Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ

Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου 2018
    Με την πρέπουσα κατάνυξη, το αρμόζον τελετουργικό και με την συγκατάνευση των καιρικών συνθηκών, επραγματοποιήθη σήμερα το βράδυ η περιφορά των Επιταφίων στην Ιτέα. Μια περιφορά των ομορφοστολισμένων Επιταφίων, ακολουθημένων από πλήθος πιστών, των οποίων όμως, η καθιερωμένη από ετών συνάντηση στην παραλιακή λεωφόρο, εφέτος ήταν ..."λειψή".


   Η πολυμελής και αξιακρόαστη Φιλαρμονική Ιτέας, επροηγείτο του Επιταφίου της αρχαιοτέρας ενορίας της Ιτέας, αυτής της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως και όπως από πολλών ετών συνηθίζεται, οι 3 (τρεις) Επιτάφιοι των τριών Ενοριών της πόλεως, συναντώνται στην παραλιακή λεωφόρο, στην αρχή της κεντρικής οδού Μεταμορφώσεως.  Με τον Επιτάφιο της Ευαγγελιστρίας να καταφθάνει εκ δυσμών και τον αντίστοιχο του Αγίου Χαραλάμπους, να αφικνείται εξ ανατολών. Εκεί. όπως και εφέτος, ψάλλεται από κοινού από όλους τους ιερωμένους και τους ιεροψάλτες, η καθιερωμένη δέηση της ημέρας και αμέσως μετά, να αναχωρούν άπαντες για τις εκκλησίες των.

  Η ειδοποιός διαφορά είναι, ότι εφέτος ενεφανίσθησαν στο σημείο συναντήσεως, μόνον 2 (δύο) Επιτάφιοι, με τον τρίτον, αυτόν του Αγίου Χαραλάμπους, να απουσιάζει.  Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες μας, ο εφημέριος της εκκλησίας, αρνήθηκε την έξοδο και περιφορά του επίσης ομορφοστολισμένου Επιταφίου της Ενορίας του, δια τον φόβον της βροχής, η οποία, αν και ολιγόλεπτος, είχε σταματήσει προ 3 ωρών!...  
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας από ενορίτες του Αγίου Χαραλάμπους, οι οποίοι χωρίς την συνοδεία του Επιταφίου τους, ήλθαν χάριν του εθίμου και της παραδόσεως στο σημείο συναντήσεως των Επιταφίων, εζήτησαν σε έντονο ύφος από τον εφημέριό τους, να περιφέρουν από μόνοι τους τον Επιτάφιο της εκκλησίας των, χωρίς την συνοδεία του ιδίου!...

  Αυτό όμως, η απουσία δηλαδή του τρίτου Επιταφίου, σε τίποτε δεν αλλοίωσε το εθιμικό της ημέρας και την προσήλωση πιστών και μη, κατοίκων και επισκεπτών, σε αυτήν πανέμορφη τελετουργία της ανοίξεως, χαροποιώντας τους πάντες εν αναμονή της μεγαλυτέρας εορτής του Ελληνισμού : Την Ανάσταση.
Και η Ιτέα, η πόλη μας, είναι έτοιμη για το χαρμόσυνο γεγονός.

Χρόνια Πολλά για την ημέρα.  
Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όπου κι αν ευρίσκονται!
Καλή Ανάσταση!
 (φωτογραφίες : Μίμης Κουτρολίκος)

6 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι διαχειριστές του epikourositeas.blogspot.gr έκριναν σκόπιμη την αφαίρεση του συνόλου των σχολίων από την συγκεκριμένη ανάρτηση, θεωρώντας ότι οι οποιεσδήποτε προσωπικές απόψεις για το θέμα, δεν θα πρέπει να είναι μονομερείς και διχαστικές για ευαίσθητα ζητήματα, όπως αυτό της μη πραγματοποιήσεως της περιφοράς του Επιταφίου από την ενορία του Αγίου Χαραλάμπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή