Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

ΝΟΔΕ ΦΩΚΙΔΟΣ : ΠΕΡΙ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΑΜΦΙΣΣΗΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άμφισσα, 04-07-2018
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου συγκροτήθηκε δεκαμελής «Επιτροπή για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας».
Το κείμενο «Η Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» αποτελεί σύνθεση των απόψεων της επιτροπής, δημοσιεύτηκε εχθές και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στις Συγκλήτους των τριών ιδρυμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα ετοιμαστεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με τον νέο χάρτη των Τμημάτων, των Σχολών και των Ερευνητικών Δομών το ΤΕΙ της Άμφισσας οδηγείται σε κατάργηση με ολέθριες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία της Άμφισσας και της Φωκίδας γενικότερα.
Για τη Νέα Δημοκρατία, η ενίσχυση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας συνιστά κεντρικό πυλώνα του κυβερνητικού της προγράμματος για την Παιδεία. Η ενίσχυση και η αναμόρφωση της ανώτατης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες αποτελεί πρόταγμα, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή, και όχι λύση ανάγκης για τους νέους. Για εμάς, η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και η αναστροφή του εκθετικά αυξανόμενου brain drain, αποτελούν εθνικούς στόχους, και θεωρούμε ότι η ενίσχυση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο για την επίτευξή τους. Δυστυχώς, όμως το υπουργείο παιδείας διαχειρίζεται ένα ακόμη τόσο σοβαρό θέμα με προχειρότητα.Το υπό συζήτηση κείμενο βρίθει σημείων που κινούνται στην εντελώς λάθος κατεύθυνση από αυτήν που εμείς οραματιζόμαστε για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.
Η υποβάθμιση του ΤΕΙ σε ΙΕΚ ή ΚΕΚ δηλαδή σε διετούς φοίτησης σχολές σε εξειδικευμένα επαγγέλματα, δεν έχουν καμία σχέση με τα ΤΕΙ που είναι σχολές τετραετούς φοίτησης, με μεταπτυχιακά, σύγχρονα προγράμματα σπουδών που προάγουν τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, και διδακτικό προσωπικό που εκλέγεται με τα ίδια κριτήρια με αυτά των πανεπιστημίων. Έτσι η Άμφισσα θα είναι η μοναδική πόλη της Στερεάς Ελλάδας που θα μείνει χωρίς τμήμα. Αντίθετα μια εξίσου μικρή επαρχιακή πόλη (Καρπενήσι) μονοεδρικού Νομού (Ευρυτανίας) κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει το τμήμα αλλά και να το αναβαθμίσει ενοποιώντας το με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Ωστόσο, η Φωκίδα δεν έχει βουλευτή που θα προτάξει το συμφέρον της εκλογικής του περιφέρειας παρά την υποχρέωση του να λογοδοτεί στον κόσμο που τον εξέλεξε. Ας αφήσει, λοιπόν, τις φιέστες και τα πανηγύρια χορεύοντας αγκαζέ με τη Φωκίδα τον χορό του Ζαλόγγου και ας εργαστεί επιτέλους για την επίλυση των προβλημάτων της.

   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΔΕ                            ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΟΔΕ
ΤΖΗΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                          ΚΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου