Τρίτη 10 Απριλίου 2018

ΣΤΟΝ ΑΪ - ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΙΤΕΑΣ - "Η Άνοιξη φόρεσε τα καλά της" (Φωτογραφίες)

Κατά το έθιμο

   Με παρούσα την μεγαλοπρέπεια της Ανοίξεως και με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν την προσέλευση των τηρητών του από πολλών ετών εθίμου, επραγματοποιήθη σήμερα η “εκδρομή” στο εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου, του γνωστού σε όλους μας Άϊ-Γιαννάκη. Σε αυτό το πανέμορφο εκκλησάκι της Ιτέας, το “φωλιασμένο” στην καταπράσινη βόρειο-δυτική παρυφή του λόφου, λίγο πιο επάνω από το “Λαρνάκι” και του οποίου, η μια και μοναδική κατ’ έτος λειτουργία του, πραγματοποιείται την Τρίτη μετά από το Πάσχα.

  Πλήθος κατοίκων και αρκετοί εναπομείναντες επισκέπτες της πόλεως, είχαν κατακλύσει από ενωρίς το πρωΐ τον ναΐσκο και τους γύρω απ’ αυτόν χώρους, τηρώντας και τιμώντας το έθιμο και προς τους οποίους μετά από την λειτουργία, προσεφέρθη καφές, μαζί με το αντίδωρο και την αρτοκλασσία.

   Τρίτη 10 Απριλίου 2018 και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου “Ο Δεσμός”, όπως από πολλών ετών το συνηθίζουν, έχοντας σχεδόν υιοθετήσει την πραγματοποίηση και αναβάθμιση του εθίμου, είχαν φροντίσει για την φιλοξενία και την ευχαρίστηση των επισκεπτών του χώρου, παρέχοντας αμέσως μετά, γλυκά (υπέροχες δίπλες και κέϊκ), πασχαλιάτικα κουλουράκια, αναψυκτικά, καθώς και μικρο-μεζεδάκια μετά οίνου. Και βεβαίως, ακολούθησε ένα μικρό χορευτικό δρώμενο, από τους παρισταμένους, μιας και η συνάντηση στον Άϊ-Γιαννάκη, ήταν από καταβολής του εθίμου, η αφορμή για διασκέδαση και χορό.

  Πρέπει εδώ να αποδώσουμε τα εύσημα στους ανθρώπους, οι οποίοι ασχολήθηκαν για άλλη μια φορά, με την οργάνωση αυτής της πανέμορφης αναβιώσεως του εθίμου. Όπως επίσης και στους ανθρώπους των οποίων η εθελοντική εργασία και η επιμέλεια έφεραν αυτό το σημερινό αποτέλεσμα : Την εικόνα ενός πεντακάθαρου και περιποιημένου ναΐσκου, με έναν εξωτερικό χώρο-αυλή, προσεγμένον ωσάν κήπο σε ιδιωτική μονοκατοικία.

Όμως, θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι :
Την επιθυμία για αυτήν την εκδρομή-διασκέδαση την Τρίτη του Πάσχα στον Άϊ-Γιαννάκη και στην συνέχεια την μετατροπή της σε έθιμο, την είχε ο Εμπορικός & Εξαγωγικός Σύλλογος Ιτέας, ένας από τους αρχαιοτέρους στο είδος του στην Στερεά Ελλάδα. Και από πολλών ετών, αυτή η ημέρα τιμάτε από όλους εθιμικά, πρωτίστως από τον Εμπορικό & Εξαγωγικό Σύλλογο της πόλεως, ως τοπική εορτή. Με αποτέλεσμα, όλα τα εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστά αυτήν την ημέρα. 
Τακτική την οποία ακολούθησε και η Κοινότητα Ιτέας και στην συνέχεια ο Δήμος Ιτέας, κάτι το οποίον είναι σεβαστόν ακόμη και σήμερα και από την Δ.Ε. Ιτέας, με τις υπηρεσίες της να παραμένουν κλειστές.

Αυτό το αναφέρουμε διότι, το νεοσυσταθέν Δ.Σ. του Εμπορικού & Εξαγωγικού Συλλόγου Ιτέας, στο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων το οποίο ανακοίνωσε για τις ημέρες προ και μετά του Πάσχα, την Τρίτη 10-4-2018 δεν την αναφέρει ως αργία, αλλά ως εργάσιμη ημέρα με “προαιρετικό” ωράριο λειτουργίας. Με αποτέλεσμα, κάποια μέλη του Συλλόγου να διαφωνήσουν, τα περισσότερα δε εμπορικά καταστήματα σήμερα, να είναι κλειστά. “Προαιρετικά” βεβαίως...


  Άλλαξαν οι εποχές, αλλάζουν και οι νοοτροπίες. Αν αλλάξουν όμως ή αδρανοποιηθούν και τα έθιμά μας, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε και την ιστορία μας. Προς χάριν όμως, τίνος;...

(φωτογραφίες : Μίμης Κουτρολίκος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου