Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

(παραλιακή) ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΙΤΕΑΣ : "εις τον αφρό της θάλασσας..."

 Ερμητικά κλειστή (και με ...ηλεκτροκόλληση)

  φωτογραφίες Μάρτιος 2021

  Σύμφωνα με την 68/14-4-2021 απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής του Λ.Τ.Φωκίδος (ΑΔΑ : ΨΠΤΝΟΠ0Θ-8Ο0), εγκρίνεται η παραχώρηση του "ιδιαιτέρου δικαιώματος χρήσης του χώρου" της ονομαζόμενης Παιδικής Χαράς στην χερσαία ζώνη του λιμένα Ιτέας, στον Δήμο Δελφών - Δ.Ε.Ιτέας.  Η έγκριση δίνεται μετά από γραπτό αίτημα της Δ.Ε.Ιτέας, μόλις 2 (δύο) ημέρες πριν (12-4-2021) και η παραχώρηση θα έχει διάρκεια 3 ετών (λήξη 31-12-2023).  Μάλιστα, υπάρχει και συμβολικό αντίτιμο-ενοίκιο για αυτή την παραχώρηση : 1 ευρώ για ολόκληρη την 3ετία.
  Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι :
Ο χώρος εντός του οποίου έχει "κατασκευασθεί" μετά από το 2012 η εν λόγω Παιδική Χαρά της Ιτέας, έχει προκύψει από παράνομο "μπάζωμα" ολοκλήρου της θαλασσίας περιοχής, στην ανατολική παραλία της Ιτέας, στις αρχές της 10ετίας του 1970.  Αυτό σημαίνει ότι έχει αλλοιωθεί η αιγιαλίτιδα ζώνη, αλλά από εκείνη την πράξη έως και σήμερα, δεν έχει αποτυπωθεί και νομιμοποιηθεί η νέα θέση του αιγιαλού και της παραλίας.  Τα δε όρια επαφών ξηράς και θαλάσσης σ εκείνη την περιοχή, παραμένουν τα ίδια όπως αναφέρονται σε ΦΕΚ της 10ετίας του 1950.
  Συνηθίζεται από καιρού εις καιρόν, να αναθεωρούνται τα όρια για τις αιγιαλίτιδες ζώνες σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, με ευθύνη και πρωτοβουλία των αρμοδίων αρχών.  Και αυτό γιατί, λόγω προσχώσεων, λόγω διαβρώσεων, καθώς και λόγω διαφόρων φυσικών φαινομένων, αλλοιώνονται συν τω χρόνω τα σημεία επαφών της θαλάσσης με την στεριά.  Και οι νέες αυτές αποτυπώσεις, επισημοποιούνται με την δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ.  Πράγμα το οποίον, για την ανατολική παραλία της Ιτέας και για ολόκληρη την χερσαία ζώνη του λιμένα Ιτέας, δεν έχει πραγματοποιηθεί από την 10ετία του 1950 κι εντεύθεν, όπως προαναφέραμε (με εξαίρεση το ΦΕΚ 36/19-1-1988).  
Θεωρητικά λοιπόν, ο χώρος όπου έχει κατασκευασθεί η Παιδική Χαρά στην παραλία της Ιτέας, είναι ...θάλασσα.  Και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίον, δεν έχει επιτραπεί (σύμφωνα με την ΚΥΑ για την χρήση των Παιδικών Χαρών), η λειτουργία αυτής της δικής μας Παιδικής Χαράς.
   Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την τοπογράφηση-αποτύπωση της διαμορφωθείσας αιγιαλίτιδας ζώνης, σε ολόκληρη την περιοχή ελέγχου του Λ.Τ.Φωκίδος.  Η δε διαδικασία, έως και την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της στο ΦΕΚ, διαρκεί από 3 έως 5 έτη.  Συνεπώς, ο χώρος όπου και η εν λόγω Παιδική Χαρά, θα γίνει ...στεριά, μετά από το 2025 (καλώς εχόντων των πραγμάτων).

   Η Λιμενική Επιτροπή, θέλοντας να αποποιηθεί των ευθυνών λειτουργίας, συντηρήσεως και νομιμοποιήσεως του εγχειρήματος, καλώς πράττει και παραχωρεί το "ιδιαίτερο δικαίωμα" χρήσεως του χώρου, στον Δήμο Δελφών.  Διότι, είναι γνωστό ότι λειτουργεί με 1 υπάλληλο γραφείου και χωρίς τεχνικό τμήμα.  Άρα, είναι φύσει αδύνατον το να είναι σε θέση να εποπτεύει, συντηρεί, ασφαλίζει και γενικά να διαχειρίζεται την "προβληματική" Παιδική Χαρά. Και προκειμένου να διαφυλάξει εαυτόν (δηλ. τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής και τον Οργανισμό), αλλά περισσότερον τους επισκέπτες (μικρούς και μεγάλους) του παιδότοπου, εκτός από το κλείσιμο των εισόδων με αλυσίδες και κλειδαριές, τις σφράγισε και με ηλεκτροκολλήσεις!

Ο Δήμος Δελφών όμως;  Καλά κάνει;...
Είναι γνωστές οι διενέξεις σε παράκτιες περιοχές του Νομού μας, για νέες οικοδομές, οι οποίες φέρεται να έχουν κατασκευασθεί, μέσα ....στην θάλασσα!
 


2 σχόλια:

  1. Θα μπορούσαν να δοθούν τα ΦΕΚ για να ενημερωθούμε κσι εμείς;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναζητείστε το ΦΕΚ του 1955 από το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος, όπου με Βασιλικό Διάταγμα καθορίζεται η χερσαία ζώνη ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου. Επίσης από το Λιμενικό Ταμείο, αναζητείστε τους τοπογραφικούς χάρτες με την αποτύπωση-καθορισμό των ορίων του αιγιαλού και της παραλίας, στην ίδια ζώνη.
      Ελπίζουμε ότι σας βοηθήσαμε.

      Διαγραφή