια!

    Σήμερα θα ''σταχυολογήσουμε'' μερικά εγκεκριμένα έργα της Περιφέρειας και τα οποία έχουν τόπους εφαρμογής, εντός των συνόρων του Νομού Φωκίδος.  Και τούτο γιατί, ανάμεσα στα έργα υπάρχει και κάποιο, το οποίο όπως θα γίνει αντιληπτό, δεν έχει και πολλή σχέση με την εξυπηρέτηση της συγκοινωνίας, την προστασία της ζωής των κατοίκων, την ανάπτυξη της περιοχής, τον τουρισμό ή το εμπόριο. Και όμως, θεωρητικά είναι το πλέον δαπανηρό, αν εξαιρέσει κανείς το έργο συντήρησης τμήματος της εθνικής αρτηρίας Ιτέας-Γαλαξειδίου-Μοναστηρακίου.
    Από τον μήνα Ιούνιο και εντεύθεν λοιπόν, έχουν εγκριθεί:
-   ''Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην παραλιακή ζώνη Πανόρμου'', προϋπολογισμού 45.000 ευρώ. Σε κάποια σημεία της παραλιακής στην Πάνορμο, ο δρόμος χρειαζόταν αντιστήριξη.  Εξυπηρετούνται και προστατεύονται από προβλήματα σε εκείνο το σημείο, αρκετοί κάτοικοι και πλήθος παραθεριστών της περιοχής.
-   ''Αποκατάσταση οδοστρώματος Μοναστηράκι-Μαλάματα-Μανάγουλη'', προϋπολογισμού 90.000 ευρώ η Α' φάση.  Θα γίνουν κάποιες επιδιορθώσεις του όντως σε άσχημη κατάσταση οδοστρώματος  και σε συνολικό μήκος 610 μέτρων.  Εξυπηρετούνται 3 Κοινότητες και ο δρόμος είναι πολυσύχναστος.
-   ''Κατασκευή Τεχνικών έργων και στηθαίων ασφαλείας επί του επαρχιακού δρόμου από Μηλιά έως Στύλια'', προϋπολογισμού 153.000 ευρώ.  Δύσκολος δρόμος και με συνεχείς πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα και πολλά νεροφαγώματα. Εξυπηρετούνται πλήθος μονίμων κατοίκων.
-   ''Κατασκευή ζαρζανετιών στην θέση Άγιος Πολύκαρπος & Γερακοφωλιά Πλειστού ποταμού''  προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.  Όσο και το έργο Μοναστηράκι-Μανάγουλη. Υπάρχουν φθορές και πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα, λέει η Π.Ε. Φωκίδας. Εξυπηρετούνται αγρότες.
-   ''Πλακόστρωση παραλιακού πεζοδρόμου Ιτέας από Παιδική Χαρά έως Μαϊάμι'', προϋπολογισμού  567.000 ευρώ.  Θα ''εξωραϊσθεί'' ο παραλιακός πεζόδρομος της Ιτέας με τα πολλά κέντρα αναψυχής και εστίασης και θα εξυπηρετείται ικανό πλήθος περιπατητών, ειδικά τους θερινούς μήνες.
-   Και τέλος ''Αποκατάσταση αντιπλημμυρικών έργων στη θέση ΚΑΡΠΑΚΙ του δρόμου από Άμφισσα πρός Βίνιανη'' προϋπολογισμού 652.000 ευρώ.  Είναι το τμήμα του παλιού δρόμου από το κλειστό Γυμναστήριο της Άμφισσας προς την Βίνιανη (Σεγδίτσα), όπου στενεύει ο δρόμος και η παρακείμενη  χείμαρο-χαράδρα Σκίτσα, για 263 μέτρα, όπως λέει η Περιφέρεια, δημιουργεί καταστάσεις πλημμύρας, παρ' ότι είναι αρκετά πιο χαμηλά η κοίτη της από το επίπεδο του δρόμου. Αντιπλημμυρικά έργα λοιπόν σε μήκος 263 μέτρων ακριβώς, στον δρόμο ο οποίος ενώνει την Βίνιανη (Σεγδίτσα) με το κλειστό Γυμναστήριο της Άμφισσας, με προϋπολογισμό 652.000 ευρώ (ΑΔΑ : ΒΕΖΑ7ΛΗ-ΒΙΕ).   Η έγκριση της Περιφέρειας εδώθη στις 20-6-2013 ενώ η αίτηση του Δήμου Δελφών για την χρηματοδότηση του έργου είναι από 2-12-2011.  Το πόσους εξυπηρετεί αυτός ο δρόμος και από τι τους προστατεύουν τα προγραμματιζόμενα αντιπλημμυρικά έργα, δεν το γνωρίζουμε.  Να σημειώσουμε μόνον ότι κοντά στο όντως στενό πέρασμα του δρόμου σε εκείνο το σημείο, απέναντι, στην άλλη πλευρά της Σκίτσας, υπάρχει στοά εξόρυξης βωξίτη.
Ερώτηση :  Μήπως να έβλεπε η Περιφέρεια με τον ίδιο ζήλο και την απόληξη της Σκίτσας στην θάλασσα;  Εκτός και εάν πιστεύει ότι, το τι ''κατεβάζει'' η Σκίτσα στην Ιτέα, έχει να κάνει μόνον με τις ''Γαλάζιες Σημαίες'' και όχι με ...αντιπλημμυρικά έργα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου